Čím dál oblíbenější realitní aukce: co od nich očekávat?

27.02.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Chcete si koupit nebo prodat nemovitost a makléři vás lákají na realitní aukce? Na čem stojí jejich princip? A budou spíš výhodné pro kupujícího nebo pro prodávajícího?

Realitní aukce je velmi podobná dražbě nemovitosti, ale rozhodně se nejedná o totéž. Na rozdíl od té je mnohem flexibilnější. Její pravidla upřesňuje zákon č. 89/2012 Sb. občanského zákoníku, nespadá tedy pod zákon o veřejných dražbách. Typickým příkladem realitních aukcí jsou elektronické aukce, které provozují specializované aukční portály.

Je realitní aukce výhodná pro prodávajícího?

Aukce i dražby nemovitostí mají společné to, že jde o přihazování peněz a poskytnutí nejlukrativnější nabídky prodávajícímu. U aukce je ale přitom rozdíl v tom, že ne vždy musí rozhodnout nejvyšší nabídka, jak je to tomu u dražeb. Čím vyšší je však finanční částka, kterou potencionální kupující nabídne, tím výhodnější bude aukce pro prodávajícího. Toho v aukci zastupuje realitní makléř.

Realitní makléř má za úkol posoudit a navrhnout cenu prodávané nemovitosti a za tu ji následně prodat. „Jsou však případy, kdy jde o velmi specifickou nemovitost, kterou lze jen velmi těžko vzhledem k nedostatku empirických dat nacenit. A pokud je o takovou nemovitost skutečně velký zájem, pak má smysl zajistit prodej nemovitosti prostřednictvím aukce,“ říká Jiří Hruška, obchodní ředitel CENTURY 21.

Dále také dodává, že díky aukci lze prodat nemovitost vysoko nad její tržně posouzenou cenou. Může se to však stát pouze v případě, že se o aukci dozví dostatečné množství koupě schopných zájemců.

Realitní aukce jsou také dobrým řešením v případě, kdy chce obec nebo město rozprodat byty, které má ve vlastnictví. Prodej bytů tímto prostřednictvím umožňuje obci efektivně nabídnout bydlení ke koupi většímu množství klientů, se kterými lze realizovat hromadné prohlídky nemovitostí a následně v aukci ve stejném čase v dávce nabízet několik bytů najednou.

Prodej nemovitosti přes realitní aukci, aukční prodej bytů

Zdroj: Shutterstock

Výhody realitní aukce pro kupujícího

Hned první výhodou je již zmíněný fakt, že nemusí vždy zvítězit nejvyšší nabídka. Pro prodávajícího může být rozhodující i termín úhrady anebo zdroje, ze kterých bude nemovitost pořízena. Zájemci o nemovitost mohou s kupujícím navíc diskutovat o možných dalších podmínkách prodeje. Nákup lze navíc hradit i hypotékou.

Oproti dražbě, kde musí nejdříve zájemce složit dražební jistotu, se u aukce bude skládat rezervační poplatek až po jejím vyhodnocení. Vlastnické právo se navíc nemění příklepem. Nejdříve bude muset prodávající s kupujícím sepsat rezervační smlouvu a následně kupní smlouvu.

Pro kupujícího je aukce výhodná, pokud bude mít nemovitost málo zájemců, a cena tak nebude stoupat, anebo jestliže prodávající cenu postupně snižuje jako důsledek malého zájmu.

Jak se zaregistrovat do aukce jako kupující?

Zájemce o nemovitost se musí na aukčním portále zaregistrovat, přihlásit se k vybrané aukci a složit vratnou aukční jistinu, jejíž výše je definovaná aukční vyhláškou. „Každá aukce má stanovenu vyvolávací cenu, výši minimálního příhozu, případně i výši maximálního příhozu, začátek aukce a plánovaný konec aukce. Obvykle aukce probíhá tak, že pokud je v posledních dvou minutách uskutečněn příhoz, posouvá se konec aukce o 2 minuty od uskutečnění tohoto příhozu, “ říká Jiří Hruška.

Systémová výhoda elektronické aukce pak spočívá v její transparentnosti a anonymitě. Každý z dražitelů má v každém okamžiku přehled o množství dražitelů a jejich jednotlivých příhozech.

Potenciální zájemce má možnost v online aukci podle aktuálního vývoje cen reagovat a zaměřit svou pozornost na v danou chvíli nejvýhodnější byt v nabídce. „Zde je role realitního makléře zastupujícího kupujícího klienta zejména v tržním posouzení nemovitosti, které klientovi odpoví na důležitou otázku, za jakou částku má ještě smysl posuzovanou nemovitost koupit,“ doplnil Jiří Hruška.

 

Rizika prodeje nemovitosti přes realitní aukci

„Největší riziko aukcí obecně spočívá v lidském faktoru. Pokud se totiž do aukce nepřihlásí dostatečné množství reálných zájemců o koupi, aukce ztrácí svůj význam. Někdy může být pro zájemce o koupi nemovitosti aukce jako taková jistou bariérou. Někteří klienti raději akceptují konkrétní cenu nemovitosti a nemají zájem se do aukce přihlásit z obavy o razantní růst kupní ceny nemovitosti v průběhu aukce,“ uzavřel Jiří Hruška.

Zdroj: CENTURY 21

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ