Jak funguje placebo?

27.02.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Dnes si ani nedovedeme představit, že bychom nenavštívili lékárnu a nekoupili si tabletky na bolení hlavy, horečku, nebo prosté nachlazení. Ještě o několik století dozadu ale žádné léky nebyly. Lidé se spoléhali na bylinky a sami na sebe. I člověk v sobě totiž má mechanizmy, kterými se dokáže vyléčit. Slovem nebo činem dokáže vybudit ozdravné mechanizmy, dokonce aniž o tom víme. Říká se tomu také placebo efekt.

Když se přeneseme o několik staletí zpátky, tak skutečné léky, jako je známe dneska, vlastně ani neexistovaly. K dispozici byly jenom byliny a tehdejší lidé s nimi dokázali velmi pobratně zacházet. Málo známé je, že odborníci největších farmaceutických firem se ještě před několika desítkami vypravovali za přírodími národy a zjišťovali, čím ti lidé léčí. Jejich byliny si přivezli domů a získali z nich účinné látky. Tak svět „objevil“ třeba některá přírodní antibiotika.

Funguje placebo efekt i pro vaše finance?

Peníze a zdraví

Zdroj: Shutterstock

Víra nebo představa

Akupnktura, homeopatie a další obory pokládají mnozí lékaři za šamanství, medicínu bez důkazů. To ale neznamená, že nefungují. Podle psychiatra Radkina Honzáka může mít například placebo několik mechanizmů, protože zdravotní stav nemocného se může zlepšit již na základě víry nebo představy. Jak to funguje? Činem nebo slovem se nabudí pacientův opioidní systém. Ten pak může bolest utlumit. Že se to nedá dokázat? Dá. Když se na tento systém vypravíme s tlumícími léky, ty jeho činnost sníží.

Neexistuje, ale léčí

Placebo je v dnešních časech známé hlavně jako kontrola terapeutických účinků léků. Jedna skupina nemocných dostane medikament, druhá třeba jen slanou vodu. Nemocní ale neví, co vlastně užijí a výsledky se srovnávají. 

Medicína chce tímto způsobem oddělit zrno od plev. Nedělá se jeden test, ale několikrát kontrolované studie a z nich vznikne statistika. Zajímavé je, že i když je placebo použito jako neexistující lék, ukazuje se, že léčí. Podle doktora Honzáka může za příznivých okolností na placebo reagovat všichni účastníci studie. 

Klinické studie analgetik z minulých let měly velmi dlouhý sledovací interval. Zjistilo se, že výsledky placeba dostaly téměř na úroveň výsledků testovaných analgetik. Rozdíly se staly nevýznanými. Tato velká analýza poté vyvolala mezi odborníky diskusi, zdali jsou některé léky skutečně účinné. Předpokládá se totiž, že pacienti ve skupině s placebem léčeni nejsou. Jenže i v ní dochází k uzdravení. Nedá se to vysvětlit jinak, než že si organizmus pomohl sám. 


Čtěte také:

Kdy bude zrušena karenční doba u nemocenské?

Jak vyzvednout eRecept?


Pan doktor doporučí…

Vypadá to tak, že některým z nás stačí, aby nám důvěryhodná osoba nějaký přípravek doporučila a my se ze zdravotních trablů dostaneme. Bereme přece (jakoby) známý a účinný přípravek, doporučila nám jej totiž hodnověrná osoba. A dostaví se léčivý moment placeba.

To ale nemusí být pravda. Stačí prostě uvěřit. Vezmete si „lék“, který jste třeba viděli v reklamě, nebo s ním má zkušenost důvěryhodný soused. A ono to funguje, i když věda v podobném medikametu po účinné látce marně pátrá. Je to podobné jako s modlením. Modlitba je užitečná pro jedince, kteří věří. Ale těm, kteří nevěří pomůže taky. Když už totiž selžou všechny pozemské instance a člověku je ze své bezmocnosti úzko, upne se právě k instanci nepozemské a poslední. A to mu mnohdy opravdu pomůže.

 

Dopad na ekonomiku

Tvrdit dnes něco podobného až iracionálního je stejné, jako byste chtěli, aby vás rovnou měli za člověka rozumem zbloudilého. Pro mnohé nejsou důkazy pesvědčivé, medicína založená na důkazech o ničem takovém slyšet nechce. Proto se placebu a jeho výzkumu nevěuje pozornost. Konečně u nás by se ani podat nemocnému nesmělo, protože musí být předem o léku informován. Předpisy a vyhlášky, kterými má být pacient chráněn, pak ale mají zcela opačný důsledek.

Ale ani tato praxe není zcela černobílá. V seznamu povolených léků u nás totiž placebo najdeme. Jsou tam totiž homeopatika, která by měla být dle všech důkazů neúčinná. V jiných zemích se oficiálně a bez receptu placebo prodává a úspěšně se tak využívá u dětí.

Nemusíme ale chodit daleko. V lékárnách se prodávají nejrůznější potravinové doplňky, které zlepší vaše kosti, srdce, pleť či sexuální zdatnost. Samozřejmě bez receptu. Stojí řádově stovky až tisíce korun a nad účinnosti kroutí odborníci hlavami. Přesto se tyto přípravy kupují a nejen to, lidé jsou s účinky velmi spokojeni…

Možná by ale stálo za úvahu se placebem a jeho využitím zabývat více. Samoozdravný proces alespoň u některých pacientů by měl totiž na ekonomiku taky velmi ozdravný dopad.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel