Bankovní rada ČNB dnes nechala úrokové sazby beze změny

07.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 1,75 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Důvodem odkladu zvýšení sazeb, které ekonomové ještě na počátku roku očekávali, je podle analytiků nejistota ohledně dopadů ekonomického vývoje v zahraničí, například kvůli posledním údajům o německé ekonomice nebo vyjednávání o brexitu.

\"Hlavní příčinou dnešního rozhodnutí jsou patrně méně příznivé vyhlídky na vývoj v zahraničí. Dnešní jednání ČNB tak pravděpodobně nebylo tolik o samotné domácí ekonomice, ale spíše o vnímání rizik spojených s vývojem v zahraničí, který členy bankovní rady přiměl být s dalším utahováním měnové politiky opatrnější,\" uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Zvyšování úrokových sazeb není ale podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské v Česku zdaleka u konce. \"Očekáváme, že bankovní rada ještě dvakrát vždy po čtvrt procentního bodu zvedne základní úrokovou sazbu na konečných 2,25 procenta, a to během první poloviny letošního roku,\" uvedla.

ČNB dnes posunula zveřejnění rozhodnutí bankovní rady o úrokových sazbách o půl hodiny na 13:30. \"Česká koruna na rozhodnutí nereaguje, ale před rozhodnutím byla mírně rozkolísanější, k čemuž mohlo pomoci odsunutí rozhodnutí o sazbách,\" uvedl hlavní ekonom Cyrrus Michal Brožka.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Rada ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby na zasedání 1. listopadu. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tehdy stoupla o 0,25 procentního bodu. Šlo tak o čtvrté zvýšení sazeb v řadě a celkově páté v loňském roce.

Zasedání bankovní rady se zúčastnilo všech sedm jejích členů. Tisková konference po jednání rady začne ve 14:45, kde guvernér ČNB Jiří Rusnok oznámí důvody dnešního rozhodnutí a zveřejní novou makroekonomickou prognózu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK