Devět největších důchodových chyb

07.07.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Odchodu do důchodu je vhodné věnovat dostatek času. Správnou volbou termínu odchodu do penze a kontrolou důchodových údajů lze mít vyšší důchod i o tisícikoruny. Na co si dát při důchodovém plánování pozor?

Důchod by měl být odměnou za celoživotní dřinu, a proto je potřeba učinit správná důchodová rozhodnutí, aby měsíční státní důchod nebyl zbytečně nižší. Podívejme se na vybrané důchodové chyby:

1. Nepodání žádosti o důchod

O důchod je nutné si písemně zažádat. Dosažením důchodového věku se automaticky důchod na účet nedostane. Za zaměstnance tuto zákonnou povinnost nemůže splnit zaměstnavatel. Do důchodu lze odejít i později než při dosažení řádného důchodového věku a pracovat na tzv. procenta.

2. Odchod z oblíbené práce

Dosažením důchodového věku pracovní poměr nekončí a není v žádném případě nutné souhlasit např. s dohodou o ukončení pracovního poměru. Zaměstnanci, které práce baví a naplňuje, by měli v práci pokračovat i po dosažení důchodového věku. O důchod si samozřejmě požádat mohou a budou pobírat důchod a mzdu současně.

3. Nezkontrolování údajů

Výpočet důchodu je proveden dle údajů, které má ČSSZ ve své databázi. Každý občan má přitom právo si během produktivního života své údaje zkontrolovat (a to i opakovaně) a případné nesrovnalosti vydokladovat (např. doložit získanou dobu pojištění).

Kdy a jak na odchod do důchodu: co nezapomenout

Zdroj: Shutterstock

4. Nedokončení celého roku pojištění

Výši měsíčního důchodu výrazně ovlivňuje získaná doba pojištění, přičemž se však doba pojištění počítá v celých ukončených letech. Někdy se vyplatí pracovat o několik dní či týdnů déle a ukončit tak další celý rok pojištění. Peněženka v důchodu tento pozdější odchod do důchodu rozhodně přivítá.

5. Nesledování legislativních změn na přelomu roku

Důchodová legislativa se vyvíjí a výpočtová formule důchodu se každoročně mění. V řadě případů se vyplatí odejít do důchodu např. až začátkem nového roku než koncem starého. Na přelomu roku je vhodné si propočítat obě varianty.

6. Bezdůvodný odchod do předčasného důchodu

Předčasný důchod je finančně citelně nižší než řádný důchod. Pro některé lidi může být předčasný důchod z pracovních, zdravotních, rodinných nebo osobních důvodů dobrým řešením. Pokud však nemá volba předčasného důchodu dobrý důvod, tak je finančně výhodnější odejít až do řádného důchodu.

7. Nehlídání počtu dní předčasnosti

Při případném odchodu do předčasného důchodu je vhodné si pohlídat termín odchodu, neboť krácení u předčasného důchodu se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní. V praxi je tak možné mít zbytečně nižší měsíční důchod i kvůli jednomu dni. Přesný termín odchodu do předčasného důchodu je potřeba si pohlídat.

8. Nepodání žádosti o zvýšení důchodu

Penzisté, kteří v důchodu pracují nebo podnikají a z příjmu odvádí sociální pojištění, si mohou po odpracování 360 kalendářních dní požádat o zvýšení důchodu.

9. Spoléhání se na stát

Přestože výpočtová formule důchodu je aktuálně příznivá, stejně jako valorizace státních penzí v posledních letech, tak je vhodné si vytvořit i vlastní finanční polštář na penzi. Vzhledem k demografickému a ekonomickému vývoji bude muset v budoucnu náhradový poměr při odchodu do penze klesat.

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 270 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY