Kouříte zdravě aneb jakým rizikem jsou náhražky cigaret?

22.02.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Cigarety škodí a na jejich uživatele nenahlíží budoucnost příliš vlídně. Ze zdravotního hlediska jim hrozí spousta nemocí včetně rakoviny plic. Z hlediska prevence jsou vytlačování z veřejného prostoru a lepší to nejspíš nebude.

Máme tady ale jejich alternativy. V prvním díle jsme probrali elektronické cigarety, teď se bude věnovat zahřívanému tabáku, vodní dýmce a marihuaně. Jsou aspoň o něco lepší?

Zahřívaný tabák

IQOS, HEETS nebo ekožváro. Prostě upravený tabák se skrývá ve tvaru tyčinky, připomíná tedy cigaretu. Je v pouzdře, které se zahřeje na teplotu kolem 350 °C. Protože tabák hoří v cigaretách při teplotách kolem 600 °C, při zmíněné teplotě tedy tabák nechytne, ale „jen“ se zahřívá. Podle profesorky Evy Králíkové z Centra pro závislé na tabáku při tomto zahřívání nastává proces tlení.

IQOS, tedy tlející tabák se rozhodně nedá srovnat s elektronickou cigaretou. Zahřívá se v něm skutečně tabák. Kuřák pak inhaluje výpary, které zahříváním vzniknou a jsou větším rizikem než elektronické cigarety. Přesto je ale jasné, že IQOS, HEETS či ekožvára škodí významně méně než kouř cigaret.

 

Vodní dýmka

V posledních letech je vodní dýmka hodně populární a mnoho lidí si myslí, že je mnohem zdravější než cigareta, protože se vlastně kouří přes vodu, která by měla škodlivé zplodiny filtrovat. Jak to tedy funguje? Na misku se položí tabáková placka, na ni uhlík. Ten se zapálí a kouř se tahá dlouhou hadicí skutečně přes vodu. Zde je důležité, že vdechovat se musí skutečně pořádně, aby to hořelo. A to je právě jeden z důvodů, proč kuřák dýmky tahá až dvojnásobek toho, co standardní kuřák cigaret. Teplota spalování je totiž u tohoto přístroje velmi nízká, spalování je nekvalitní a kouř pak ve výsledku velice koncentrovaný. A obsahuje bohužel hodně produktů spalování, hlavně oxidu uhelnatého a dehtů. Kuřák vodní dýmky jich tedy nakonec dostane do organismu mnohem víc než kuřák běžných cigaret.

Podle profesorky Králíkové je monitorem oxidu uhelnatého výdech kuřáka vodní dýmky, ze kterého lze hodnotit hladinu tzv. karboxyhemoglobinu. Tato hladina bývá po jedné seanci s vodní dýmkou běžně kolem 20 % i víc. To už se dá považovat za standardní otravu kysličníkem uhelnatým, která se projevuje také malátností, pocitem točící se hlavy a podobně. Proto konzumenti vodní dýmky opouštějí seanci s pocitem, že prožívají jakýsi omamný vliv. To je ale bohužel otrava, které se ale vydýcháním za několik hodin zbaví.

Jaké jsou alternativy cigaret

Foto: Depositphotos

Voda není filtr

Kouře, který se u vodní dýmky vdechuje, vzniká tolik také proto, že se průchodem vodou ochlazuje a pak se lépe vdechuje. To je ale jediná výhoda vody. Jako filtr totiž rozhodně nefunguje. Někteří provozovatelé říkají, že voda v jejich dýmce je žlutá proto, že je filtrem. Znamená to však, že voda nebyla dlouho vyměněna, takže se navíc stala semeništěm různých mikroorganismů. Takže je zde šance ještě chytnout nějakou infekci.

Konopí

Každý máme spoustu kamarádů, kteří říkají, že svět by byl ideální, kdyby všichni „hulili“. Teď se ale nebudeme bavit o všemožně kladných vlivech THC, nás zajímá kouření, vdechování kouř ze spalující se hmoty. A to bude pořád stejné. Stále se při hoření cigarety (ale i dubového listí třeba) budou vdechovat stovky až tisíce jedovatých a zdraví nebezpečných látek. O kouření marihuany platí stejné, jen je třeba pro vyšší dosažení koncentrace THC vdechnout kouře víc.

Lidé kouřící IQOS nebo elektronické cigarety jsou tedy vystavení menšímu riziku ohrožení zdraví, než konzumenti vodní dýmky nebo jointa. Nejlepší je ale zbavit se každé závislosti a kouření mezi ně určitě patří.


Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 21 krát

Články ze sekce: Spotřebitel