MMR: Objem hypoték letos klesl o 14 miliard na 34,9 miliardy Kč

17.05.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - České banky poskytly v prvním čtvrtletí lidem 16.000 hypotečních úvěrů za celkem 34,9 miliardy Kč. Proti stejnému období loni to je o 7000 hypoték a 14 miliard korun méně. Vyplývá to z dat zveřejněných na stránkách ministerstva pro místní rozvoj. Důvodem poklesu zájmu o hypotéky je podle expertů regulace České národní banky, růst úrokových sazeb a vysoké ceny realit. Hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl uvedl, že jde o jedno z nejslabších čtvrtletí za poslední roky.

\"Výsledky za první kvartál potvrzují výrazný pokles nově poskytnutých hypoték přibližně o 30 procent. Propad způsobila kumulace různých faktorů, z nich nejvýznamnější je zavedení nových doporučení ČNB ohledně poměru splátek k příjmům žadatelů v říjnu 2018,\" řekl ČTK předseda představenstva Hypoteční banky Jiří Feix. Odhadl, že v dalších měsících se meziroční pokles bude postupně snižovat, ale i tak celoročně klesne počet a objem poskytnutých hypoték.

\"Trh brzdí několik navzájem propojených faktorů. V posledních letech razantně rostly ceny nemovitostí. Na to reagovala na konci loňského roku Česká národní banka další vlnou regulací, která limituje maximální míru zadlužení vůči měsíčním příjmům,\" doplnil ředitel hypoték v Raiffeisenbank Milan Voldřich. To má podle něj za následek, že se výrazně zvýšila průměrná splátka hypotéky, která však podle regulace musí činit maximálně 45 procent příjmů. K tomu musí mít zájemce o vlastní bydlení naspořenu větší sumu peněz, připomněl.

Loni v říjnu ČNB zavedla pravidla, podle kterých objem všech úvěrů žadatele nesmí převýšit devítinásobek jeho čistého ročního příjmu. Omezeny jsou také hypotéky s LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) nad 80 procent.

Podle analytika Golden Gate CZ Marka Brávníka má pokles nových hypoték za následek pokles poptávky po nemovitostech. Logickým dopadem je zpomalování růstu cen nemovitostí, respektive nástup jejich cenové stagnace, podotkl.

Meziroční pokles o 30 procent je sice zásadní, nicméně v posledních měsících se zájem o hypoteční úvěry opět zvýšil, upozornil hypoteční specialita ChytryHonza.cz Daniel Horňák. I přes navýšení úrokových sazeb ČNB úroky u komerčních úvěrů nestoupají, naopak u některých bank tento měsíc opět klesly. Ochota lidí půjčovat si tak nezmizela. \"Sazby podle mého názoru stoupat již strmě nebudou, navíc díky návrhu zpřístupnit opět mladým stoprocentní financování, který je nyní v legislativním procesu, zájem o hypoteční úvěry ještě vzroste,\" odhadl.

Průměrná úroková sazba hypoték v březnu klesla podle Fincentra Hypoindexu na 2,90 procenta z únorových 2,99 procenta, což je největší meziměsíční propad od března roku 2015. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to na 1,77 procenta. Od té doby vesměs rostla. Nižší sazby přilákaly v březnu do bank více klientů než v předchozích měsících.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK