Berkshire Hathaway má vysokou ztrátu, odepsala část investic

23.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Omaha (USA) 23. února (ČTK) - Americká investiční společnost Berkshire Hathaway má za čtvrté čtvrtletí čistou ztrátu 25,4 miliardy dolarů (572,5 miliardy Kč), zatímco o rok dříve byla v zisku 32,6 miliardy USD. Nezvykle špatný výsledek odráží propad cen některých akcií z Buffettova portfolia a také potíže kolem potravinářského kolosu Kraft Heinz. Buffett to dnes oznámil v dopise akcionářům. V příznivém výsledku z konce roku 2017 se ale z části odrazilo i snížení daní pro firmy.

Ztráta na akcii třídy A dosáhla 15.467 USD proti zisku 19.790 USD o rok dříve. Akcie v pátek uzavřely obchodování na burze v New Yorku se ztrátou 1,9 procenta na 302.000 USD za kus.

Výsledek za poslední čtvrtletí loňského roku zahrnuje také odpis 3,02 miliardy USD, který podle Buffetta \"téměř zcela\" souvisí s akciemi Kraft Heinz. Berkshire Hathaway má v této potravinářské společnosti podíl 26,7 procenta. Kraft Heinz tento týden šokoval investory oznámením, že odepíše 15,4 miliardy USD a že ho kvůli účetním postupům vyšetřuje americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Firma také výrazně snížila dividendu.

Buffett se v dopise akcionářům o nejnovějších potížích Kraft Heinz nezmiňuje. Akcie této firmy ale postupně oslabovaly prakticky celý loňský rok a po nejnovějším propadu jsou na svém historickém minimu.

Na provozní úrovni se ale Berkshire Hathaway dařilo. Provozní zisk totiž ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostl o 71 procent na 5,72 miliardy dolarů (129,1 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK