Bankovní asociace přivítala vytvoření rozvojového fondu

20.05.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Česká bankovní asociace (ČBA) přivítala plán vlády na vytvoření Národního rozvojového fondu, do kterého by přispívaly banky v ČR. Vytvoření fondu je z ekonomického a praktického pohledu lepší, než zavedení jakékoliv formy dodatečného sektorového zdanění, protože umožní využít peníze pro dlouhodobý sociální a ekonomický rozvoj, uvedla dnes v tiskové zprávě asociace.

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že do fondu by příští rok při jeho vzniku mohly čtyři největší banky odvést asi šest miliard korun. Vznik fondu a případné příspěvky by nyní měla projednat pracovní skupina. Babiš dodal, že penězi z fondu by se mohl řešit i Národní investiční plán. Čtyřmi největšími bankami na českém trhu jsou ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit Bank.

\"Naší snahou bude, aby fond vznikl co nejdříve. Jeho fungování bude záležet jednak na objemu prostředků, které do něj vloží banky a další přispěvatelé, ale také i na kvalitě projektů, které bude předkládat vláda. Fond by měl fungovat jako nezávislá a plně profesionální instituce,\" uvedla ČBA.

Cílem návrhu je pode asociace zvýšit investiční možnosti české ekonomiky o desítky až stovky miliard korun ročně, zejména v nájemním nebo sociálním bydlení, vzdělávání, včetně výstavby školek a škol, dopravní infrastruktuře, digitalizaci ekonomiky, strukturálně znevýhodněných regionů a ve vědě a výzkumu.

Premiér Babiš dnes znovu odmítl návrh koaliční ČSSD na zavedení bankovní sektorové daně. Ta by podle něj v důsledku poškodila všechny občany, protože banky by náklady přenesly do ceny svých produktů. Jako příklad uvedl vývoj v Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku. ČSSD již dříve naopak vznik fondu odmítla jako nesystémový návrh.

Česká bankovní asociace vznikla v roce 1990. Členství v asociaci je vyhrazeno bankám a pobočkám zahraničních bank s licencí od České národní banky. V současné době ČBA sdružuje 38 bank, reprezentujících více než 99 procent bankovního sektoru.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK