Co dělat po neúspěšném ukončení studia?

07.11.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Ukončení studia v sobě skrývá řadu otázek, co dělat. A je poměrně jedno, jestli na konci či v půli semestru. Jaké máte možnosti po ukončení studia?

Po ukončení studia na VŠ musíte odvádět zdravotní pojištění, sociální pojištění je dobrovolné. Na co se tedy připravit po ukončení studia? A jaké máte možnosti?

  1. Co po studiu? Studovat?
  2. Platit si zdravotní pojištění jako OBZP
  3. Evidence na úřadu práce
  4. Práce po studiu
  5. Podnikání při a po studiu
  6. Cestování při a po studiu

Zjistili jste, že daná škola není pro vás? Nic se neděje, podruhé si vyberete lépe.

Studium na vysoké škole je zábava, ale co potom?

Zdroj: Shutterstock

Další studium na vysoké škole?

Jestliže se chystáte končit v průběhu semestru či váháte, co s dalším životem po vysoké škole, tak se nejdříve zeptejte, jestli je pro vás těžké postoupit do dalšího semestru. Jestliže chcete mít i nadále status studenta a s ním spojené výhody, tak nemusíte váhat a semestr nějak doklepat a v zimě se přihlásit na jinou školu a v rámci jarního semestru se můžete v klidu připravit na přijímačky.

Tip: Kdy vám končí status studenta po státnicích, po neúspěšném studiu? A jaké máte povinnosti?

Výhodou udržení statusu studenta do léta je to, že nemusíte řešit zdravotní pojištění (sociální pojištění je dobrovolné) a můžete nadále čerpat výhody statusu studenta.

Nevýhodou ovšem je to, že se vám neúspěšné studium bude počítat do dalšího potenciálního studia. Neúspěšná doba studia se vám odečte od státem hrazené doby studia (tedy 3+1 rok u bakalářského typu studia a 2+1 či 5+1 rok u magisterského typu studia).

Takže si vaši situaci promyslete, aby vám v budoucnu nehrozily poplatky za delší studium. Jakmile úspěšně ukončíte vysokoškolské studium, tak znovu máte nárok na plnou dobu studiu hrazenou státem (3+1 rok u bakalářského typu studia a 2+1 či 5+1 rok u magisterského typu studia).

Pozor, jestliže nechcete pokračovat ve studiu na dané vysoké škole, tak jej nezapomeňte ukončit, a to co nejdříve.

Platit si pojištění sami? Jak na to?

Jestliže hodláte pouze překlenout krátký čas (pár měsíců) v přechodu mezi vysokými školami a nemáte hluboko do kapsy, tak si můžete zdravotní pojištění platit sami.

Pro osoby bez zdanitelných příjmů (OBZP) je minimální měsíční záloha pro rok 2019 v hodnotě 1 803 Kč (tedy 13,5 % z minimální mzdy, která v roce 2020 poroste). Stačí oznámit placení záloh jako OBZP na vaší zdravotní pojišťovně a začít odvádět zdravotní pojištění.

Po zápisu do nového studia následně tuto skutečnost oznámíte vaší zdravotní pojišťovně a od měsíce zápisu do studia za vás bude zdravotní pojištění odvádět stát. Nové studium chtějí některé pojišťovny doložit potvrzením o studiu.

Evidence na úřadu práce

Evidence na úřadu práce není složitá, navíc za vás bude zdravotní pojištění odvádět stát a doba, ve které jste evidováni na úřadu práce, se počítá do náhradní doby pojištění pro nárok na starobní důchod. 

Navíc na úřadu práce může ležet pár zajímavých pracovních nabídek a vy se můžete alespoň po nějaké práci porozhlédnout, protože praxe a příjem se vždy hodí.

Další výhodou je, že za určitých podmínek (odvod sociálního pojištění) máte nárok na podporu v nezaměstnanosti (ale to se týká pouze zlomku studentů).

Začínáme pracovat

Od úřadu práce je to již kousek k zaměstnání, další vaší možností je tedy nechat se zaměstnat, což je v dnešní době velmi lehké, protože jsou po celé republice volná místa i pro studenty, či absolventy bez praxe.

Výhodou je, že nemusíte veskrze nic řešit a zdravotní a sociální pojištění za vás bude odvádět zaměstnavatel (z vaší superhrubé mzdy ovšem).

 

Podnikání po studiu i při studiu?

Podnikání při studiu (pro lidi mladší 26 let) přináší řadu výhod - podnikání je většinou jejich vedlejší činností, tudíž se studenti nemusí zajímat o odvody sociálního a zdravotního pojištění. Jestliže ovšem překročí limit hrubého zisku, tak musí odvádět sociální a zdravotní pojištění. Limit hrubého zisku má pro rok 2019 hodnotu 78 476 korun.

Při podnikání studentům mladším 26 let zůstávají všechny výhody, co přináší status studenta (slevy na jízdném či daních) a navíc se studenti otrkají a poznají jaké to je podnikat.

Na druhou stranu počítejte s kvantem času, které vám podnikání zabere. Dejte si rovněž pozor na různé pyramidové společnosti a také si hlídejte daně a termíny daňového přiznání atp.

Od 26 let má student podnikání při studiu jako hlavní podnikatelskou činnost (není-li zaměstnán).

 Výjezd do zahraničí? Erasmus?

Můžete vyjet pracovat do zahraničí a zdokonalovat své jazykové schopnosti.

Tip: Cestování a zdravotní pojištění

Jestliže vás škola nebaví, tak vyjeďte v dalším semestru na Erasmus a poznejte nové možnosti studia. Erasmus je také zajímavá položka ve vašem CV. A třeba si po výjezdu na Erasmu dodáte energie stávající školu dokončit.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv možnost, tak si všechny varianty promyslete, ať nelitujete svého rozhodnutí.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 22 krát

Články ze sekce: DANĚ