Nemějte o kvalitní kolo zbytečný strach…

22.05.2019 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Tohle kolo jste si chtěli už dlouho koupit. Bylo drahé, ale jezdí skvěle. Jenže vždycky se naskytne situace, kdy se jdete třeba občerstvit a necháte kolo před restaurací. Stačí pár minut, vrátíte se a kolo je pryč.

Takové situace lze předejít tím, že se od kola nehnete, ale budete si muset nechat ujít vytoužené občerstvení. Anebo si drahý bicykl pojistíte. Jak na to?

Šest tisíc ztracených kol

Kola se u nás kradou, zvláště ta drahá. Za rok jich nenechavci ukradnou podle údajů České pojišťovny téměř šest tisíc. To jsou ale jen ta, která majitelé ohlásí. Reálné číslo tedy bude asi daleko větší. A nejde jen o kola. Z této kategorie jednostopých „vozidel“ se totiž kradou také elektrokola nebo koloběžky. A před zmizením vašeho oblíbeného dopravního prostředku vás skutečně neochrání skoro nic. Když zloděj kolo nebo koloběžku chce, vždycky se mu povede ji nějak ze zabezpečení vymanit a odvézt. Bolí to tím víc, čím stál dvoustopý prostředek víc peněz.

Policie nahlášenou škodu sice zapíše, ale jen výjimečně se jí povede kolo vypátrat a zloděje po zásluze potrestat. A tak se nabízí jediná pomoc: pojištění.

Pojištění jízdního kola – cyklopojištění, cykloasistence

Zdroj: Shutterstock

Pět až padesát tisíc

Pojištění kol pojistné ústavy nabízejí nejen u nás, ale i v rámci Evropské unie i mimo ni. Právě pojištění mimo EU bývá dražší. Podobnou smlouvu uzavřít můžete, ale musíte se osobně vydat na pobočku pojišťovny.

Obyčejné, ale i elektrokolo se vě většině případů pojišťuje jako součást pojištění domácnosti. Pokud uzavíráte pojištění své domácnosti, v základu je také limit na „věci mimo místo pojištění“. Sem patří právě jízdní kola, která si uzamknete před obchodem nebo restaurací, kolo si můžete pojistit proti krádeži na 5 až 50 tisíc Kč. Některé pojistné ústavy ale mají stanoveno, že pojištění platí v určité, nejčastěji denní době, například od 6 do 22 hodin.

To ale není vše, můžete si taky smluvit při pojištění domácnosti připojištění jízdních kol. V něm už je přesně určeno, které kolo se pojišťuje, a pojištění je širší – vztahuje se také na dopravní nehody, živelní pohromy a samozřejmě na krádež.

Cyklopojištění

Existuje ale také speciální přímé pojištění na kola, které se neváže na pojištění domácnosti. Je to cyklopojištění určené pro vlastníky dražších bicyklů. Zde už se konkrétně uvádí, co a za jakých podmínek je pojištěno. Většinou ho majitelé kol uzavírají proti riziku krádeže, proti poškození například při převozu nebo proti vandalizmu. Pojistka se uzavírá nejčastěji na rok, nebo 24 měsíců a pojišťovna neproplácí při pojistné události kupní cenu, ale hodnotu, kterou si určí sama.

Když se s tím smíříte, pojistku uzavřete. Jen musíte u kola prokázat, kolik vás stálo, a že je skutečně vaše. Z toho vyplývá, že cena pojištění vychází právě z kupní ceny bicyklu a jeho stáří a také věku jezdce. Pojistka na nové kolo, které stálo 30 až 40 tisíc korun, bude přibližně stát 2 000 Kč.

 

Máte doma starší kus?

Pokud si chcete nechat pojistit dobré, ale starší kolo, bude situace trochu komplikovanější. V takovém případě se totiž cena pojistky opírá o odhad, který se uskutečňuje ve smluvní prodejně kol. Ale pokud je kolo opravdu drahé, stejně se to vyplatí.

Můžete si také připlatit za cykloasistenci, která kryje po nehodě převoz do nemocnice, ošetření a také odvoz kola do servisu s jištěním opravy. Cykloasistence stojí jen pár desítek korun ročně.

K běžné nabídce také patří pojištění dětských kol, která mohou být také velmi drahá. Odborníci ale příliš drahá kola pro děti nedoporučují. Děti totiž k drahým věcem nemají takový vztah jako dospělí, často kolo někde zapomenou a pokud je drahé, téměř s jistotou zmizí

Je nutné taky připomenout, že můžete mít jakoukoli pojistku, ale pokud se něco stane pod vlivem alkoholu, bude vymáhání pojistky velmi obtížné, spíš se s finančním krytím po nehodě rozlučte.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ