Chata v záplavové nebo povodňové oblasti: pojistí vám ji vůbec?

12.04.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Chcete si koupit chatu na rekreaci? Anebo už ji rovnou máte vybranou? A prověřili jste si, že není v povodňové oblasti? Pokud bude a dojde k záplavě, hrozí, že vám pojišťovna neproplatí škodu, a to i když budete platit vysokou pojistku.

Chalupařina má u nás již od dob komunismu dlouhodobou tradici. Poptávka i dnes stále stoupá a díky tomu, že se obvykle jedná o celoročně obyvatelný objekt, lze koupi financovat hypotékou. Pokud se však chata nachází v záplavové oblasti, může dojít ke komplikacím s pojištěním nemovitosti. Buď se totiž bude jednat o vysokou částku anebo ji pojišťovna nepojistí vůbec.

Jak zjistit, zda je nemovitost v záplavové oblasti?

Pokud jste už našli chatu, kterou chcete koupit, vyplatí se obětovat pár minut času a prověřit si, jaká je v jejím okolí pravděpodobnost záplav. Dvojnásob to platí pro objekty, které jsou cenově výhodné oproti jiným v regionu. Je tedy potřeba soustředit se na tzv. záplavová území či oblasti.

Informace můžete dohledat na volně dostupných online mapách, je však dobré vybírat ty, které nabízí aktualizované a ověřené informace. Odborníci doporučují spolehnout se na Centrální datový sklad ČHMÚ a jeho mapu.

„Jako nejlepší zdroj bych doporučil takzvanou CDS mapu, která pro širokou veřejnost zpřístupňuje data centrálního datového skladu, a to formou map povodňového nebezpečí, povodňového ohrožení a povodňového rizika,“ vysvětluje Tomáš Hrdinka z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka, který se zabývá hydrologií povrchových vod.

Pojištění nemovitosti v povodňové a záplavové oblasti

Zdroj: Pixabay

Co lze vyčíst z povodňových map?

Mapy povodňového nebezpečí

Údaje se týkají pěti, dvaceti, stoletých a dokonce i pětisetletých průtoků. Označují se jako Q5 až Q500. Zobrazují údaje o rozlivu povodně, hloubce zátopy a o rychlosti proudění vody.

Mapy povodňového rizika

Ukazují citlivé objekty, které spadají do zátopových oblastí a dále také zranitelnost území případnými povodněmi.

Mapy povodňového ohrožení

„Mapy povodňového ohrožení nám říkají, že čím menší povodeň (např. Q5) zasáhne zvolenou nemovitost, tím je obecně vyšší její ohrožení povodní,“ doplňuje Hrdinka.

Informace lze rovněž v některých případech dohledat přímo na webu obce, na jejímž území se stavba nachází, či na jejím veřejném mapovém portálu. Pro otázky ohledně výše pojištění a toho, zdali bude chata v záplavové oblasti vůbec pojistitelná, se musíte obrátit na vámi vybranou pojišťovnu. Ta má totiž o určitých oblastech ještě přesnější údaje.

Kategorie ohrožení povodněmi pro výstavbu

  • Zbytková – výstavba je možná, důležité je dlouhé územní plánování.
  • Nízká – se stavbou objektu není problém. Vlastníci však musí být upozornění na rizika. Některé objekty musejí počítat s protipovodňovou ochranou.
  • Střední – stavba je možná, ale jen s omezeními. Nedoporučuje se zde stavět citlivé objekty, tj. škola, nemocnice apod.
  • Vysoká – nedoporučuje se stavět ani rozšiřovat objekty. Povodňová ochrana je zde nutností.

Pojistí vám nemovitost v povodňové oblasti?

Konkrétní podmínky pro pojištění se nejčastěji odvíjí od povodňové mapy České asociace pojišťoven, která kalkuluje se 4 zónami, podle stupně nebezpečí, respektive hrozícího rizika. V nejrizikovější, 4. zóně, jsou většinou objekty nepojistitelné.

U nejnižší zóny je riziko zanedbatelné, tudíž většinou nemá vliv na pojistku. U zón 2 a 3 lze předpokládat navýšení pojistného o rizikový příplatek.

„I když by si klient toto neověřil, nebo si nebyl jistý, používáme ještě vlastní online nástroj, který na základě jakékoliv adresy nebo parcely v Česku okamžitě ověří povodňovou zónu. Zákazník toto ověření při sjednání ani nepozná, jde o proces v řádu desetin sekundy. Nemusí rozhodně nic dokládat nebo si připravovat, vše běží online a bez starostí,“ říká Michal Kozub z produktového managementu Direct pojišťovny.

Na co si dát pozor u pojistné smlouvy?

Klient by měl vždy řádně číst pojistné podmínky. Může se totiž stát, že si sice nemovitost pojistíte, ale v případě velké vody peníze nedostanete.

„Pojišťovny docela běžně rozlišují mezi povodní a záplavou. Povodní se myslí případ, kdy území zaplaví voda, která se vylila z řek, přehrad a rybníků. Záplavou zase případ, kdy území zaplaví voda jiným způsobem než při povodni, tedy například dešťovými srážkami. Nejčastěji to bývá voda z polí, která se při prudkých deštích nevsákne a steče po povrchu,“ zdůrazňuje Kozub. Proto se vyplatí si ověřit, že vaše pojistka se týká obou těchto případů.

Zdroj: lesensky.cz
 

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ