Česká měna dnes mírně ztrácela na euro i dolar

17.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. června (ČTK) - Koruna dnes mírně oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru si od předchozího závěru pohoršila o čtyři haléře na 25,56 Kč/EUR. Na americký dolar ztratila česká měna tři haléře, a dnes kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 22,77 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Koruně k lepšímu výsledku nepomohly ani dnes zveřejněné údaje o cenách průmyslových výrobců, které v květnu zpomalily meziroční růst na 3,8 procenta. Podle ekonoma společnosti Next finance Vladimíra Pikory čísla ukázala, že inflační tlaky slábnou méně, než se čekalo, a je tedy možné, že někteří členové bankovní rady České národní banky budou hlasovat pro zvýšení úrokových sazeb. \"Tím, že koruna oslabila, se ale zdá, že většina trhu chápe, že zvyšovat úrokové sazby v době, kdy ostatní mluví o snížení sazeb, může jen naprostý hlupák,\" myslí si Pikora.

Člen bankovní rady ČNB Oldřich Dědek ale dnes agentuře Reuters řekl, že nevidí žádný důvod hlasovat pro zvýšení úrokových sazeb příští týden, protože domácí ekonomika zpomaluje a globální sentiment je nakloněn směrem k uvolnění měnové politiky.

Proti koruně dnes působily i technické faktory. \"Pro řadu lidí bylo zkrátka rozumné vybrat si zisky,\" vysvětlil Pikora. Koruna podle něj moc prostoru k posílení nemá.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,52 25,56 Kč/USD 22,74 22,77

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK