Kdo má dle zákona nejvíc dovolené?

14.06.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Dle zákona mají někteří z nás nárok na více dovolené za rok než jiní. Která zaměstnání si můžou dopřát až 8 týdnů dovolené a jak můžou tuto dovolenou čerpat.

Délku dovolené upravuje §213 Zákoníku práce. Dle tohoto paragrafu má zaměstnanec nárok na 4 týdny dovolené za rok, tedy přesně na 20 dní dovolené. Přitom ale někdo může mít nárok na víc.

Kdo dovolenou nedostane

Dovolená jako taková je institut vyhrazený pouze pro zaměstnance. Tady pro osoby pracující v rámci závislé činnosti. Pokud jde o samostatně výdělečné osoby, tak OSVČ na dovolenou nárok nemají. Na druhou stranu ale právě OSVČ si můžou udělat volno kdykoliv, protože živnostník si upravuje svou vlastní pracovní dobu. Takové volno bude mít ovšem neplacené. Oproti tomu zaměstnanci mají během čerpání dovolené nárok na tzv. náhradu mzdy za dovolenou.

Kdo dostane standardní 4 týdny

4 týdny dovolené jsou určené pro běžné zaměstnance, kromě jasně vybraných skupin, které mají nárok na více dní dovolené. V dnešní době se ale ovšem stává standardem, že zákonné 4 týdny dovolené sami zaměstnavatelé rozšiřují na placených 5 týdnů. Týden dovolené navíc je zajímavým zaměstnaneckým benefitem a jedním z hlavních bonusů pro nástup do nové práce.

4 týdny se tak postupně stávají nedostatečnými. Což ostatně reflektovali i zákonodárci, kteří navrhují uzákonit standardně 5 týdnů.

Zaměstnanecké benefity a péče o zaměstnance vede často firmám k radikálním krokům, které dále zvětšují podíl placeného pracovního volna. Množství zaměstnavatelů tak poskytuje i 6 týdnů dovolené, tzv. sick days nebo má nehlídanou pracovní dobu, kterou si zaměstnanec řídí sám s ohledem na svůj osobní život. To vše přináší větší rovnováhu pracovního a osobního života. 

Také si přečtěte: Jaké můžete dostat zaměstnanecké benefity

Kdo má ze zákona nárok na 5 týdnů

Zákoník práce pamatuje na některé skupiny zaměstnancům, kterým poskytuje týden dovolené navíc. Jedná se o skupiny zaměstnanců dle § 109 odst. 3 zákoníku práce, to jsou zaměstnanci státních podniků, municipalit, rozpočtových nebo příspěvkových organizací.  Tito mají nárok na 5 placených týdnů dovolené ročně.

Na kolik dní dovolené máte nárok

(foto: Shutterstock)

 

Volno jako prázdniny

Další výjimku pak tvoří pedagogičtí a také akademičtí pracovníci, kteří mají ze zákona nárok na 8 týdnů volna. Přičemž platí, že většinu tohoto volna musí zaměstnanec čerpat během letních prázdnin, kdy jsou školy zavřené.

8 týdnů volna se běžnému zaměstnanci zdá jako sen, protože je to dvojnásobek jeho čtyřtýdenní dovolené. Je ale nutno si uvědomit, že zaprvé práce s dětmi a pedagogická práce je velmi náročná, nejen na samotné učení, ale také na přípravu. A za druhé je značně omezena volnost, kdy je možné si ve školství dovolenou vybrat, učitel se jen tak nemůže sebrat a odjet si třeba v říjnu na dva týdny k moři.

Dodatková dovolená

Zákon také pamatuje na skupiny zaměstnanců, kteří mají obzvláště obtížnou práci, nebo pracují pod zemí, tito zaměstnanci jsou definováni v §215 Zákoníku práce. Tato skupina má nárok na tzv. dodatkovou dovolenou v délce jednoho týdne. Pokud zaměstnanec nepracuje ve ztížených podmínkách celý rok, tak dodatečný týden dovolené mu náleží poměrně, za každých 21 odpracovných dní ve ztížených podmínkách to je jedna dvanáctina týdne.

Jak se počítá dovolená pro poměrnou část roku

Pokud zaměstnanec není zaměstnán na celý rok, tak nárok na dovolenou se poměrně krátí. Za každý odpracovaný měsíc mu náleží jedna dvanáctina roční dovolené. Pokud si nejste jistí, na kolik dovolené máte nárok, můžete si to spočítat v kalkulačce.

Štítky:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: Spotřebitel