Voličský průkaz pro druhé kolo prezidentských voleb

17.01.2023 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nestihli jste si zařídit voličský průkaz pro první kolo prezidentských voleb, anebo jste zažádali právě jen o průkaz na první kolo? Podat žádost pro druhé kolo ještě stíháte.

První kolo prezidentských voleb proběhlo v pátek 13. ledna a v sobotu 14. ledna 2023. Na prvním místě se umístil generál Petr Pavel s 35,40 % a na druhém místě ihned v závěsu Andrej Babiš s 34,99 %. Oba pánové pak společně postupují do druhého kola, ve kterém proti sobě budou bojovat o post prezidenta České republiky.

Dozvíte se:

Kdy je druhé kolo prezidentských voleb?

Druhé kolo prezidentských voleb proběhne za necelé dva týdny. Voliči budou moci vhodit svůj hlas do urny v pátek 27. ledna od 14 do 22 hodin anebo v sobotu 28. ledna od 8 do 14 hodin. Ihned po ukončení hlasování proběhne sčítání. Kdo bude novým prezidentem České republiky, se tedy dozvíme už onu sobotu odpoledne. Už teď je však jisté, že to bude jeden z pánů.

Čtěte také: Kde najdete výsledky prezidentských voleb?

Kdo by si měl zažádat o voličský průkaz?

Každý, kdo se chce zúčastnit již třetí přímé volby prezidenta a už teď ví, že se nebude moci v den konání druhého kola voleb dostavit do stanovené volební místnosti v místě svého trvalého pobytu.

Voličský průkaz pro druhé kolo prezidentských voleb

Zdroj: Depositphotos

 

Do kdy zažádat o voličský průkaz pro druhé kolo voleb?

I když Ministerstvo vnitra České republiky vydalo jednotný formulář, přes který šlo žádat o voličský průkaz do obou kol prezidentských voleb, můžete samozřejmě požádat o průkaz pouze do druhého kola, pokud jste doporučenou žádost nevyužili anebo jste vůbec volit nebyli. Důležité však bude ohlídat si řádné termíny a vědět, že průkaz nelze využít i na všechny budoucí volby. Vždy jej lze uplatnit pouze na určité vyhlášené hlasování, nejedná se o univerzální doklad, který by byl platný dlouhodobě.

Žádost můžete podat osobně na krajském, obecním nebo zastupitelském úřadu v úředních hodinách v místě trvalého pobytu. Učinit takto můžete nejpozději do 25. ledna 2023. Pokud se na úřad nemůžete anebo nestíháte dostavit, času na řešení máte o něco méně. Dobrou zprávou však je, že zažádat můžete i na dálku, a to hned dvěma způsoby.

V listinné podobě můžete odeslat vyplněnou žádost dopisem přes poštu, a to vždy na adresu příslušného krajského, obecního anebo zastupitelského úřadu. Důležité je vědět, že k tomu potřebujete úředně ověřený podpis. Ten si můžete nechat ověřit přímo na pracovišti České pošty za předpokladu, že nabízí služby Czech POINT. Ověření se provede jednoduše tak, že před pracovníkem žádost podepíšete. Počítejte s tím, že k tomu navíc budete potřebovat platný doklad totožnosti (občanský průkaz nebo cestovní pas) a 30 Kč na zaplacení správního poplatku.

Dále můžete podat žádost také elektronicky. To lze e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem, pomocí Portálu občana, k čemuž potřebujete datovou schránku, anebo rovnou prostřednictvím datové schránky. V obou případech však musíte formulář žádosti úřadu doručit nejpozději do 20. ledna 2023 do 16 hodin, čili do tohoto pátku.

Čtěte také: Jak a proč si zřídit datovou schránku

Jak mi vydají voličský průkaz?

V samotné žádosti máte možnost zvolit, zda si voličský průkaz vyzvednete osobně na úřadu, anebo si jej necháte zaslat poštou na vámi zvolenou adresu, která se nemusí shodovat s místem vašeho trvalého pobytu. O vyzvednutí můžete požádat také třetí osobu. Ta ale k takovému úkonu potřebuje vaši plnou moc, která musí být také úředně ověřena.

Voličský průkaz si pak s sebou společně s platným průkazem totožnosti a hlasovacím lístkem vezmete do volební místnosti, kde jej odevzdáte členovi volební komise.

Čtěte také: Jak najít svou volební místnost

Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU