Finanční správa omezí činnost 33 finančních úřadů

18.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Finanční správa omezí v prvním pololetí příštího roku činnost 33 finančních úřadů. Úřady budou služby poskytovat v úřední dny pondělí a středa, tedy minimálně dva dny v týdnu, a budou je zajišťovat alespoň dva pracovníci správy. Finanční správa o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Rozsah služeb pro občany by tak měl zůstat stejný. Zástupci obcí a samospráv změny kritizují s tím, že plánované kroky omezí služby v regionech a navíc se tím centralizuje státní správa.

Finanční správa má nyní 201 územních pracovišť. Z toho 23 územních pracovišť již od června 2016 funguje v režimu 2+2, tedy dva dny v týdnu v nich působí dva úředníci.

Finanční správa původně uvažovala o omezení činnosti 34 úřadů, nakonec ale ve stávajícím režimu ponechá územní pracoviště v Litvínově. Změny se tak týkají například územních pracovišť ve Stříbře, Kaplici, Hlinsku, Moravské Třebové, Luhačovicích nebo Mariánských Lázních.

Na finančních úřadech s omezeným provozem by měla být zachována činnost podatelny, vydávání tiskopisů a poskytování informací, vydávání potvrzení o bezdlužnosti, nahlížení do spisu a přidělování autentizačních údajů k elektronické evidenci tržeb (EET) nebo k placení správních poplatků a vymáhaných nedoplatků prostřednictvím platební karty.

\"V období podávání daňových přiznání, případně dalších důležitých obdobích po dohodě s příslušným finančním úřadem, je Finanční správa schopna a připravena posílit územní pracoviště tak, aby byly zajištěny plnohodnotné služby zvýšenému počtu daňových poplatníků,\" uvedla generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová. Dodala, že po určité době je správa připravena změny znovu společně vyhodnotit a v případě objektivních důvodů upravit režim pracoviště.

Sdružení místních samospráv již dříve upozornilo, že omezení činnosti povede také k odlivu vzdělaných lidí z dotčených regionů. \"Tím dojde k dalšímu vzdálení veřejných služeb pro občany v často odlehlých regionech. Navíc se tím sníží nabídka kvalifikovaných míst, a tedy i motivace lidí vracet se do regionů po studiu na vysoké škole,\" uvedl předseda sdružení Stanislav Polčák. Proti záměru finanční správy iniciovalo sdružení již dříve petici, kterou během prvních několika dnů podepsalo téměř 3200 lidí.

Změny v činnosti úřadů souvisí s plánem snížit počet pracovníků a provozních nákladů finanční správy. Úspora související s omezováním činnosti vybraných úřadů by měla podle analýzy finanční správy činit v následujících pěti letech zhruba 660 milionů Kč a vést ke zrušení 123 míst.

Seznam finančních úřadů, které budou převedeny do tzv. režimu 2+2:

FÚ pro Jihočeský kraj ÚzP v Trhových Svinech FÚ pro Pardubický kraj ÚzP v Hlinsku ÚzP v Kaplici ÚzP v Holicích ÚzP v Dačicích ÚzP v Litomyšli FÚ pro Plzeňský kraj ÚzP v Kralovicích ÚzP v Moravské Třebové ÚzP v Sušici FÚ pro Kraj Vysočina ÚzP v Chotěboři ÚzP ve Stříbře ÚzP v Ledči nad Sázavou FÚ pro Karlovarský kraj ÚzP v Ostrově ÚzP v Bystřici nad Perštejnem ÚzP v Mariánských Lázních FÚ pro Jihomoravský kraj ÚzP v Mikulově FÚ pro Ústecký kraj ÚzP v Libochovicích ÚzP v Bučovicích ÚzP ve Slavkově u Brna FÚ pro Liberecký kraj ÚzP v Novém Boru ÚzP v Moravském Krumlově ÚzP v Tanvaldu FÚ pro Olomoucký kraj ÚzP v Litovli ÚzP ve Frýdlantu FÚ pro Moravskoslezský kraj ÚzP ve Frýdlantu nad Ostravicí FÚ pro Královéhradecký kraj ÚzP v Novém Bydžově FÚ pro Zlínský kraj ÚzP ve Valašských Kloboukách ÚzP v Hořicích ÚzP v Luhačovicích ÚzP v Broumově ÚzP v Jaroměři ÚzP v Kostelci nad Orlicí ÚzP ve Dvoře Králové nad Labem

Zdroj: Finanční správa

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK