Vybíráte peníze z bankomatu cizině?

13.08.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Nestihli jste si vyměnit peníze v cizí měně na dovolenou a teď se blížíte k bankomatu, protože směnárnám mimo banky třeba moc nedůvěřujete. Bude výběr zadarmo, nebo na svou zapomnětlivost doplatíte?

Nejste zdaleka sami, kdo si na dovolenou peníze nesměňuje doma a spoléhá na výměnu přímo v místě rekreace. A většinu z nás ani moc netrápí, kolik si naše banka strhne za výběr v cizině. A nemusí to být přitom zrovna málo peněz.

Výměna peněz a výběr z bankomatu na dovolené

Zdroj: Shutterstock

Přece jen raději doma

Nejprve bychom si asi měli zapamatovat bezpečnostní pravidla, při jejichž dodržení by nemělo docházet k většímu finančnímu riziku. Když chceme měnit peníze v cizině, měli bychom mít pro jistotu eura nebo dolary, koruny nám všude nesmění. Směnárnu volíme pečlivě, určitě nesvěříme peníze obchodníkovi ve stánku kousek od pláže, raději si zajdeme do banky. Stejný princip uplatníme i u bankomatu – každá banka by nějakým měla disponovat, solitéři v opuštěných ulicích vás mohou nemile překvapit a pomoci se nedovoláte.

Vaše banka vám garantuje výběry na kartu zdarma či za mírný poplatek, a je jedno, jestli doma nebo v zahraničí. No, to je všechno pěkné, ale pak je tady ještě kurs měny k měně. A ten není stabilní, také se mění, krom toho ho má každá banka malinko jiný. Vyplývá z toho, že bychom přece jen měli měnit peníze doma, bude to nejekonomičtější řešení.

Také si přečtěte: Do kdy je možné vrátit peníze ve směnárně

 

Měníme v zahraničí

Mnozí z nás ale prostě na podobné věci nemají čas a taky se jim zdá, že částka za výměnu peněz v zahraničí zas není tak vysoká, aby se tím museli před odjezdem trápit. Přesto se vyplatí podívat na stránky naší banky, jestli nenabízí pro výběr peněz v zahraničí nějakou výhodnější variantu. Porovnejte si vaši aktuální kartu s nabídkou jiných debetek, které můžete u vašeho účtu uplatnit. Máte-li dost času a najdete lepší variantu, požádejte o ni.

Není také špatné vědět, jestli a jaké jsou v zemi, kam se chystáte, bankomaty k dispozici. U nás jsme zvyklí na bankomaty bankovních domů, ale v zahraničí není výjimkou, že jsou pokryty bankomaty patřící vydavateli karty (třeba Mastercard) a na jiný typ karty peníze nedostanete.

Také si přečtěte: Jakou platební kartu si vzít na dovolenou

Také je možné, že zrovna v rekreační oblasti, kam se chystáte, bankomaty vůbec nejsou, takže pokud si peníze nesměníte na letišti, pak budete muset putovat do nějakého většího města a hledat.

Je taky dobré si zkontrolovat před odjezdem kurs a také si zjistit, zda se pro jistotu nevybavit eury či dolary.

A v neposlední řadě bychom si měli dávat pozor na DCC (Dynamic Currency Conversion). Služba DCC, se kterou se můžeme setkat u bankomatů, při platbě kartou v restauraci, ale také v e-shopech, nám nabízí alternativu platby, tedy ne v měně země, kde transakci hradíme, ale v českých korunách. Služba vypadá vstřícně a přívětivě, ale nepřistupujte na ni. Kurs totiž není oficiální, ale určuje si ho sám provozovatel. Můžete se pak dočkat velmi nemilého překvapení, až budete kontrolovat stav svého účtu.

Jaký je oficiální poplatek?

Jak už jsme zmínili, banky nám nabízejí pro výběr peněz ve světě různé karty. Pravidla pro výběr jsou stejná, ale banka u „zahraniční karty“ může mít nastaven nižší kurs. Je to například mBank a její mKarta Svět. Při výběru nejméně 1500 Kč se poplatek neplatí, jinak uhradíte 29 Kč, ale kurs byl při naší kontrole o necelou korunu nižší než u mKarty. Výběr z bankomatu v zahraničí zdarma pak nabízejí například Banka Creditas (karta MasterCard Standard), Fiobanka (MasterCard Debit Contctless – jeden výběr měsíčně), UniCredit Bank (Debit Mastercard – za určitých podmínek) nebo Moneta Money bank (Maestro/Standard).

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: Spotřebitel