Léky z webu – ano, či ne?

24.07.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Nákupy po internetu jsou stále využívanější, z webu nakupujeme doslova co se dá. Některé věci se ale na internetu legálně nakoupit nedají. Patří mezi ně léky na předpis. Většina lidí by ale uvítala, kdyby to možné bylo.

Na internetu si můžete koupit třeba nejrůznější vitaminové doplňky, které by člověku ani při větších než předepsaných dávkách neměly uškodit. Už tato hypotéza se lehce napíše, ale v praxi fungovat nemusí. Problém je v neznalosti.

I přípravek, který není na recept, může nepříznivě reagovat například s medikamentem, který vám předepsal lékař. Když si pak představíme, že si nějaký samoléčitel najde medicínu na předpis, kterou si objedná a začne se léčit sám, můžou být následky až fatální. Dal by se tedy prodej léků na webu zabezpečit tak, aby byl alespoň v rámci možností bezpečný?

Léky na předpis z internetu

Zdroj: Shutterstock

Skutečnost

Dnes můžeme léky nabízené na internetu rozdělit na legální a nelegální. Ty první jsou řádně registrované a volně prodejné, lze je přes internet nakupovat. Nejsou to medikamenty na lékařský předpis. Pokud byste je potřebovali, musíte vyhledat lékaře a ten posoudí, zdali jsou ve vašem případě zapotřebí. Jenže lidé se mnohdy nechají zlákat nějakou reklamou a shánějí na webu i léky na předpis. Ty u nás většinou nejsou registrované, takže jsou prodávány načerno, nebo je prodávají jedinci, kterým medikamenty z vlastní léčby zbyly. Je to především hazard se zdravím.

Také dovoz léků ze třetích zemí není legální, což kontroluje Celní správa České republiky. Zásilky léčiv, které jsou považovány za nebezpečné, by pak neměly být na naše území vůbec puštěny. Celní správa může zahájit s tím, kdo si léky objednal, trestní řízení.

 

Co lidé vyhledávají

Mezi nejčastěji nelegálně nabízené skupiny léků patří léky na hubnutí, na podporu růstu svalové hmoty a na léčbu erektilní dysfunkce. Stále se ale objevují nabídky na různá hypnotika a taky na antibiotika. Mohou to být i zdraví nebezpečné padělky léků, které léčivou složku ani neobsahují. Odborníci nedokážou popsat, kdy se začalo s paděláním léčiv, a přesně neví, odkud padělané léky pocházejí. V tržním prostředí se ale dá předpokládat, že s poptávkou po nových druzích léků vyrostla i nelegální nabídka s tím, že výrobny mohou dnes být po celém světě.

Padělky a nelegální přípravky zachycuje Celní správa a Policie ČR, část z takto zachycených přípravků putuje do Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), kde se provádí jejich laboratorní analýza. SÚKL pak samostatně provádí monitoring českého internetového prostředí a také kontrolní nákupy. Přehled přípravků, které ústav zkoumal, můžete nalézt v databázi zachycených nelegálních a padělaných léků na webových stránkách. Ve většině případů zde najdete poznámky – padělek (nebo nelegální přípravek), který obsahoval jiné než deklarované množství účinné látky. Jeho užívání může způsobit vážná zdravotní rizika.

E – recept řešením?

Lék na předpis by si měl vyzvedávat ten člověk, na koho je lék napsán. To se ale mnohdy neděje. Laskaví lékárníci lék vydají, protože je jim sděleno, že je třeba pro malé nemocné dítě nebo chronického pacienta, který nemůže vstát z postele. Jenže objednání léku na předpis z internetu by ocenili třeba i lidé, kteří potřebují větší dávky léků a musí do lékárny chodit pravidelně a často, nebo pacienti, kteří potřebují vzácné léky, které se musí zvlášť připravovat. Taky musí lékárnu navštívit víckrát.

V České republice už funguje elektronický recept, lidé si na něj rychle zvykli. Lékař vám třeba na mobil pošle link, který ukážete v lékárně a dostanete lék. Pro mnohé z nás je to zcela běžné. Ale i e – recept musíte osobně v lékárně ukázat, takže problém docházky do lékárny neřeší.

Nebezpečí, že si lidé léky na předpis z internetu ublíží, jistě existuje, stejně jako je zde poptávka po dovozu těchto léků až domů. Že by tedy nakonec firmy, které rozvážejí jídlo, elektroniku, nebo vše, co si objednáte, ke svému podnikání připojily ještě dovoz léků na e-recept až k domovním dveřím?

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel