Slovensko sníží sazbu DPH na další potraviny

19.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. září (zpravodaj ČTK) - Slovensko rozšíří seznam potravin, na které se bude vztahovat nižší sazba daně z přidané hodnoty (DPH). Rozhodl o tom dnes parlament. Jde o další opatření v rámci sociálního balíčku, která koaliční strany prosadily necelý půlrok před parlamentními volbami.

Od příštího roku se desetiprocentní sazba DPH bude vztahovat také na některé mléčné produkty, ovocné a zeleninové šťávy, jakož i na med, rohlíky a vybrané druhy ovoce a zeleniny. Podle dřívějšího vyjádření šéfa parlamentu a vládní Slovenské národní strany (SNS) Andreje Danka, která návrh do sněmovny předložila, opatření přijde stát na asi 65 milionů eur (1,68 miliardy korun).

V současnosti Slovensko uplatňuje zmíněnou nižší sazbu DPH kromě jiného na maso, mléko, máslo, chléb, léky a vybrané zdravotnické pomůcky, jakož i na ubytovací služby. Dříve v tomto týdnu parlament změnou zákona snížil DPH i na deníky.

SNS původně navrhovala zařadit do nižší DPH všechny potraviny s výjimkou například nápojů a cukrovinek. Předlohu ale s ohledem na dopad na státní rozpočet upravila. Základní sazba DPH na Slovensku činí 20 procent.

Česko uplatňuje tři sazby DPH. Hlavní sazba je 21 procent. Snížená sazba 15 procent platí například pro potraviny a ubytovací či stravovací služby. Desetiprocentní DPH jsou zatížené kromě jiného kojenecká výživa. Minulý týden Sněmovna rozhodla, že do nejnižší sazby DPH se přesunou některé služby a zboží, například vodné a stočné, audioknihy, ale i točené pivo.

Slovenský parlament tento týden již schválil také snížení sazby daně z příjmů pro menší firmy a živnostníky. Poslanci souhlasili i se zvýšením částky, z níž fyzické osoby neplatí daň z příjmů, a s výraznějším nárůstem rodičovského příspěvku. Opatření v hodnotě několika set milionů eur přicházejí v době zpomalování růstu ekonomiky a očekávaného nesplnění cíle vlády dosáhnout letos vyrovnaného rozpočtu veřejných financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK