Jak se měnily sliby o růstu rodičovské

20.05.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Podívejte se, jak šel čas se sliby o růstu rodičovského příspěvku, které se měnily rychleji než ministři ve vládě Andreje Babiš. Kdy tedy bude zvýšen rodičovský příspěvek a pro koho?

Rodičovský příspěvek vyvolal již několikrát pozdvižení a stal se hlavním tématem na maminkovských fórech, v českých hospodách i na dětských hřištích. Ani dnes přibližně 7 měsíců před změnou se dosud neví, jak a kdo bude zvýšený rodičovský příspěvek pobírat. Pojďme se tedy podívat na časový harmonogram slibů a vyjádření, které házeli do pléna zástupci vládních stran v posledních dvou letech.

Jak šel čas s rodičovskou?

Vývoj rodičovského příspěvku

Zvýšení o 80 tisíc od července 2019

Zvýšení rodičovského příspěvku bylo zahrnuto již v rodinné koncepci koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, kdy se počítalo s jeho navýšením o 30 tisíc korun. Bohužel k němu za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) nedošlo.

Ještě před uzavřením nynější koaliční smlouvy mezi ČSSD a ANO v červenci 2018 uvedl budoucí ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál o zvýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc korun toto:

„Rozpočet na příští rok už s tímto počítá.“

exministr práce a sociálních věcí Petr Krčál

Dne 10. července 2018 podepsalo hnutí ANO s ČSSD koaliční smlouvu, ve které je deklarováno, že rodičovský příspěvek vzroste o 80 tisíc korun na 300 tisíc korun a to do roku 2021.

Po podpisu koaliční smlouvy byl návrh o zvyšování rodičovského příspěvku upraven a ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál nakonec počítal se zvýšením rodičovské ve dvou vlnách.

Ta první měla zvýšit rodičovský příspěvek o 40 tisíc korun od 1. července 2019. Další zvýšení o 40 tisíc korun mělo následovat v dalších letech. Tento návrh měl podporu obou vládních stran. Setkal se s kritikou opozice, která navrhovala zvýšení o 80 tisíc najednou a ne ve dvou krocích.

Nástup ministryně Maláčové a 80 tisíc, ale později

Petr Krčál rezignoval po tom, co jeho diplomová práce byla až příliš podobná jeho práci bakalářské (úvod a závěr jeho prací byl identický, opsaných bylo přibližně 40 stran z 65).

Na jeho místo po něm nastoupila Jana Maláčová (ČSSD), která je moderní levicová politička západoevropského střihu.

Ministryně Maláčová společně s ministryní financí Janou Schillerovou (za ANO) našla kompromis. Zvýšení rodičovské bude jednorázové o 80 tisíc korun od 1. ledna 2020. Nicméně bylo nejisté, koho se navýšení rodičovské bude týkat.

Zbyly jen dvě varianty, nebo ne?

Na stole zbyly dvě varianty, které byly zástupci koalice několikrát potvrzeny:

Varianta Jany Maláčové

Zvýšený rodičovský příspěvek pro všechny rodiče, jež mají 4leté a mladší děti k 1. lednu 2020

Varianta Aleny Schillerové

Zvýšený rodičovský příspěvek pouze pro rodiče aktivně pobírající rodičovský příspěvek.

Zvýšený rodičovský příspěvek pouze pro děti narozené po 31. prosinci 2019 dementovala ministryně Schillerová pro Českou televizi:

Ne, to jsme nikdy nenavrhovali.

 

Koalice večer zasedla…
…a shodila rodiče ze sedla

Večer 18. března koalice zasedla a obě předchozí varianty smetla ze stolu a rozhodla o tom, že růst rodičovské bude jen pro "nově narozené děti" v roce 2020. Tuto "skvělou zprávu" si pochvalovaly obě ministryně, premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). To ještě nevěděli, jakou lavinu spustili a co je čeká ráno.

Ráno moudřejší večera

Vláda zahodila veškerou předcházející debatu i své sliby o rodičovském příspěvku, Tímto rozhodnutím koalice spustila lavinu rozhněvaných rodičů, kteří se začali na sociálních sítích šikovat, vyhrožovali plnými plenami svých miláčků a chystali se pochodovat na ministerstvo. Vládní strany následně začaly couvat a opět začaly slibovat a politikové se vymlouvali jeden na druhého. A obě vládní strany nastartovaly další boj "za rodiče" a zvýšení rodičovského příspěvku.

Ministryně Maláčová - růst rodičovského příspěvku

18. březen 2019 se nejspíše zapíše do politických příruček se slovy "jak ztratit voliče za 1 večer". Vláda ovšem získala mocnou skupinu voličů, protože důchodcům v průměru přidá 900 Kč.

Návrh ČSSD - poměrný rodičovský příspěvek

Předseda ČSSD Jan Hamáček oznámil, že již má dost dohadování o budoucnosti rodičovského příspěvku a napsal, že ministryně Maláčová 20. května 2019 přednese vládě novelu zákona, která stanoví, že růst rodičovského příspěvku se bude týkat rodičů aktivně pobírající rodičovský příspěvek, ale navýšení bude poměrně odstupňováno dle příjmu rodičů a stáří dítěte.

Ministr Hamáček ČSSD - růst rodičovského příspěvku

Budoucnost ohledně rodičovské nejistá

Snad paní ministryně Maláčová ví, že žádný strom (ani růže) neroste do nebe, tudíž ani česká ekonomika nebude stále růst nadprůměrně a schodkový rozpočet v letech  růstu je pouze projídáním budoucnosti. Tudíž nadále visí ve vzduchu otázka, kde se na rodičovský příspěvek vezmou peníze. Uvažuje se o zdanění bank, či o zavedení digitální daně.

Zkrátka rozhodnutí o růstu důchodů a rodičovské v jeden moment je pro státní rozpočet náročné. Zvláště, když ekonomika roste pomaleji oproti plánu.

Nicméně projídáním budoucnosti jsou i neustálé dohady, sliby a lži o růstu rodičovského příspěvku. Protože čeští rodiče nemohou dopředu kalkulovat své příjmy. V koaliční smlouvě je zvýšení rodičovského příspěvku do roku 2021, takže nebojte, času je dost.

Ano, už je líp.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY