Je už čas přezout auto na letní pneumatiky?

04.04.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Přes mnohdy aprílové počasí se začíná pomalu oteplovat a přichází jaro. Skoro to vypadá, že se již tuhá zima nevrátí. Je na čase přezout auto na letní?

Ano i ne. Ve městech se nejspíš už vyplatí přezout na letní. Hlavně pokud jezdíte jen po městě a nechystáte se někam do hor. Na horách a na vybraných úsecích byste přezouvat ještě neměli. Pokud se tedy chystáte ještě vyjet lyžovat, tak by se vám letní pneumatiky dost nevyplatily.

Stoupla teplota nad 7 °C?

Podle základní poučky stačí sledovat venkovní teplotu a auto přezout, když se teplota láme přes 7 °C. Tedy když začne být na podzim zima, tak přezout na zimní. A když se začne na jaře oteplovat, tak přezout na letní. Při vyšších teplotách než 7 °C totiž zimní pneumatiky ztrácí své kladné vlastnosti.

To ale není tak úplně pravdou. U zimních pneumatik totiž kladné vlastnosti převažují při jízdě ve sněhu, břečce a na ledu. Na suchém povrchu budou mít letní pneumatiky při jízdě vždy lepší vlastnosti, i když je teplota jakkoliv nízká.

A tak se vyplatí sledovat především ranní teploty, kdy i na jaře můžou ranní mrazíky řidičům dost ledově zatopit. Stejně tak i uprostřed dubna může začít sněhová přeháňka, znáte přece aprílové počasí. Při přezouvání na letní tak myslete výhledově, sledujte předpovědi počasí a logicky uvažujte. Každé jaro je totiž jiné a není možné přesně určit, že přesně dnes je den na přezutí. Venkovní teploty vám můžou posloužit jako hrubá orientace a na letní přezujte, když se teplota dlouhodobě pohybuje nad 7 °C ráno i večer.

Kdy přezout auto na letní?

(foto: Pixabay)

Kdy musím mít zimní pneumatiky ze zákona?

Povinnost mít na autě zimní gumy ukládá zákon o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb. §40a, který říká, že v období od 1. listopadu do 31. března je možné používat motorové vozidlo na pozemních komunikacích pouze, pokud má zimní pneumatiky. Pro toto ovšem zákon stanovuje další podmínky:

  • na pozemní komunikaci se nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza,
  • nebo je možné za daného počasí takové podmínky v dohledné budoucnosti předpokládat.
  • Dále pak zákon stanovuje úseky, kde musí být v daném období použity na vozidle zimní pneumatiky bez ohledu na počasí.
  • Období časově zhruba odpovídá době, kdy se mění čas.

Zákon tak umožňuje určitou flexibilitu, kdy určit, že potřebujete auto přezout. Lidé ve velkých městech díky této volnosti často ani nepřezouvají na zimní, což může vést k problémům s dopravou během těch dnů, kdy sníh přece jen napadne i v Praze nebo v Brně. 

Auta v horských a ve vyšších oblastech jsou zase přezuta jako první, protože jejich řidiči ví, že jinak si jen tak někam nedojedou.

Značení úseků, kde je povinné přezout auto na zimní

(zdroj: MD ČR)

Jaké jsou úseky, kde je povinné přezutí na zimní?

Úseky, kde jsou povinné zimní pneumatiky od listopadu do konce března, poznáte podle dopravního značení Zimní výbava, tedy značky auta s vločkou. Konec úseku je pak značen přeškrtnutou vločkovou značkou. Jde převážně o úseky ve vyšších polohách na horách, kam by vás ani nenapadlo jet na letních.

Ale značeným úsekem je například i značná část dálnice D1 na Vysočině a jsou i další oblasti, kde vás může značka překvapit. Přehled úseků podle krajů najdete například na www.zimni-značka.cz, jednotlivé úseky můžete najít i na naší přehledné mapě (pro větší rozlišení rozklikněte).

Zimní pneumatiky - povinné úseky

Zdroj: Autobible.cz

O tom, kde bude umístěna značka Zimní výbava, rozhoduje ministerstvo, kraje nebo obce.

  • Na dálnicích a rychlostních silnicích stanovuje umístění značek ministerstvo dopravy po písemném vyjádření ministerstva vnitra.
  • Na silnicích I. třídy, kromě rychlostních silnic, značku umisťuje místně příslušný krajský úřad, který musí mít vyjádření od příslušného orgánu policie.
  • Na silnicích II. a III. třídy a na místních komunikacích o tom rozhoduje místně příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností, k umístění se vyjadřuje příslušný orgán policie.

Dodržování používání zimních pneumatik na těchto úsecích má právo samozřejmě kontrolovat policie, která vám může udělit pokutu do 2 000 korun na místě. Ve správním řízení pak hrozí sankce v rozmezí 1 500 – 2 500 Kč. 

Pokud ovšem pojedete na letních pneumatikách v těchto úsecích, tak pokuta není to jediné, co se stane. Auto při kalamitním stavu na letních pneumatikách může klidně zablokovat celou komunikaci, a zabránit tak průjezdu aut rychlé záchranné služby. Ohrozíte tak tím i životy ostatních.

 

Vyplatí se v létě dojíždět zimní pneumatiky?

Ne. Zimní pneumatiky jsou konstruovány především do nižších teplot a jízda v letních vedrech je na nich spíše nebezpečná. Značně se prodlužuje brzdná dráha, pneumatiky se přehřívají (hlavně při rychlejší jízdě po dálnici) a hrozí jejich náhlý defekt, který může vést až ke ztrátě kontroly nad vozem. Zimní pneumatiky mají také vyšší valivý odpor, tedy zvyšují spotřebu a hluk.

Také si přečtěte: Jak poznat, kdy přezout na zimní?

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 45 krát

Články ze sekce: Spotřebitel