Zájem o plastiku stoupá i mezi muži

21.06.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Lidí, kteří vyhledávají plastické operace a další „zkrášlovací“ služby, přibývá. Nejvíc je jich v Praze, ale i v dalších městech poptávka stoupá.

O zlepšení toho, na co příroda zapomněla, nebo nevyřešila podle přání, mají největší zájem ženy. Nechávají si upravovat oční víčka, chtějí zvětšit prsa, liposukci nebo facelift. Daleko menší zájem je o zmenšení hýždí. Chodí ale ve stále větší míře i muži. Požadují operaci očních víček, uší, nosu, liposukci, obřízku a zmenšení prsou. Z estetické chirurgie se tak stává obrovský byznys, ročně klinikám přibývá 10 až 15 % pacientů.

Ne všude to umějí

Když si procházíte diskuze na internetu, narážíte na stesky lidí, kteří byli na plastice, a operace se tak nějak nepovedla. Odborníci zdůrazňují dva důvody. Tím prvním je fakt, že každý člověk je jiný a nikdy nelze zaručit stoprocentní výsledek ani u velmi zkušeného chirurga. Dalším důvodem je skutečnost, že plastickou chirurgii dělají nezkušení lidé bez dlouhé praxe, která je v oboru potřebná.

Pokud se tedy pro podobný zákrok rozhodnete, určitě si vyhledejte reference o pracovišti, kterému se chcete svěřit. Jinde sice mohou nabízet „lidovější“ ceny, ale trable se spravováním pokaženého a vyhledáváním dalších a dalších plastiků kvůli reoperaci za to jistě nestojí. Každý člověk dělá chyby a může je udělat i plastický chirurg bez praxe.

Pokud je ale podle odborníků lékař dostatečně erudovaný a zkušený, dopustí se jen malých chybiček, které nevedou k problémům, neohrozí pacienty a zdárný průběh léčby či operace. Vnímá je pouze on, jako profesionál a poučí se z nich. Z těchto důvodů pracují mladí lékaři pod dohledem zkušenějších kolegů. Ti dohlížejí na to, aby operace a léčba byla úspěšná. Nikdo učený totiž z nebe nespadl a vlastní zkušenost je nesdělitelná.

Plastická chirurgie - výběr správného chirurga

Zdroj: Shutterstock

Zrůdy a zrůdičky

Je jich plný internet, lidi si je rádi prohlížejí, i když pohled na ně není nijak pěkný. Celebrity po množství plastických operacích. Když srovnáte, jak vypadaly před lety, nevypadají jako totožný člověk. Je to honba za krásou, za dnešním trendem být věčně mladý a plný energie a elánu. Jenže i celebrity chodí za lékaři, jak je tedy možné, že se nechají tak zohavit? Že by skutečně o všem rozhodovaly peníze?

Není to zas tak jednoduché. Podle odborníků jsou tito lidé většinou stále nespokojení. A tak vymění svého plastického lékaře, protože jim třeba už nechce operovat místo, které spravoval několikrát. Na jiné klinice na další operaci kývnou. To ale vede k nadměrnému zjizvení a možná je také deformace tvaru těla. Ta se ale pak opravuje velmi těžko. Zkušený plastický chirurg většinou před podobnými zákroky varuje a prostě je nevykoná.

 

Všeho s mírou

Obecně lze ale říci, že se operace plastické chirurgie během posledních let standardizují a vymezují se také indikace k jednotlivým typům operací stejně, jako rostou zkušenosti plastických chirurgů. Klienti by si ale měli uvědomit míru zákroku, který chtějí podstoupit. Jestliže by operační výkon pacienta mohl poškodit, měl by si zákrok dobře rozmyslet a nevyhledávat jinou kliniku, kde bez ptaní provedou, co si přeje.

Plastická chirurgie má podle expertů určitě své místo v léčbě stárnoucího obličeje, v úpravách změn ženského těla vzniklých například následkem těhotenství nebo korekci vrozených vad a vývojových nedostatků. Možné jsou samozřejmě estetické úpravy poprsí, rekonstrukce po léčbě rakoviny prsu a změnách způsobených velkým zhubnutím i v dalších oblastech.


Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel