Kdy se vyplácí sociální dávky

27.08.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Sociální dávky se vyplácí každé jinak. Většinou se tedy vyplácí zpětně, nejpozději do konce následujícího měsíce, ale jsou i dávky, které se platí dopředu.

Neexistuje jednotný termín, do kterého všechny úřady práce v ČR vyplatí sociální dávku. Každá sociální dávka má totiž svůj vlastní termín.

Nepojistné sociální dávky

Zpětně se vyplácí nepojistné sociální dávky, na které je nárok na základě určité skutečnosti: přídavky na děti, rodičovský příspěvek, příspěvek na bydlení, dávky pěstounské péče, porodné a pohřebné.

Tyto dávky vyplácí krajské pobočky úřadu práce a pro jejich výplatu jsou určené výplatní dny, které se stanovují pro každou jednotku úřadu práce jinak, proto taky například výplaty v Praze nejsou všechny v jeden den.

Pokud výplatní den připadá na víkend nebo svátek, tak jsou dávky vypláceny ještě před tímto nepracovním dnem.

Pro konkrétní nepojistné dávky pak platí:

  • přídavky na dítě, příspěvek na bydlení nebo rodičovský příspěvek se vyplácí zpětně, nejpozději do konce následujícího měsíce,
  • jednorázové dávky (porodné, pohřebné) se vyplácí nejpozději do konce měsíce následujícího po měsíci, kdy byly přiznány,
  • příspěvek na péči se vyplácí každý měsíc v měsíci, za který příspěvek náleží,
  • dávky pěstounské péče se vyplácí zpětně, nejpozději do konce měsíce následujícího po měsíci, za který jsou dávky vypláceny,
  • příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení se vyplácí v daném měsíci, za který tyto dávky náleží,
  • dávky mimořádné okamžité pomoci se vyplácí bezodkladně.
Kolik ze sociální dávky můžete dostat v poukázkách?

Dávky z nemocenského pojištění

Jednorázové dávky z nemocenského pojištění se vždy vyplácí zpětně a to ve lhůtě do jednoho měsíce následujícího po dni, kdy byla žádost o dávku doručena státní správě sociálního zabezpečení.

  • U nemocenské a dlouhodobého ošetřovného se dávka vyplácí do měsíce od data, kdy bylo doručeno osvědčení o nároku na tuto dávku.
  • Dávky za ošetřovné a za otcovskou se vyplácí do měsíce po doručení všech nutných podkladů pro výplatu dávky.
  • Mateřská se vyplácí vždy do konce následujícího měsíce, který následuje po měsíci, za který náleží peněžitá pomoc v mateřství.

Kdy se vyplácí státní dávky

(foto: Shutterstock)

Státní důchody

Důchody se vyplácí dopředu. Vzhledem k tomu, že stát vyplácí asi 3,5 milionu důchodu, tak jsou termíny rozvržené do celého měsíce, přičemž platí, že důchod vyplacený například 10. června je důchodem za období 10. června – 9. července.

Jak se mění výplata důchodu a dávek, když výplata připadá na svátek.

Pokud výplatní den důchodu nebo sociální dávky připadá na nepracovní den, tak je dávka vyplacena před tímto nepracovním dnem. U sociálních dávek jednorázových nebo z nemocenského pojištění to většinou bývá den předem. Vzhledem k tomu, že většinou jsou dávky splatné do konce měsíce, tak v případě, že výplata připadá na sobotu nebo neděli, je dávka vyplacena už během pátku.

Pro starobní, pozůstalostní a invalidní důchody jsou termíny stanoveny následovně. Tyto termíny stanovuje ČSSZ každý rok v závislosti na tom, jak vychází daný rok státní svátky a dny volna.

Běžný termín výplaty důchodů

Nový termín výplaty důchodů

Duben

 

pátek 2. 4. 2021

čtvrtek 1. 4. 2021

neděle 4. 4. 2021

úterý 6. 4. 2021

   

Červenec

 

neděle 4. 7. 2021

pátek 2. 7. 2021

úterý 6. 7. 2021

středu 7. 7. 2021

   

Prosinec

 

pátek 24. 12. 2021

čtvrtek 23. 12. 2021

 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 50 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY