Jaké jsou nejžádanější pracovní pozice, které lze vykonávat z domu?

19.01.2023 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stále častěji jsou zaměstnanci vyhledávány pracovní pozice, které lze vykonávat z pohodlí domova. Společně s výší odměny jde o nejčastější požadavky, dle kterých se zaměstnanci rozhodují.

Láká vás pracovat z domova, z kaváren, nebo třeba na cestách vlakem? Podívejte se na výčet 20 pozic, ke kterým vám ve většině případů stačí pouze notebook a internetové připojení.

Často lze tyto činnosti vykonávat také na základě živnostenského oprávnění.

Zdroj: Shutterstock

Copywriter – je reklamní textař a jeho úkolem je přimět lidi k určité činnosti – otevření odkazu, nákupu, stáhnutí souboru. Může jít také o člověka, který píše články na blog, kterými se snaží webové stránky zviditelnit v internetových vyhledávačích. První pozice ve vyhledávačích pak zvyšují návštěvnost webu.

Ghostwriter – ghostwriting se velice podobá copywriterské činnosti. Avšak s důležitým rozdílem. Texty, které napíše, se nezveřejňují pod autorským jménem ghostwritera, nýbrž autorem se stává jiný člověk. Ghostwriter tak napíše pro danou osobu text, která jej vydá pod svým jménem. Často se ghostwriteři využívají pro psaní článků, scénářů, nebo třeba knih.

Korektor – kontroluje správnost textu z gramatického a stylistického hlediska.

Editor – kontroluje věcnou správnost textů.

Redaktor – odborný textař zaměřující se často na jedno odvětví.

Virtuální asistent – často podnikatelé nemají čas na vyřizování administrativních činností, a proto hledají někoho, kdo se jim o běžnou administrativu postará. V souvislosti s tím vznikl výraz s názvem „virtuální asistent/ka“ převážně užívaný v ženském rodě. Náplní této činnosti je práce v office programech, vyhledávání informací, komunikace s klienty či obchodními partnery apod.

IT tester – o pozice IT testerů bývá v poslední době ohromný zájem. I z toho důvodu, že k této práci není potřeba umět programovat, to se týká především manuálního testování. U automatizovaného testování se již bez základů programování neobejdete. Testování je dobrou příležitostí pro ty, kteří chtějí začít pracovat v IT.

Game tester – jedná se o testování her. Tedy je to práce vhodná pro takové lidi, kteří rádi zkouší, co jim hra umožní. Nejde ovšem o tak rozšířenou pozici jako u testování webových stránek nebo aplikací.

Administrátor e-shopu – jde o pozici, kde se pracovník stará o správu e-shopu. Tam se může řadit například přidávání produktů na web, kontrola objednávek a plateb, komunikace se zákazníky, nastavování cen atd. Pro tuto pozici není nutné umět programování ani kódování.

Pěstoun na přechodnou dobu – stát se můžete také profesionálním pěstounem na přechodnou dobu, za což vám od státu náleží plat, ze kterého se vám odvádějí zálohy na pojistné a strhává daň z příjmů. Vzhledem k navýšení minimální mzdy pro rok 2023 na 17 300 Kč se zvýšila i odměna pěstouna. Aktuální výše měsíčního platu pro pěstouna na přechodnou dobu, který má v péči 1 dítě, je 31 140 Kč.

Headhunter – „lovec“ potenciálních pracovníků na dané pozice. K vyhledávání využívá zejména sociální sítě, kde napřímo oslovuje vhodné osoby. Často se jedná především o vyhledávání vývojářů nebo vysoce specializovaných pracovníků.

Online marketér – činnost, do které spadá tvorba reklam pro sociální sítě a internetové vyhledávače, e-mail marketing, správa sociálních sítí apod.

UX/UI designér – cílem UX/UI designéra je navrhnout rozložení webových stránek či aplikací tak, aby bylo co nejkomfortnější pro zákazníky a zároveň vedlo k co nejvyšším ziskům.

Vývojář – má na starost tvorbu nových webových projektů a aplikací pomocí určitého programovacího jazyka.

Kodér – pomocí HTML a CSS tvoří zobrazovaný obsah na webových stránkách a v aplikacích.

Účetní – většinou jde o účetní, které pracují samostatně na základě živnostenského oprávnění a samy si hledají klienty. V zaměstnaneckém poměru ještě tuto činnost většinou z domu vykonávat nelze.

Chovatel psů – při soustavném prodeji štěňat se stáváte podnikatelem a platíte zálohy na pojistné a daň z příjmů stejně jako ostatní OSVČ. Nezapomeňte, že pro chov 3 a více fen platí určitá pravidla.

Doučovatel – doučování online se rekordně rozšířilo převážně během covidové pandemie. Klienty můžete hledat buď po vlastní ose, nebo prostřednictvím doučovacích internetových portálů.

YouTuber – výdělek prostřednictvím svých videí na platformě YouTube je populární především mezi mladými lidmi. I při výkonu této činnosti se neobejdete bez živnostenského oprávnění a registrace k identifikované osobě.

Vytvořte svůj e-shop – odhodlat se můžete i k založení vlastního e-shopu. Nemusíte ani umět programovat, stačí, když využijete pro tvorbu e-shopu již známé platformy (Shoptet nebo Woocommerce). Jestliže nechcete řešit logistiku, můžete vyzkoušet také dropshipping.


Čtěte také:

Jakými způsoby si lze vybudovat pasivní příjmy?

Komu se zvýší a komu sníží podpora v nezaměstnanosti?

S rokem 2023 skončily periodické pracovnělékařské prohlídky u nerizikových profesí

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU