Ceny průmyslových výrobců v květnu zpomalily růst na 2,5 procenta

17.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. července (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v ČR v červnu zpomalily meziroční růst na 2,5 procenta z květnových 3,8 procenta. Zpomalil i růst ve stavebnictví na 4,8 procenta a v tržních službách pro podniky na 2,5 procenta. Naopak ceny v zemědělství zrychlily růst na 12,9 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Do vývoje cen v průmyslu se promítla zejména o 7,9 procenta dražší elektřina, plyn, pára a klimatizovaný vzduch. Stouply i ceny potravin, nápojů, tabáku, plastových výrobků a nábytku. Zlevnil koks a rafinované ropné produkty.

V zemědělství, kde červnový meziroční růst cen zrychlil z květnových 10,5 procenta, zdražily zejména brambory. Jejich ceny byla proti loňsku vyšší o 107,8 procenta. Dražší byly i olejniny, obiloviny, zelenina, jatečná prasata, mléko a drůbež. Naopak u ovoce, vajec a skotu ceny klesly.

Ceny stavebních prací podle odhadů zpomalily v červnu meziroční růst z květnových 5,5 procenta. Proti loňskému červnu byly ceny stavebních materiálů a výrobků vyšší o 3,9 procenta, v květnu to bylo o 4,1 procenta.

Mezi službami pro podniky, kde růst cen zpomalil z květnových 2,7 procenta, zdražilo o 8,1 procenta poradenství, o osm procent služby v zaměstnání, o 5,2 procenta pojištění a penzijní financování a zhruba o čtyři procenta bezpečnostní a poštovní služby. Zlevnilo skladování a podpůrné služby v dopravě.

V meziměsíčním srovnání se ceny v průmyslu snížily o 0,7 procenta, v zemědělství byly vyšší o 2,5 procenta a stavební práce zdražily proti květnu o 0,2 procenta a tržní služby pro podniky o 0,3 procenta.

ktp mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK