Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

www.finance.czAktualityKalendář zpráv Finančních novin

Všechny zprávy od Finančních novin (ČTK)

Sněmovna je pro možnost vyvlastnění menšinových podílníků firem

03.05.

PRAHA 3. května (ČTK) - Poslanecká sněmovna souhlasí s tím, aby vlastník alespoň 90 procent základního kapitálu firmy mohl vyvlastnit menšinové spolumajitele. Opatření sněmovna přijala v rámci novely obchodního zákoníku. Opačný názor přitom měla horní parlamentní komora. Sněmovnu ale ovlivnit nedokázala. Samotná novela zjednodušuje a zrychluje zápisy do obchodního rejstříku. Předlohu musí ještě podepsat prezident.

Banky opět zlevňují hypotéky, úroky jsou rekordně nízké

03.05.

PRAHA 3. května (ČTK) - České banky opět zlevňují hypoteční úvěry. Reagují tak na krok České národní banky, která koncem dubna překvapivě snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na historické minimum. Ekonomové očekávají, že pokles sazeb ještě zvýší zájem o úvěry na bydlení. Ten již beztak roste o desítky procent ročně.

Odbory Mittal Steel Ostrava chtějí zrušit prodej Vítkovice Steel

03.05.

OSTRAVA 3. května (ČTK) - Odboráři z Mittal Steel Ostrava požadují zrušení současného výběrového řízení na prodej Vítkovice Steel a vypsání nového. Důvodem k tomuto kroku je podle nich netransparentnost soutěže a vyostření sporu o ceny surového železa mezi společnostmi Vysoké pece Ostrava (VPO) ze skupiny Mittal Steel a Vítkovice Steel. Odbory to uvedly v prohlášení, které dnes zaslaly ČTK. Mittal byl jedním z uchazečů o Vítkovice Steel, vláda jej ale z tendru vyřadila.

Podnikatelé: Nejprospěšnější firmou na severu Moravy je Dalkia ČR

03.05.

OSTRAVA 3. května (ČTK) - Největší zodpovědnost k rozvoji kraje má na severní Moravě společnost Dalkia ČR. Vyplynulo to z hlasování podnikatelů, kteří sami své firmy do soutěže Firma kraje přihlásili. "V Moravskoslezském kraji se zapojilo asi 20 firem od malých podnikatelů až po velké kolosy," řekl dnes ČTK pořadatel Petr Vitouch ze společnosti INC consulting. Na druhém místě se umístila Janáčkova filharmonie Ostrava, třetí místo obsadila společnost OZO Ostrava, která se zabývá nakládáním s odpady.

iDnes: Zgarba uzavřel s Telecomem smlouvu za 500 milionů korun

03.05.

PRAHA 3. května (ČTK) - Nový ministr zemědělství Petr Zgarba (ČSSD) uzavřel minulý týden s Českým Telecomem smlouvu o zakázce za 500 milionů korun. Firma má podle dohody nahradit na ministerstvu nynější informační systém novými technologiemi. Informoval o tom zpravodajský server iDnes.

Stocku Plzeň klesl čistý zisk o polovinu na 188 milionů korun

03.05.

PRAHA 3. května (ČTK) - Největší domácí výrobce lihovin, Stock Plzeň vykázal loni čistý zisk 188 milionů korun, což je o 52,8 procenta méně než v roce 2003. Důvodem byl útlum poptávky po loňskému zvýšení spotřební daně a předzásobení obchodníků v závěru roku 2003. Společnost loni prodala meziročně o pětinu méně lihovin, a to 20,76 milionu litrů. Tržby bez spotřební daně se snížily o 11,8 procenta na asi 1,46 miliardy korun. Výsledky dnes zveřejnil generální ředitel firmy Martin Petrášek.

Sobotka: ČR nejspíš nepřijme euro dříve než v roce 2010

03.05.

PRAHA 3. května (ČTK) - Česká republika pravděpodobně nepřijme euro dříve než v roce 2010. Na semináři v Senátu to dnes řekl první místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka s tím, že právě rok 2010 je nejpravděpodobnější. Výrazné snížení daní, které navrhuje ODS, by podle něj oddálilo přijetí eura o dva až tři roky. Vyjádření ODS se ČTK zatím nepodařilo získat.

MD: Po vstupu do EU přibyla na dálnicích téměř pětina vozidel

03.05.

PRAHA 3. května (ČTK) - Po vstupu České republiky do Evropské unie se počet vozidel na dálnicích zvedl o 19 procent, naopak na rychlostních komunikacích se počet aut snížil o osm procent. Vyplývá to z měření intenzity dopravy, jehož výsledky dnes na tiskové konferenci zveřejnil ministr dopravy Milan Šimonovský. Nákladních automobilů přibylo celkově 12 procent, a to nejvíce na dálnicích, kde nárůst činil dokonce 21 procent. Na rychlostních silnicích kamionů naopak o dvě procenta ubylo.

MD: Mýtné by měly platit buď kamiony nebo všechna nákladní auta

03.05.

PRAHA 3. května (ČTK) - Řídící výbor projektu zavádění elektronického mýtného navrhne vládě, aby mýtné v Česku platily buď jen kamiony nad 12 tun jako v Německu nebo všechna nákladní vozidla nad 3,5 tuny jako v Rakousku. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr dopravy Milan Šimonovský. Vláda přitom v lednu rozhodla, že by mýtné měla platit všechna vozidla nad 7,5 tuny.

MD: Mýtné by měly platit buď kamiony nebo všechna nákladní auta

03.05.

PRAHA 3. května (ČTK) - Řídící výbor projektu zavádění elektronického mýtného navrhne vládě, aby mýtné v Česku platily buď jen kamiony nad 12 tun jako v Německu nebo všechna nákladní vozidla nad 3,5 tuny jako v Rakousku. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr dopravy Milan Šimonovský. Vláda přitom v lednu rozhodla, že by mýtné měla platit všechna vozidla nad 7,5 tuny.

Šimonovský: Šéf Českých drah Petr Kousal odstoupí z funkce

03.05.

PRAHA 3. května (ČTK) - Generální ředitel Českých drah Petr Kousal odstoupí z funkce. Na dotaz ČTK to potvrdil ministr dopravy Milan Šimonovský s tím, že rezignaci by měl Kousal předat dozorčí radě, která zasedá od 10:00. Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský přislíbil vydat kolem 12:00 tiskovou zprávu, v níž České dráhy rezignaci oficiálně potvrdí.

Pražská burza po ztrátách Unipetrolu a bank dopoledne klesla

03.05.

PRAHA 3. května (ČTK) - Na pražské burze se v dnešním dopoledni začali postupně ujímat vlády prodejci, kteří se nejvíce zaměřili na akcie společností Unipetrol, Erste Bank a Komerční banky. Hlavní index PX 50 byl v 11:30 níže o 0,28 procenta na 1142,4 bodu a užší indikátor PX-D přišel o 0,41 procenta na 2735,1 bodu, shrnula burza.

Míra nezaměstnanosti v eurozóně mírně stoupla na 8,9 procenta

03.05.

BRUSEL 3. května (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v zemích eurozóny se v březnu posunula mírně vzhůru na 8,9 procenta z 8,8 procenta v předchozích dvou měsících. Způsobil to zejména růst počtu lidí bez práce v Německu, vyplývá z dnešních údajů statistického úřadu Evropské unie Eurostat.

Generální ředitel Českých drah Kousal zřejmě odstoupí z funkce

03.05.

PRAHA 3. května (ČTK) - Generální ředitel Českých drah Petr Kousal odstoupí z funkce. ČTK to dnes řekl zdroj, který si nepřál být jmenován. Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský informaci nepotvrdil, ale ani ji nevyvrátil. O Kousalově rezignaci by měl údajně informovat ministr dopravy Milan Šimonovský na tiskové konferenci od 11:00.

Koruna při klidném obchodování nepatrně posílila na 30,32 Kč/EUR

03.05.

PRAHA 3. května (ČTK) - Koruna ráno při klidném obchodování nepatrně posílila na 30,32 Kč/EUR. ČTK o tom informoval Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Podle něj se obchodování s českou měnou liší od vývoje v celém středoevropském regionu, kde výrazněji posiluje maďarský forint a slovenská koruna, s polským zlotým se dnes neobchoduje. K dolaru koruna mírně posílila na 23,59 Kč/USD.

Madetě loni vzrostl čistý zisk o 6,8 milionu na 22,3 milionu Kč

03.05.

ČESKÉ BUDĚJOVICE 3. května (ČTK) - Čistý zisk a.s. Madeta, která je největším zpracovatelem mléka v zemi, stoupl loni o 6,8 milionu na 22,3 milionu korun. Mlékárně meziročně vzrostly i výnosy, proti předchozímu roku o 567 milionů Kč na 6,85 miliardy korun. Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu, kterou dnes společnost zveřejnila.

Americké akcie v pondělí posílily díky pojišťovně AIG

03.05.

NEW YORK 3. května (ČTK) - Americké akcie v pondělí posílily poté, co analytici přivítali rozhodnutí největší světové pojišťovny American International Group přepracovat finanční výkazy. K nárůstu přispěly rovněž energetické společnosti, které těžily z vyšších cen ropy.

HN: Start ČT24 provázejí spory o značku i design

03.05.

PRAHA 3. května (ČTK) - S pondělním rozjezdem digitálního zpravodajského kanálu ČT24, který zahájil vysílání v satelitních a kabelových sítích, se zrodil i počátek dlouhodobých právních sporů. Píšou to dnešní Hospodářské noviny, podle kterých společnost Region Media, která provozuje parlamentní televizi 24cz, zvažuje podání žaloby na veřejnoprávní stanici vzhledem k vizuální podobnosti obou stanic a shodnému názvu pořadu Studio 24.

České důchody patří k nejnižším, píšou HN s odvoláním na OECD

03.05.

PRAHA 3. května (ČTK) - Průměrně vydělávající Čech platí státu na penzi jedny z nejvyšších odvodů v Evropě. Za léta strávená v důchodu však naopak dostane jednu z vůbec nejnižších částek. Píšou to dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na novou studii o penzích, kterou zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Qwest se zřejmě stahuje z bitvy o MCI, vítězem asi Verizon

02.05.

DENVER/WASHINGTON 2. května (ČTK) - Americká společnost Qwest Communications International zřejmě odstupuje z bitvy o převzetí společnosti MCI, kterou vedla s konkurenčním operátorem Verizon Communications. Qwest v dnešní tiskové zprávě uvedl, že už není v nejlepším zájmu jeho akcionářů a zaměstnanců, aby se vedení firmy dál angažovalo ve snaze MCI převzít.

Nova: V ČR se objevila nafta ředěná topnými oleji

02.05.

PRAHA 2. května (ČTK) - U některých tuzemských čerpacích stanic se podle televize Nova prodává nafta s příměsí levnějšího topného oleje. Zjistilo to ministerstvo průmyslu a obchodu z rozsáhlé kontroly, jejíž výsledky byly zveřejněny v těchto dnech, uvedla dnes televize ve svém večerním zpravodajství.

Akcie v západní Evropě pokračovaly na začátku týdne v růstu

02.05.

LONDÝN 2. května (ČTK) - Západoevropské akciové trhy dnes pokračovaly v růstu z konce minulého týdne díky poklesu cen ropy a pátečnímu vzestupu akcií na Wall Street. Aktivita obchodování ale byla v Evropě slabá, protože se v Británii, Irsku a Řecku kvůli svátkům neobchodovalo.

Akcie na burze dnes vymazaly část ztrát z minulého týdne

02.05.

PRAHA 2. května (ČTK) - Akciový trh pražské burzy dnes získal zpět část ztrát z minulého týdne, když se opíral o výkony cenných papírů bank a elektrárenského ČEZ. Hlavní index PX 50 stoupl o 0,8 procenta na 1145,6 bodu a užší cenový barometr PX-D získal 0,9 procenta na 2746,3 bodu, uvedla burza.

Deloitte: Firmy oceňují rozšíření EU, Češi jsou největší skeptici

02.05.

PRAHA 2. května (ČTK) - Firmy z původních i nových členských zemí Evropské unie oceňují loňské rozšíření o deset států. Většina společností z nových zemí EU včetně České republiky tvrdí, že byly na vstup dobře připraveny a že jim členství pomohlo. Tento názor převažuje i mezi českými firmami, ve srovnání s okolními státy jsou však Češi největší pesimisté. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Deloitte.

Koruna posílila o dvacetník na 30,33 Kč/EUR, zpevnila i k dolaru

02.05.

PRAHA 2. května (ČTK) - Česká měna posílila o dvacet haléřů na 30,33 Kč za euro, kde ji po 17:00 zastihl závěr obchodování. Důvodem bylo zejména dnešní zpevňování ostatních měn v regionu. K dolaru koruna získala deset haléřů na 23,63 Kč/USD. Vyplývá to z informací Komerční banky. V předchozích dnech koruna poklesla k oběma hlavním světovým měnám na nejslabší letošní hodnoty.

ČOI: Obchodníci mají stále velké problémy s dodržováním zákonů

02.05.

PRAHA 2. května (ČTK) - Domácí obchodníci mají podle České obchodní inspekce (ČOI) stále velké problémy s dodržováním zákonů. Při kontrolách, které ČOI provedla v prvním čtvrtletí letošního roku, zjistili inspektoři porušení některého ze zákonů v třetině případů. ČOI si zlepšení situace slibuje od odborných školení, na kterých se obchodníci dozví informace, jak mají naplnit literu zákona a vyhnout se tak problémům.

RM-Systém zahájil týden silným růstem tažený akciemi KB

02.05.

PRAHA 2. května (ČTK) - Mimoburzovní RM-Systém zahájil týden silným růstem. Hlavní měrou k tomu pomohl probuzený zájem investorů o nakupování akcií Komerční banky, druhé největší emise na trhu. Index třiceti nejlepších akcií PK 30 stoupl o 1,67 procenta na 1677,27 bodu, shrnul trh.

Hospodaření státu se výrazně propadlo do schodku 22,5 miliardy Kč

02.05.

PRAHA 2. května (ČTK) - Hospodaření státu se v dubnu propadlo do schodku 22,5 miliardy korun. Ještě v březnu vykazoval státní rozpočet přebytek 8,3 miliardy Kč. Důvodem je především částka 15,4 miliardy Kč, kterou stát v dubnu odeslal jako příspěvek na loňské stavební spoření, sdělilo ministerstvo financí. Rozpočet na celý letošní rok schválila poslanecká sněmovna se schodkem 83,6 miliardy korun.

Zemědělcům zřejmě zůstane do žní na sýpkách 400.000 tun obilí

02.05.

BRNO 2. května (ČTK) - Domácím pěstitelům obilí pravděpodobně zůstane v zásobách do dalších žní asi 400.000 tun obilí. Počátkem dubna bylo ve skladech asi 1,9 milionu tun z rekordní loňské sklizně, ale ani intervenční nákupy, vývoz nebo zkrmování tak vysoký přebytek nesrazí. "Stát začal obilí vykupovat pozdě," řekl dnes novinářům tajemník Agrární komory Jan Záhorka.

Polští rybáři odmítají respektovat nařízení EU na hájení tresky

02.05.

VARŠAVA 2. května (zpravodaj ČTK) - Polští rybáři odmítají respektovat nařízení Evropské unie ohledně hájení tresky. Od neděle platí v polských revírech Baltského moře čtyřiapůlměsíční zákaz jejího lovu. Polští rybáři ale nadále vyjíždějí na moře. Za porušení zákazu hrozí rybářům pokuty a mohou přijít i o licence k lovu. Rybáři tvrdí, že se v případě restrikcí budou bránit a zablokují přístavy.

Ekonomové: Pokles kurzu pomáhá vývozcům, dovozci mohou mít potíže

02.05.

PRAHA 2. května (ČTK) - Nynější pokles kurzu koruny pomáhá především podnikům, které vyvážejí zboží do zahraničí. Naopak ti, kteří v cizině nakupují technologie a výrobky prodávají na domácím trhu, mohou mít potíže. Vyplývá to z ankety ČTK mezi podnikateli a ekonomy. Česká měna v posledních dnech klesla k euru i dolaru na nejslabší letošní hodnotu.

FNM: Do 15 pracovních dní musí PKN zaplatit za Unipetrol

02.05.

PRAHA 2. května (ČTK) - Do 15 pracovních dní musí polský ropný koncern PKN Orlen zaplatit zhruba 11,75 miliardy korun za koupi státního podílu v petrochemické skupině Unipetrol. Akcie Unipetrolu mu Fond národního majetku převede v den platby. Řekla to mluvčí FNM Petra Krainová. Dodala, že konkrétní termín převodu peněz a akcií bude teprve stanoven.
1 324 647 970 1290 1291 1292 1293 Další »

Autopojištění Allianz Direct

S Allianz autopojištěním náhradní vůz v případě krádeže na 30 dní zdarma.

Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz