Jak je to s DPH a clem u zásilek z AliExpressu

22.06.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Jak je to se zásilkami z AliExpressu? Platí se nakonec DPH i u nákupu za pár kaček, anebo ne? A jak je to se clem a celním prohlášením?

DPH mělo od začátku července 2021 platit pro všechny zásilky z asijských internetových obchodů bez ohledu na hodnotu zboží. Podíl na tom měla mít novela zákona o dani z přidané hodnoty a celního zákona. Změna však nakonec v loňském létě neprošla celým legislativním procesem a nastala řada nepochopení s tím, co se tedy musí a co ne. Jak to tedy je?

Jak to bylo dříve s DPH u zásilek z asijských obchodů?

DPH ve výši 21 % jste nemuseli platit, pokud hodnota zásilky, resp. zboží nepřesahovala 22 EUR. Podmínkou však bylo, že ho zakoupila fyzická osoba, které ho doručila expresní zasilatelská služba nebo pošta. Nic navíc se platit ani řešit nemuselo.

Dále byly od daně z přidané hodnoty osvobozeny i dary mezi fyzickými osobami za předpokladu, že nepřesahovaly cenu 45 EUR.

DPH se pak vyměřovalo:

  • u zásilek nad hodnotu 22 EUR,
  • u darů nad hodnotu 45 EUR,
  • u zboží, které bylo zasíláno za účelem podnikatelské činnosti nebo předmětu podnikání, čili v rámci přeprodeje. Bylo poté jedno, zda balíček objednala fyzická, nebo právnická osoba. Neřešila se zde ani hodnota zásilky.

Jak je to s DPH v roce 2022?

Aktuálně již novela ohledně daně z přidané hodnoty u zásilek ze třetích zemí platí, což znamená, že DPH ve výši 21 % odvedete i u balíčků levnějších než 22 EUR. Nutno podotknout, že řada asijských internetových obchodů včetně AliExpressu má již částku daně připočítanou v ceně zboží. 

Kdy se u balíčků z Asie vyměřuje clo?

Clo se vyměřuje každému, kdo nakoupil zboží o hodnotě vyšší než 150 EUR, až na výjimky, mezi které lze zařadit např. parfémy, alkohol, cigarety a další. Také se vyměří každé fyzické anebo právnické osobě bez ohledu na cenu nákupu, která zboží využije k podnikatelské činnosti nebo následnému přeprodeji v rámci podnikání.

Čtěte také: Jaké jsou náklady na celní řízení?

Platba DPH, cla a celní prohlášení u zásilek

Zdroj: Depositphotos

 

Celní řízení před 1. 10. 2021

V rámci podávání celního prohlášení rozhodovalo, kdo zásilku doručoval.

Pokud balík doručovala expresní zasilatelská služba, právě ta vás zastupovala v celním řízení a Celní správě ČR podala elektronické celní prohlášení sama.

Jinak tomu ale bylo, pokud balíček doručovala Česká pošta. Zde nebylo nutné podávat celnici elektronické prohlášení, pokud zásilka neměla hodnotu vyšší než 22 EUR. 

I u poštovního operátora však platila jedna výjimka. Elektronické prohlášení bylo povinné, jestliže jste zakoupili zboží, které bylo na e-shopu prodávané v režimu jednoho správního místa pro dovoz (IOSS). U toho se prohlášení podávalo i u zásilek levnějších než 22 EUR, u těch dražších do 150 EUR ho musel podávat každý bez ohledu na druh dopravy nebo doručovatele.

Elektronické prohlášení celní správě kvůli DPH dnes

Dle nařízení EU musí někteří kupující podávat celní prohlášení, a to i u zásilek do 22 EUR. Zde je však rozhodujících několik faktorů.

Pokud si při nákupu vyberete dopravu AliExpress Standart Shipping nebo Saver Shipping, celní prohlášení podávat nemusíte, jestliže je na balíčku napsané číslo IOSS a zásilka byla odeslána ze skladů na území EU, popř. „odešla“ z Asie, ale nejdříve dorazila do jiného státu EU. V takovém případě by totiž proběhlo celní řízení tam s tím, že vy byste nemuseli nic řešit. Pokud však balíček dorazil do ČR jakožto do prvního státu na území EU, celní prohlášení podávat musíte. 

Čtěte také: Ve které zemi EU je nejvyšší sazba DPH? V Česku, či Německu?

Jak se podává elektronické celní prohlášení?

Elektronické celní prohlášení podáte přes vyvinutou aplikaci eCep. Potřebovat k tomu však budete uznávanou elektronickou identitu. Pro podání prohlášení si také můžete zvolit zástupce, který za vás tuto formalitu vyřídí.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 86 krát

Články ze sekce: DANĚ