Diskuze k tématu
Školní náklady
Máte doma děti školou povinné nebo i nepovinné, kolik vás stojí jejich škola? Považujete některé náklady za zbytečné? Platíte školné, jaký je váš názor na soukromé školy v Česku?
Odpovědět aRfivBHrDkLuxSBsPJp (jcSqUawM , 29.6.2011 17:30)
The forum is a brgither place thanks to your posts. Thanks!
Odpovědět WmGspyPXf (yJTzVCRn , 29.6.2011 16:37)
I bow down humbly in the persnece of such greatness.
Odpovědět xAnoEGLBqYxcqbqNzk (YyuGDqkUKeCzru , 28.6.2011 09:27)
I'm impressed! You've maanegd the almost impossible.
Odpovědět ClxnWWvIVogh (KuvLFTRkb , 28.6.2011 02:27)
And I was just wondernig about that too!
Odpovědět i my jsme studovali (školník , 14.2.2010 15:00)
Kolikrát ani na chleba jsme neměli a studovali do roztrhání těla.Sice nás to nic nestálo ale o to jsme chytřejší.Vůbec nejlepší studium bylo v SSSR a na právnické fakultě v Plzni.Chceš být chytřejší nežli mi?Tak zaplať.Čím víc tím líp.Takto vám dnes odpovídám jako politik.Ti nejlepší ti se dříve rodili.Dnes to holt něco stojí. Ještě že máme soukromé školy pro chudáky.Tak může studovat téměř každý.
Odpovědět Časté školní akce (Manoka , 16.12.2009 19:03)
Zajímalo by mne, jestli i jinde na škole se pořádají různé akce, na které děti chodí místo vyučování (kino, divadlo, různé "projekty", Děti dětem...) a jak s tím případně bojujete? U nás ve škole už to začíná být neúnosné (např. minulý týden byly děti na chřipkových prázdninách a tento se učí jen 3 dny, od zítřka - čtvrtka- se už neučí) a to jsem si loni stěžovala dokonce řediteli - zbytečně. Na jednu stranu nechci děti vyčlenit z kolektivu, ale na druhou je tam nechci pustit už z principu. Navíc, jak jsem se také dozvěděla na třídní schůzce)to co děti ve škole nestihnou, je musím naučit já doma. Zajímalo by mě tedy, nač do školy chodí, když míssto vyučování někde trajdají a nebo dokonce koukají na filmy? Co byste mi poradili? Díky.
Odpovědět Skvělej prográmek (Pavel R , 17.10.2009 17:13)
Zkoušeli jste programy na učení? Nejlepší mi přišel memostation a docela mi pomohl.
Odpovědět Výhody? (Saxana92 , 14.10.2009 21:01)
http://tojesila.cz/cz/s16/c1634-AKTIVITY-CSSD/n2216-Navrhujeme-snizit-platy-ustavnich-cinitelu-o-20
Odpovědět Ideální dovolená! (Isabella , 13.10.2009 23:54)
http://www.tojesila.cz/cz/s16/SKANDALY-ODS/c1629-Plytvani-ODS-penezi/n2174-Idealni-dovolena-Preci-s-CK-ODS
Odpovědět + sociální věci (Jenda , 15.9.2009 15:29)
Školní docházka, to nejsou jenom knihy, tužky a sešity. Ale také "nepovinné" mobily, počítače, a další elektronika, oblečení, atd. Pokud žák nemá "standardní výbavu", je takřka vyřazen ze školní společnosti.
Odpovědět školní potřeby (maminka , 25.8.2009 15:00)
Každoroční stres s nakupováním školních potřeb pro mé děti je nevyhnutelný. Ušetřit se dá ale hodně, pokud si člověk počká na konec srpna na různé akce ve velkých obchodech a nenakupuje zbytečně dopředu. Pomůcky do školy mne tak vyjdou pro dvě děti zhruba na 1000,-Kč.
Odpovědět Re: školní potřeby (jana , 25.8.2009 17:05)
mne vyjdou potreby na 1.dite zhruba 2000kc
Odpovědět Soukromá škola ano nebo ? (učitel soukromé školy , 24.8.2009 14:18)
Soukromé školy jsou podnikatelské subjekty. Většinou to jsou obchodní společnosti. Vzhledem k tomu, že kromě školného pobírají také dotaci státu na každého žáka, je to velmi výnosné podnikání , které zajišťuje zřizovateli nadstandartní příjmy. Nejsou to tedy žádné altruistické důvody, které majitele ke zřízení školy vedly. Mzdy učitelů spolu s nájemným jsou pro majitele jedinou nákladovou položkou. Mzdy učitelů na soukromých školách jsou proto v porovnání s učiteli státních škol nížší a to často i o několik tisíc korun měsíčně. Obvykle je s nimi uzavírána roční smluvní mzda,která neobsahuje žádné nebo jen velmi nízké osobní hodnocení. Snad nějaká ta stokoruna. Tato mzda se uzavírá v září. Na této mzdě je učitel pak celý školní rok. Jeho smluvní mzda vychází z tabulky pro učitele státních škol, ale pokud dostanou tito přidáno od státu v lednu, bude si muset učitel soukromé školy počkat na úpravu zase až do září. Není to tedy nic zajímavého být učitelem na soukromé škole. A nyní z pohledu žáků. Rodiče vedou k umístění dítěte do soukromé školy dva hlavní důvody. Jednak je to rodič, který chce pro své dítě to nejlepší, maximálně se mu doma věnuje, je ochoten zaplatit za jakýsi pomyslný nadstardart i několik tisíc měsíčně navíc. Na druhé straně volí soukromou školu rodič, který na dítě neměl a nemá čas. Řešil nebo odkládal řešení problémů ve státní škole a nyní se domnívá, že když si zaplatí, bude vystaráno. A tyto neukázněné a problémové děti pak narušují výuku, rozkládají hodiny , brzdí učitele v práci a tím ochuzují nadané spolužáky o čas, který musí učitel věnovat neustálému napomínání a udržování kázně. A někdy to je i polovina vyučovací hodiny. A protože není žádoucí, aby děti platících rodičů neprospívaly a projít musí i ten největší hlupák a lajdák, celkově pak neukázněné a špatně vzdělávatelné děti snižují nároky školy. Úroveň kvality výstupu, to je vědomostí a připravenosti žáka jde dolů. Učit dnes děti není žáden med. To, co učitel v hodinách od žáků slyší,má často charakter šikany učitele. Takže dnes učí opravdu už jenom ti, kteří mají k pedagogické profesi skutečný vztah. A jak takový učitel učí? Nejlépe, jak dovede. A je mu jedno, zda předstupuje před žáky ve škole státní nebo soukromé. A co se týká počtu žáků ve třídách? Na mnoha státních školách dnes probíhá boj o žáka a pokud si chce škola počet tříd a oborů zachovat, neváhá a otevře třídu i při nižším počtu žáků. A tak je dnes docela běžné, že na státních školách jsou třídy s počtem 20 i méně žáků. Je na každém rodiči, jak se tedy rozhodne.
Odpovědět Re: Soukromá škola ano nebo ? (bab-ca , 2.10.2009 11:50)
No,já bych řekla,že mít ve třídě méně žáků není zase taková katastroca.Rozhodně je lepší mít žáků 20 nežli 31 a stejně aktivních.Pravda je,že dnešní učitelé to opravdu nemají lehké a jejich práce mnohdy nezaznamená ani uznání.Řeknu to takto,moje dcera je hyperaktivní a opravdu udržet její pozornost není vůbec jednoduché,učení je pro ni doslova mučení a pokouší se různými triky mu vyhnout jak doma tak ve škole.Není to prot,že by byla hloupá,naopak,ale je pro ni dost těžké udělat ten první krok.A právě ten je důležitý.Jakmile totiž uděláte první krok a učitel vás v tom podpoří a obrní se trpělivostí,dítě brzy pozná,že to čemu se tak houževnatě bránilo je vlastně docela jednoduché a dá se to naučit.Nelze mít všechny děti jedničkáři,ale je třeba umět vystihnout případný stupeň inteligence,ochoty se učit,pochválit i slabšího žáka když se mu něco podaří,třeba na trojku.Moje dcera chodila do školy kde jich bylo hned od první třídy ve třídě deset,přesto ani jedna učitelka nedokázala tohle dítě zaujmout a pomoci jí s učením.Jednodušší bylo tvrdit,že je nezvladatelná,hloupá a neschopná-taky jsem si vyslechla jaká jsem "matka".Přestoupili jsme na jinou školu,kde je dětí ve třídě 21,dcera se zlepšila o 40%,můžu li to tak říci.Problémy se samozřejmě vyskytují stále,jsou ale řidší,a dcera se musí tvrdě učit,že za ni nikdo nic neudělá a musí si všechno hlídat,jinak bude mít ve škole problémy.Nejhorší to je když skončí letní prázdiny.Trvá jí minimálně další měsíc než se zadaptuje.S její učitelkou spolupracujeme a když je třeba,rázně zakročíme.Dcera ví,že při nesprvedlnosti vůči ní,se za ni postavím,ale pakliže zjistím,že si svůj problém zavinila sama,musí si ho taky vyřešit i když za ní stojím.Většinou je to strach z neúspěchu,které těmto dětem brání udělat věci,které jsou vlastně celkem jednoduché.