Zkuste mít dovolenou bez problémů

17.07.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Asi jen málokdo z nás je takový dobrodruh, aby si na dovolené přál mít problémy ať už s cestou, penězi, ubytováním nebo třeba mezilidskými vztahy. Už tak mnohdy nevíme, co nepříjemného se přihodí. Některým potížím se ale dá předcházet.

Každé letní prázdniny vyráží na dovolenou do ciziny víc a víc Čechů. Někteří jsou tak už otrlými cestovatelskými harcovníky, jiní se zase učí z chyb, které udělali. Když o nich ale budete vědět, dokážete se jim vyhnout.

Peníze

Peníze, to je věčná otázka – vzít s sebou kreditní či debetní karty nebo hotovost. Anebo raději obojí? Jsou na místě obavy, že kurz bude nevýhodný, poplatek za výběr z bankomatu bude horentní suma?

Sami už tušíte, že platby kartou jsou již téměř všude naprosto běžné. Platí se jimi v obchodech a žádnou výjimkou nejsou restaurace, ba dokonce v baru na pláží stačí přiložit kartu a drink je zaplacen. Někteří lidé mají dokonce na cestování jinou kartu, než používají doma, ale to snad ani není tak nutné.

Nutné ale je mít v mobilu číslo své banky, které můžete ihned volat, pokud vám někdo kartu ukradne. Nespoléhejte se na to, že nezná PIN kód a okamžitě nechte kartu zablokovat proti jakýkoli výběrům. Musíme si uvědomit, že bez PIN sedá do jisté částky na kartu nakoupit. Pokud to zloděj udělá během hodinky třeba v deseti obchodech, jsou už ztráty nezanedbatelné.

Jak zablokovat platební kartu na dovolené

 

Hotovost

Hotové peníze je také dobré mít, protože zmrzlináři zpravidla na kartu zmrzlinu nevydají a koupit si hot-dog u pojízdného stánku na pláži patrně bez karty nepůjde. Finanční experti doporučují směnit peníze doma. V cizině tato možnost jistě také existuje, ale v rekreačních destinacích nebývá dobrý kurs.

Jistě tam jsou i bankomaty, budou označeny jako ATM (z anglického Automated teller machine), ale v některých zemích může nastat situace, že přístroj třeba peníze nevydá a anglicky mluvící domorodec nebude k mání. Ve větších městech a bankomatech umístěných přímo v bankách by se to ale stávat nemělo. A to je další důležitá okolnost – v cizině mohou být bankomaty provozované různými firmami – těm raději nedůvěřujte a svěřte se skutečně jen bankomatům u bank.

Všimněte si také nejprve, zdali bankomat přijímá značku vaší karty a budete muset počítat i s tím, že za výběr zaplatíte dost značný poplatek, mnohdy i přes 100 Kč. Existují ale i výjimky, podle toho, od které banky kartu máte.

Kontrolujte své peníze

Je už skoro normální být stále on-line a třeba na pláži si přečíst došlou emailovou poštu. Dělá to tak většina z nás a velmi mnoho lidé si také zabrousí na sociální sítě. Pokud se tam veřejně svěříte, že jste několik tisíc kilometrů do domova, který je v tuto chvíli zcela opuštěn, jistě si dokážete představit, že někteří lidé s kriminální současností dostanou apetýt vás ve vaší nepřítomnosti navštívit.

Je také dobré v zahraničí kontrolovat své finance. Nikdy nevíte, jestli vám při placení někdo kartu neokopíroval a nezkouší vybrat účet. Kontrolujte tedy své internetové bankovnictví, ale dělejte to přes zabezpečenou Wi-Fi síť. U nezabezpečené nevíte, kdo se vám „přehrabuje“ ve vašich datech a můžete mu darovat login i heslo od účtu.

Nebezpečné DCC

Dynamic Currency Conversion (DCC), je služba u některých bankomatů a obchodníků s platebními terminály. Je to malá past – přístroj vám nabídne zaplatit bud v místní měně, nebo v korunách. Jenže přepočet kurzu v korunách si zadává majitel, takže víte, kolik vlastně zaplatíte. Výhodné pro vás to ale nebude určitě. Pokud už se dostanete do této situace, volte místní měnu.


Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel