Česká pošta zdražuje, stejně ale někdo zaplatí méně

26.02.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Od prvního března bude platit nový ceník České pošty, která mění ceny poštovného u balíčků. Změny se týkají nejen částek, ale především toho, jak je poštovné počítané. Přičemž změny se nedotknou obyčejného a doporučeného psaní, zatímco u balíčků nabídkou a ceníkem řádně zamíchají.

Kdybychom měli ve zkratce shrnout změny, tak dopisů se tyto netýkají, ale u balíčků nastává malá revoluce. Místo váhy se nově bude cena za poštovné počítat podle rozměrů balíčků. Přičemž nejlevnější ceny jsou stanoveny tak, že výrazně roste poštovné u doporučeného a obyčejného balíčku, zatímco Balík Do ruky v nejmenším rozměru vyjde levněji.

V ceníku pošta také upřednostňuje stálé zákazníky se zákaznickou kartičkou, zákazníky s většími objemy zásilek a také ty, co doručí podací data elektronicky.

Srovnejte si ceníky České pošty: platný do konce února vs. platný od začátku března.

Obyčejné a doporučené psaní bude stát pořád stejně

U obyčejného a doporučeného psaní se ceny nemění. Do těchto kategorií spadají běžné dopisy, pohlednice a zásilky malých rozměrů a malé hmotnosti. V závislosti na tom, jak moc vám záleží, aby byla zásilka doručena bez problémů a bez poškození adresátovi, si můžete vybrat, zda pošlete dopis obyčejně nebo doporučeně.

Ceník u těchto zásilek zůstává stejný a dále se počítá dle hmotnosti zásilky

Do hmotnosti

50 g

100 g

500 g

1 kg

2 kg

Obyčejné psaní Standard

19 Kč

-

-

-

-

Obyčejné psaní

-

23 Kč

27 Kč

33 Kč

-

Doporučené psaní Standard

44 Kč

- - - -

Doporučené psaní

-

52 Kč

54 Kč

60 Kč

66 Kč

  • Obyčejné psaní je nejčastěji běžný dopis nebo pohled, ale do této kategorie se často vejdou i balíčky malých rozměrů. Pro obyčejný dopis platí, že musí být o váze 2,5 g – 1 kg a rozměrů 14 x 9 cm až 35,3 x 25 x 2 cm. Takovou pomůckou je fakt, že balíček má rozměr běžného dopisu a vejde se do okýnka u poštovní přepážky. Zároveň by mělo být možné takový balíček bez problémů hodit do poštovní schránky. Dopis nebo balíček není pojištěn a za ztrátu, poškození nebo úbytek obsahu pošta neodpovídá. K balíčku nebo dopisu není třeba vypisovat dodací lístek.
  • Obyčejné psaní standard je v podstatě to samé co obyčejné psaní, ale maximální rozměry jsou omezeny. Balíček musí v tomto případě vážit maximálně 50 g a mít maximální rozměry 23,1 x 16,4 x 0,5 cm. Díky omezeným maximálním rozměrům je cena za odeslání nejlevnější možná.
  • Doporučené psaní je taková poštovní zásilka, která je předána k dopravě Českou poštou s vyplněným podacím lístkem (v některé z papírových nebo elektronických forem), toto psaní je předáno adresátovi proti jeho podpisu a pošta je zodpovědná za doručení, za ztrátu balíčku nebo jeho poškození a úbytek hradí pošta škodu až do výše 880 Kč. Doporučené psaní musí mít váhu 2,5 g – 2 kg a rozměry 14 x 9 cm až 50 x 35 x 5 cm.
  • Doporučené psaní standard je doporučené psaní, které je ale omezené maximálními rozměry. Doporučené psaní standard má maximální hmotnost 50 g a maximální rozměry 23,1 x 16,4 x 0,5 cm. Maximální rozměry a váha jsou stejné jako u obyčejného psaní standard, ale cena za doručení je vyšší, protože Česká pošta je zodpovědná za předání zásilky v bezchybném stavu.
  • K zásilkám si navíc můžete dále připlatit například dodejku (za 15 kč), dodání do vlastních rukou (10 Kč) nebo dobírku (14 Kč) a další.
  • Stejně tak množstevní slevy zůstávají u zásilek stejné.

Nadále platí, že ceny za obyčejné nebo doporučené psaní jsou nejnižší cenou za doručení zásilky. Pokud se vejdete do rozměrů, tak je vždy výhodnější posílat zásilku jako psaní. Pokud ale je zásilka větších rozměrů, budete ji muset poslat jako balík. A za balíček si od prvního března v některých případech připlatíte.

Jaký je ceník na balíčky ČP od března

(foto: Shutterstock)

Nový ceník České pošty na balíčky od března 2019

Hlavní změnou v ceníku balíčků je to, že nově se bude cena počítat podle rozměrů a ne podle váhy. Dřívější ceník balíčků se odvíjel podle váhy, přičemž nejlevnější balíček byl do 2 kg, jako nejtěžší bylo možné poslat balíček do 50 kg. Nově se ale cena za poštovné odvíjí od rozměrů balíčků, přičemž se jako hraniční hodnota bere nejdelší strana balíčku. Nejmenší balíček má rozměry do 35 cm, největší pak až do 2 metrů a 40 cm.

Konkrétní zdražení poštovného pak hodně záleží na charakteru zásilky. A podle konkrétních rozměrů a váhy se cena služby zdražuje i zlevňuje. Průměrně se cena za odeslání balíků všech rozměrů sníží až o deset korun. Cena například klesne u nejlevnějšího Balíku Do Ruky, ten nově nejlevněji pořídíte za 129 Kč (dříve 138 Kč). U nejlevnějšího Balíku Na poštu si zase korunu připlatíte, nově bude stát 109 Kč (dosud stál 108 Kč). Celou stokorunu si pak připlatíte u největšího Balíku Na poštu, kde dříve stál nejtěžší balíček do 30 kg 239 Kč, nově za balíček do 240 cm zaplatíte 339 Kč.

Výrazně si také připlatíte u obyčejného a doručeného balíčku. Dříve stálo poštovné u obyčejného balíčku od 74 Kč do 144 Kč, od března za tyto balíčky zaplatíte 89 Kč – 319 Kč. U největšího obyčejného balíčku jde o nárůst ceny více než o dvojnásobek. Doporučený balíček stál dříve od 74 Kč do 83 Kč za balík do 2 kilo, nově zaplatíte 99 Kč – 169 Kč, opět jde o výrazný růst ceny u větších a objemnějších balíčků.

Cenu poštovného u Balíku Do ruky a Na poštu je možné snížit o 20 korun při použití zákaznické karty a s předáním podacích dat elektronicky. Nejmenší a nejlehčí balíček tak bude dle nového ceníku vycházet levněji od začátku března. Zároveň bude důležité co nejúsporněji balíček zabalit, protože každý centimetr navíc se může projevit ve výši poštovného.

Do rozměrů nejdelší strany

S do 35 cm

M do 50 cm

L do 100 cm

XL do 240 cm

Balík Do ruky

129 Kč

159 Kč

209 Kč

359 Kč

Balík Na poštu

109 Kč

139 Kč

189 Kč

339 Kč

Obyčejný balík

89 Kč

119 Kč

169 Kč

319 Kč

Doporučený balíček

99 Kč

119 Kč

169 Kč

-

  • Balík Do ruky je jedna z nejdražších služeb pro doručení balíčků. Zvýšená cena je odůvodněná tím, že balíček dostane adresát do rukou na své adrese a nemusí si pro balíček chodit na poštu. Pošta dále zaručuje dodání už druhý den od odeslání, možnost změnit místo a čas doručení, stejně tak tzv. Odpolední doručení. Balíček je v základní ceně pojištěn do výšky 50 000 kč.
  • Balík Na poštu je levnější varianta doručování balíčku. Platí stejné podmínky jako u balíčku Do ruky, balíček je doručen následující den a je pojištěn do hodnoty 50 000 Kč. Jen tedy si pro něj musí adresát dojít na poštu, protože z dodací pošty není balíček už určen k dalšímu rozvozu.
  • Obyčejný balík je nejlevnější možností poštovného pro balíčky. Pošta v tomto případě neodpovídá za ztrátu, poškození nebo úbytek obsahu. Balíček může být až do hmotnosti 20 kg a rozměry nesmí přesáhnout 240 cm, případně součet výšky, šířky a délky nesmí přesáhnout 300 cm.
  • Doporučený balíček je pak určitý kompromis, vhodný jen pro zásilky menších rozměrů. Doporučený balíček nesmí přesáhnout hmotnost 2 kg a největší rozměr musí být maximálně 60 cm. Přičemž součet šířky, výšky a délky musí být maximálně 90 cm. Balíček je pojištěn pouze do hodnoty 880 Kč.

Také si přečtěte:

 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: Spotřebitel