10 mýtů o rodičovském příspěvku

14.06.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


O rodičovském příspěvku se šíří řada mýtů, které často přiživí i vládní zástupci. Od kdy můžete pracovat při rodičovském příspěvku? Jak je to se změnou rodičovského příspěvku?

S neustálými změnami návrhů o zvýšení rodičovského příspěvku, vypouštění pouze kusých informací a skrze politickou přestřelku ANO a ČSSD se vynořila řada mýtů a nejasností ohledně rodičovského příspěvku:

  1. Zvýšená rodičovská jen pro děti narozené po 1. lednu 2020
  2. O zvýšení rodičovského příspěvku je rozhodnuto
  3. Při pobytu na rodičovské nemůžu pracovat
  4. Rodičovský příspěvek si nemůžete měnit
  5. Rodičovský příspěvek si můžete vybrat najednou
  6. Stát za vás na rodičáku vždy odvádí zdravotní pojištění
  7. Zapomněl jsem zažádat o rodičovský příspěvek, jsem ztracen?
  8. Pro rodičák na OSSZ či na Úřad práce?
  9. Budu pobírat maximálně 7 600 Kč či více?
  10. Kvůli rodičovské musím přerušit OSVČ

Nedají vám mýty a dohady o rodičovské spát? Nebo je máte na háku?

Mýty o rodičovské - můžete pracovat?

Zdroj: Shutterstock

1) Rodičovský příspěvek bude zvýšen od 1. ledna 2020 jen pro nově narozené děti

To, že rodičovský příspěvek bude zvýšen od 1. ledna 2020 jen pro nově narozené děti, sice koalice ANO a ČSSD oznámila. Ale hned den na to, tento návrh všichni zúčastnění zamítli. Pravděpodobně se zvýšení rodičovského příspěvku (alespoň částečné) bude týkat všech rodičů, co budou pobírat rodičovský příspěvek k 1. lednu 2020 a také těch, jejichž dítko se narodí 1. ledna 2020 a později. Jestliže máte 4leté a starší dítě, nebo jste rodičovský příspěvek již vyčerpali, tak pravděpodobně budete mít smůlu.

Tip: Co udělat nyní, abych měl nárok na vyšší rodičovský příspěvek?

2) O zvýšení rodičovského příspěvku je již rozhodnuto

Ne, ještě zdaleka není. Vláda sice již schválila návrh růstu rodičovského příspěvku, který předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jenže vládní návrh musí zamířit do Poslanecké sněmovny ČR. Následně ho musí posvětit Senát a prezident Miloš Zeman. Schválení změny rodičovského příspěvku je plánováno na podzim.

3) U rodičovského příspěvku nemůžete chodit do práce

U rodičovského příspěvku můžete chodit do práce či podnikat. Jediné omezení, které na vás čeká, je to, že do dvou let dítěte nemůže vaše dítko navštěvovat jesle (či ho dávat na hlídání) na více než 46 hodin měsíčně. Po tom, co potomek dosáhne věku 2 let, ho můžete dávat do školky či do jeslí dle vašeho uvážení. Navíc od 1. ledna 2020 se nejspíše počet hodin, kdy budete moci dávat své děti do dvou let do jeslí, školky nebo jinam na hlídání zdvojnásobí (tedy 92 hodin měsíčně).

4) Rodičovský příspěvek si nemůžete měnit

Výši rodičovského příspěvku si můžete měnit jednou za tři měsíce. Minimální příspěvek je 50 Kč měsíčně, maximální rodičovský příspěvek je 32 640 Kč. Výše maximálního rodičovského příspěvku záleží na době, po kterou jste odváděli sociální pojištění před nástupem na rodičovskou dovolenou a rovněž na výši vašeho příjmu.

Tip: Do kdy musí být vaše dítě v autosedačce?

5) Rodičovský příspěvek si můžete vybrat najednou

Ne, rodičovský příspěvek nemůžete "dočerpat" najednou (ani jeho část). Tuto změnu chtěl zavést poslanec za ANO Aleš Juchelka, jenže nenašel mezi poslanci dostatečnou podporu.

6) Stát za vás vždy odvádí zdravotní pojištění na rodičovské dovolené

Ne, jestliže budete zaměstnaní a pracovat u rodičovského příspěvku, tak budete odvádět sociální i zdravotní pojištění.

Na rodičovské dovolené můžete i podnikat jako OSVČ, jen se z vašeho podnikání stává vedlejší podnikatelská činnost. Ale pozor, jestliže váš daňový základ překročí rozhodnou částku, která je pro rok 2019 stanovena na 78 476 korun, tak budete muset odvést sociální pojištění.

7) Zapomněl jsem zažádat o rodičovský příspěvek, je ztracen

Jestliže jste zapomněli zažádat o rodičovský příspěvek, tak možná nemusíte být úplně ztraceni. Rodičovský příspěvek se může proplácet i zpětně a možnost o něj zažádat máte ještě 3 měsíce od skončení mateřské či od narození dítěte (v případě, že jste neměli nárok na peněžitou pomoc v mateřství).

8) Rodičovský příspěvek se vyřizuje na Okresní správě sociálního zabezpečení

Rodičovský příspěvek se vyřizuje na nejbližším pracovišti Úřadu práce, ne na Okresní správě sociálního zabezpečení. Nicméně z OSSZ (pod kterou spadá váš zaměstnavatel) budete potřebovat Potvrzení o nároku na dávky (náhrady)) ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku, jestliže jste pobírala mateřskou.

9) Bude maximum 7 600 Kč od 1. ledna 2020 navýšeno?

Od příštího roku se pravděpodobně zvýší rodičovský příspěvek na 300 tisíc korun. Otázkou zůstává, jaký bude maximální měsíční příspěvek pro rodiče, kterým nelze stanovit denní vyměřovací základ (pro studenty, nezaměstnané a část zaměstnanců a podnikatelů s nízkými příjmy). Toto rozhodnutí prodlouží dobu čerpání rodičovského příspěvku z 29 na 39 měsíců.

Část poslanců ovšem prosazuje to, aby vzrostl i maximální měsíční příspěvek pro rodiče, kterým nelze stanovit denní vyměřovací základ, protože průměrná i minimální mzda od poslední zvýšení maximálního příspěvku (v roce 2012) vzrostly o desítky procent. Na podzim uvidíme, jestli poslanci nepozmění vládní návrh a nezvedne se i maximální měsíční příspěvek.

10) Kvůli rodičovské musím přerušit podnikání

Ne nemusíte. Jak je již zmíněno výše, tak se z vašeho podnikání stane vedlejší činnost a stát za vás odvádí zdravotní pojištění.

Jestliže vám stále něco není jasné, tak se nebojte obrátit na naši poradnu, kde vám s vašimi problémy poradíme.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY