Růst ekonomiky loni zpomalil na 3 pct, přesto pozitivně překvapil

15.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Růst české ekonomiky loni zpomalil na tři procenta ze 4,5 procenta v roce 2017. Vyplývá to z předběžného odhadu, který dnes zveřejnil Český statistický úřad. Podle něj k růstu hrubého domácího produktu (HDP) značně přispěla domácí poptávka. Ekonomové hodnotí výsledek jako pozitivní překvapení, které je zároveň podle nich dalším z důvodů pro poměrně brzké zvýšení úrokových sazeb ČNB. Letos ekonomika poroste pomaleji než loni, stále ale solidně, míní.

Za samotné čtvrté čtvrtletí loňského roku stoupl HDP meziročně o 2,9 procenta, předloni v posledním čtvrtletí vzrostl meziročně o pět procent. V porovnání s ostatními čtvrtletími loňského roku byl meziroční růst za čtvrté čtvrtletí druhý nejrychlejší. V prvním čtvrtletí 2018 ekonomika posilovala o 4,1 procenta, zatímco v dalších dvou čtvrtletích shodně o 2,4 procenta.

\"Výkonnost ekonomiky v závěru roku rostla rychlejším tempem než v předchozím čtvrtletí,\" uvedl ČSÚ. V mezičtvrtletním srovnání bylo tempo růstu HDP za čtvrté čtvrtletí, které dosáhlo 1,0 procenta, podle ČSÚ nejvyšší za posledních šest čtvrtletí. Růst ekonomiky v závěru loňského roku táhla hlavně zahraniční poptávka, ale přispěla k němu i domácí poptávka po investičním zboží.

Ekonomové upozornili, že meziroční růst české ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí byl slabší než v dalších ekonomikách regionu. Tempo meziročního růstu hrubého domácího produktu Slovenska v posledním čtvrtletí loni zvolnilo na 3,6 procenta z 4,6 procenta ve třetím čtvrtletí. V Polsku se HDP ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšil o 4,9 procenta a v Maďarsku o pět procent. \"Přesto jsou ale čísla o výkonu HDP jasně pozitivním překvapením a komentář ČSÚ potvrzuje, že tahounem růstu české ekonomiky je spotřeba domácností a růst investičních výdajů,\" uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela by měla ekonomika v letošním roce pokračovat v růstu blízko svých přirozených možností. \"Celkově by tak domácí ekonomika měla letos přidat 2,7 procenta,\" uvedl. Dodal, že silný hospodářský růst, zrychlující inflace a slabá koruna naznačují, že ke zvýšení sazeb by mohla Česká národní banka přistoupit již na březnovém zasedání.

HDP na obyvatele v paritě kupní síly se posunul na 91 procent průměru EU a je stále nejvyšší ve střední a východní Evropě. Jen o jeden procentní bod výše je Španělsko, na dohled je také Itálie, dodal hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK