Dostali jste letos darem nemovitost? Jaké daně budete muset příští rok zaplatit?

06.12.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Někdo vám letos daroval nemovitost? Pokud ano, gratulujeme, ale rozhodně byste neměli zapomenout příští rok na daně. Jaké se vás týkají a kdy?

Dostat darem nemovitost se v životě nepoštěstí každému. Ti, kteří však měli letos štěstí, by rozhodně neměli zapomenout na povinnosti, které s sebou takový dar nese. Jaké daně budou muset odvést státu? A do kdy?

Daň z nemovitých věcí: termíny a platba

Jak už jednou vlastníte dům, byt nebo pozemek, dani z nemovitých věcí se už nevyhnete. Výhodou však je, že daňové přiznání k ní podáváte pouze jednou, pokud se nijak nezmění vlastnosti nemovitosti, a další léta vám již budou chodit pouze pokyny k platbě.

Daňové přiznání k dani z nemovitosti tedy v roce 2023 podá každý, kdo v roce 2022 nabyl do vlastnictví nemovitost bez ohledu na to, zdali ji koupil, zdědil, anebo dostal darem. Běžně se pak formulář musí podat do konce ledna 2023

Platba vypočtené daně pak musí být provedena vždy do 31. května s tím, že tento den by měly být peníze již na účtu finančního úřadu. Pokud je však vyměřená daň z nemovitosti vyšší než 5000 Kč, máte možnost si její úhradu rozdělit do dvou splátek s tím, že první bude splatná právě do konce května a druhou bude třeba zaplatit do 30. listopadu.

Odvést daň pak můžete hned čtyřmi způsoby. Možný je samozřejmě bezhotovostní převod na účet, SIPO, platba rozesílanou daňovou poštovní poukázkou anebo klasická platba v hotovosti na pokladně finančního úřadu.

Čtěte také: Která okresní města změní koeficienty daně z nemovitých věcí od roku 2023?

Jak zdanit darovanou nemovitost v daňovém přiznání

Zdroj: Depositphotos

 

Budete platit daň z nabytí nemovitosti?

Daň z nabytí nemovitosti byla dlouhá léta strašákem všech osob, které pořizovaly nemovitost, neboť kupec musel kromě ceny bytu nebo domu uhradit ještě další 4 % z kupní ceny finančnímu úřadu. Dobrou zprávou však je, že daň z nabytí nemovitých věcí už hradit nebudete, předloni v březnu byla totiž zrušena.

Nijak by se vás ale netýkala ani tehdy, pokud by byla ještě stále platná. Nabytí formou daru bylo jako jeden z mála případů osvobozeno od platby této daně.

Jak je to s darovací daní?

Platit naštěstí nebudete ani darovací daň. Ta totiž byla zrušena v roce 2014. Dar jakožto bezúplatný příjem tedy již spadá pod daň z příjmů, která pro fyzické osoby činí 15 %, pro právnické 19 %.

Kdy nemusíte zdanit darovanou nemovitost?

Darovanou nemovitost nemusíte zdaňovat, jestliže jste ji dostali darem od příbuzného v přímé anebo vedlejší linii.

Do přímé linie rozhodně patří rodiče a prarodiče obdarovaného, ale také jeho děti, vnoučata a pravnoučata. Do vedlejší linie příbuzných pak nesmíme zapomenout zařadit manžela nebo manželku, sourozence, neteře a synovce, tety a strýce, ale třeba také děti manžela nebo manželky, případně rodiče manžela nebo manželky.

Dále také darovanou nemovitost v daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob nemusí řešit ani obdarované osoby, které sdílí s dárcem společnou domácnost déle než 1 rok.

Pokud patříte mezi tyto osoby, přesto buďte na pozoru. Ceny nemovitostí totiž neustále stoupají, a i když jste mezi těmi, kteří je jako dar nemusí uvádět do přiznání a danit, je zde šance, že je budete muset nahlásit. Pokud totiž cena nemovitosti přesáhne 5 000 000 Kč, musíte tuto skutečnost nahlásit správci daně, jinak můžete dostat pokutu.

Jestliže pak nepatříte mezi osoby, které by byly od daru osvobozeny, budete jej muset zanést do daňového přiznání, zdanit 15% sazbou a při překročení limitu i zvýšenou 23% sazbou daně. Daňové přiznání se pak ze zákona musí podat do konce března 2023 a platbu bude nutné provést společně s podáním formuláře.

Čtěte také: Zrušení solidární daně: Kdo bude odvádět 23% daň z příjmů?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 46 krát

Články ze sekce: DANĚ