Sucho může prodražit vodu. Bazény napouštějte pozvolna

12.07.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Další suché léto znamená, že se v některých obcích nesmí napouštět bazény nebo kropit trávníky. Sucho by nepřímo mohlo zdražit vodu. Jak s ní šetřit? A proč bazény napouštět pozvolna?

Voda letos zdražila ve většině tuzemských obcí a měst. Ceny za vodné a stočné mírně rostou už několikátý rok po sobě. Někde si lidé připlácí více, jinde voda podražila jen o inflaci, ale jsou i místa, kde zlevnila. Kolik vodárenské společnosti účtují za kubík vody je různé, zatímco v jednom městě mohou platit 78 korun, o padesát kilometrů dál je to i přes stovku za metr krychlový.

Důvodem nárůstu cen vody není podle Tomáš Ondry z portálu Vodarenstvi.cz primárně sucho. „V letošním roce se do nárůstu ceny promítlo zdražení energií, hlavně elektřiny, zdražení surové vody odebírané od státních organizací, což jsou příslušné podniky Povodí, a také personální náklady,“ vysvětluje. V České republice pak existuje několik tisíc vlastníků vodohospodářské infrastruktury. Většinou jde o města, obce nebo jejich svazky. Obdobný je i počet provozovatelů vodárenské infrastruktury, kteří platí majitelům nájem.

Sucho zdražuje vodu jen nepřímo

Ačkoli by se nabízelo svést zdražování vody na sucho, přímá úměra sucho rovná se růst ceny vody podle odborníků nefunguje. „Nicméně je nutné mít v patrnosti, že v případě, kdy suché období povede k tomu, že budou muset vodárenské společnosti realizovat investice, aby na něj mohly reagovat, logicky je započtou do nákladů, z nichž kalkulují vodné a stočné. Může jít například o investice do propojování vodovodních distribučních systémů, jako jsou vodovodní řady pro jednotlivé lokality, nebo investice do zvyšování kapacity vrtů,“ dodává Tomáš Ondra. Dopad sucha je tedy spíše zprostředkovaný.

Tuzemské vodárny investují do obnovy a rozvoje infrastruktury významné prostředky. Ročně jde o více než 10 miliard korun. To potvrzuje i Lukáš Paleček z projektu EnergetickaPoradna.cz. „Zvyšují se totiž nároky na provoz i kvalitu vody. Vodárenské společnosti tyto náklady promítají do ceny vodného a stočného. Dobrou zprávu pak je, že kvalita pitné vody v České republice se stále zvyšuje,“ uvádí.

Vody je (zatím) dost

A jaký je aktuální stav vody v tuzemsku? Podle Tomáš Ondry je naplněnost vodních nádrží díky zimě vydatné na sníh na celém území prozatím dostatečná. „Pitné vody pro obyvatele napojené na kapacitní vodárenské nádrže máme v České republice dostatek. V případě krize jsou schopné vodárenské společnosti dodávky vody bez větších problémů pokrýt buď manipulacemi na sítích, nebo operativním návozem vody do vodojemů,“ konstatuje. I to se v některých lokalitách v současnosti děje. Jde o místa, která nejsou napojena na páteřní vodárenské systémy, ale jsou závislá na lokálních zdrojích.

Citlivější na vývoj počasí jsou lokální zdroje povrchové nebo podzemní vody, kde mohou v případě déletrvajícího suchého a horkého období nastat problémy, jež dokážou vodárenské společnosti operativně vyřešit. „Nicméně trendem by mělo být, aby byl co největší podíl obyvatel tam, kde je to technicky možné a dává to ekonomický smysl, napojen na páteřní či regionální vodárenské distribuční systémy, které jsou zárukou stabilních dodávek dostatečného množství pitné vody ve valné většině případů ve velmi dobré kvalitě,“ myslí si Tomáš Ondra.

 

Pozor na bazény a zálivku

V létě může být kritické především napouštění bazénů a zalévání. „Potíže nastávají hlavně v případě, kdy se více lidí ve čtvrti nebo v ulici rozhodne napustit bazén, sudy nebo prostě chtějí rychle zalít zahradu. Přípojky na tak velký odběr nejsou stavěné. Některé vodárenské společnosti proto například nabízí, že vodu do bazénu přivezou v cisternách,“ říká Lukáš Paleček.

To potvrzuje i Tomáš Ondra. „Při náhlém zvýšení odběru může dojít ke změnám hydraulických poměrů vyvolaným vysokou rychlostí proudění vody v potrubí, což vede k uvolňování usazenin a zákalu vody, který se může dostat do širokého okolí. Toto se negativně projeví u ostatních odběratelů, kteří můžou být omezeni v odběru ze sítě. Bazén je tedy vhodné napouštět pozvolna několik dnů, nejlépe mimo odběrové špičky v noci během pracovního týdne. Mnoho obcí a měst také zalévání zahrad a napouštění bazénů reguluje prostřednictvím úředního nařízení,“ dodává.

Šetříme, ale málo

I když Češi vodou šetří, pořád ještě máme podle odborníků rezervy. Jsou to například kapající kohoutky nebo protékající toalety. Závada na WC je pak podle Tomáše Ondry nejčastější příčinou zbytečně vysoké spotřeby vody. „Zdá se to jako nepatrné problémy, ale za den tak můžete přijít až o desítky litrů vody. Před každým odjezdem na více dnů také vypínejte vodu. Nainstalovat si můžete i chytré vodoměry,“ uzavírá

Tipy na úspory vody

  • Při čištění zubů nenechávejte vodu téct. Vždy ji zastavujte.
  • Místo vany si dejte sprchu. Ušetříte až 100 litrů.
  • Nádobí nemyjte pod tekoucí vodou, napouštějte si dřez.
  • Myčku na nádobí zapínejte, až když je plná.
  • Při ručním mytí nádobí spotřebujete 70 litrů vody.
  • Pokud naplníte myčku na plnou kapacitu a pustíte ji jednou denně, spotřebuje 20 litrů.
  • Když to není nutné, nepoužívejte při praní funkci předpírání.
  • Pijete kohoutkovou vodu? Naplňte lahve a chlaďte je v lednici. Vodu tak nebudete muset pokaždé odtáčet, aby tekla studená.
  • Na zahradě chytejte dešťovku do sudů. Na zalévání je mnohem lepší. Zahradu zalévejte ráno nebo večer, zabráníte tak vypařování vody.

Také si přečtěte:

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ