S rokem 2023 skončily periodické pracovnělékařské prohlídky u nerizikových profesí. Týká se to i vás?

05.01.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


S účinností novely vyhlášky č. 79/2013 Sb., o pracovnělékařských službách, se od 1. 1. 2023 změnila povinnost periodických pracovnělékařských prohlídek u nerizikových profesí. Ty budou u nerizikových profesí probíhat pouze na dobrovolné bázi.

Pracovnělékařské prohlídky se provádějí za účelem vyloučení nemocí a stavů, které by mohly zaměstnance omezovat při výkonu dané funkce.

Rozsah pracovnělékařské prohlídky záleží na náročnosti vykonávané práce a jejího zařazení do rizikové kategorie. Ty se v Česku rozlišují celkem 4 dle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Nejčastěji se zaměstnanci setkají během pracovního poměru se vstupní a periodickou prohlídkou.

Periodické a vstupní lékařské prohlídky

Pravidla pro vstupní prohlídky zatím nadále přetrvávají, i ty ale plánuje Ministerstvo zdravotnictví u nerizikových profesí regulovat.

Periodická prohlídka má za úkol zjistit případnou změnu zdravotního stavu zaměstnance, který by mohl vést k nemožnosti výkonu práce zařazené do konkrétní kategorie. Četnost periodických prohlídek je dána vyhláškou o pracovnělékařských službách.

Do konce roku 2022 platilo, že periodické prohlídky byly povinné pro všechny kategorie. To se ale s účinností vyhlášky č. 79/2013 Sb. od 1. 1. 2023 změnilo.

U prací zařazených do 1. a 2. kategorie „bez rizika“ se periodická prohlídka nyní bude konat pouze na základě žádosti zaměstnavatele nebo zaměstnance. U 3. a 4. kategorie zůstávají periodické kontroly nadále povinné.

Zdroj: Shutterstock

Změny od 1. 1. 2023 v periodických pracovnělékařských prohlídkách

Kategorie

Četnost periodické prohlídky 

1.

Pouze na žádost zaměstnavatele nebo zaměstnance, a to 1× za 6 let nebo 1× za 4 roky, pokud jde o zaměstnance staršího 50 let. Dále ale zůstává povinná vstupní prohlídka.

2.

Pouze na žádost zaměstnavatele nebo zaměstnance, a to buď 1× za 4 roky nebo 1× za 2 roky, pokud jde o zaměstnance staršího 50 let. Dále ale zůstává povinná vstupní prohlídka.

1. a 2. „s profesními riziky“ na základě zákona o ochraně veřejného zdraví

1× za 4 roky nebo 1× za 2 roky, pokud jde o zaměstnance staršího 50 let

2. riziková a 3.

1× za 2 roky

4.

Každý rok

Jak probíhá kategorizace práce?

O zařazení funkce do 1. a 2. kategorie rozhoduje dle rizik sám zaměstnavatel. Pozice zařazené do 2. kategorie ovšem musí nahlásit krajské hygienické stanici.

O zařazení do dalších zbývajících kategorií, tedy 3. a 4., rozhoduje orgán ochrany veřejného zdraví (krajská hygienická stanice).

Žádost o posouzení předkládá zaměstnavatel nejpozději do 30 kalendářních dnů ode dne zahájení výkonu prací.

1. kategorie – práce, u kterých se nepředpokládá nepříznivý vliv na zdraví (tato kategorie se týká hlavně administrativních pozic),

2. kategorie – výkon v této kategorii způsobuje nepříznivý vliv na zdraví zaměstnance jen zřídka,

3. kategorie – patří sem takové pozice, při kterých jsou překračovány hygienické standardy,

4. kategorie – jde o pracovní pozice, ve kterých nelze vyloučit případné nemoci z povolání i při využívání pracovních ochranných prostředků a dalších opatření.

Více o zařazování profesí do kategorií se dozvíte zde.

Plány Ministerstva zdravotnictví na další roky

V dalších letech by dle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka mělo dojít také k regulaci vstupních prohlídek, zrušení povinnosti potravinářského průkazu a ke zrušení zařazování prací do kategorií.


Čtěte také:

Které zákroky u zubaře jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění?

Které právní novinky začnou platit v roce 2023 a nad kterými ještě visí otazník?

Kdo má nárok na 2 proplacené zubní prohlídky?

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY