Reklama

Diskuze k tématu

TÉMA:

Zneužívání sociálních dávek - pomůže kupónový systém?

Sociální dávky jsou často diskutovaným tématem, zvláště co se týče jejich výše. Stále častěji se lze setkat s názorem, že jsou příliš vysoké a že nemotivují lidi k zapojení do pracovního procesu. Pro mnoho lidí je prostě jednodušší zůstat doma, pobírat sociální dávky a případně si občas na černo přivydělat. Jak se tomuto zneužívání bránit? Řešením by měly být kupóny na potraviny a určité zboží, které by ti co nepracují a pobírají dávky měli dostávat. Bude toto řešení dostatečné?

Odpovědět SOCIÁLNÍ DÁVKY (JARKA , 8.2.2012 12:47)

DOBRÝ DEN JAK MAM VyŽIT KDYŽ MÁM 5 DĚTI.

Odpovědět Re: SOCIÁLNÍ DÁVKY (NepovimJméno , 9.2.2012 15:32)

Sežer je!

Odpovědět Přivýdělek (Olča , 15.4.2011 14:36)

Dobrý den,chtěla bych jen informaci.Jsem vedena na úřadu práce a pobírám dávky-příspěvek na bydlení a do životního minima.Našla jsem si brigádu na 2 týdny u agentury.Na pracovní úřad to musím nahlásit,ale nevím jestli to musím nahlásit i na sociálku. Prosím poraďte. Děkuji

Odpovědět Pomůže kuponový systém? (Lenka , 25.3.2011 17:43)

Myslím,že kuponový systém nepomůže.Vždy se dá zneužít.Spíš by jsem byla pro to,aby lidé,kteří jsou na úřadě práce a pobírají dávky ,je nepobíraly zadarmo.Možná to bude znít divně,ale za komunismu se říkalo,že protože byla práce povinná,musela se vymyslet.Proč tedy nevymyslíme nějakou práci a za tu pak ti lidé,můžou dostávat podporu nebo třeba kupony.To je jedno.Nemají je ale zadarmo.Jakou?Například když vidí v televizi,kolik silničáři utratí peněz za úklid podél silnic a pak nemají na opravy,proč tam neposlat nezaměstnané.Za každý oddělaný den,nebo určitý úsek by dostal do pracovní knížky (příklad) co udělal a razítko od společnosti-včetně hodin a za to by si šel na úřad vyzvednout část výplaty.Kdyby tento člověk chodil každý den (sobotu a neděli by jsme mu odpustili),pak by mohl dostat stejnou částku jako dostávají lidé u té nejméně placené práce (životní minimum),popřípadě když některá firma uvidí,že je tento člověk dříč,může mu nabídnout i místo.Koneckonů ještě ušetří a bude mít peníze např.na opravu silnic.Pokud by si pro lidi přijela a pak by je z tohoto úseku odvezla,bude jí to stát jistě minimum toho,co platí nyní.Pokud lidé vypadnou z pracovního procesu a zvyknou si,že nemusí každý den ráno vstávat,některým to začne vyhovovat.Další věcí je,že si stěžujeme,že jsou ve mněstech stavby,které chátrají a nikdo je již nepotřebuje.Prý by jejich likvidace stála více než postavit novou.Proč se stát(město,kraj) nedomluví s majitelem a nepošle mu tam lidi,které pak zaplatí právě formou dávek od státu.I v uvozovkách zbytečná práce je lepší,než dávat peníze zdarma těm,kteří chtějí či mohou pracovat. Ti co pracují,mnohdy musí snášet ponížení od šéfa,či v nemoci chodit do práce,či si k práci najdou brigádu,aby rodinu zajistili a na druhou stranu jsou ti,kteří parazitují na systému.Ti co dřou se právem zlobí,že je to nespravedlivé.Na druhou stranu ti,kteří se na úřadě ocitli nechtíc a rádi by něco dělali,by určitě nebyli proti,aby se tímto způsobem rekvalifikovali či zabrali do práce a nepřipadali si zbyteční.Je jedno jestli je to člověk bílý,tmavý,žlutý...Mezi všemi se najdou darebáci,kterým se dělat nechce a ti ,kteří umí vzít za práci.Chce to jen spravedlnost.Budu dělat dostanu.Nebudu,protože nechci,pak nedostanu.I v černobílých filmech vidíme,že se mnohdy i vyšší vrstva musela spokojit s tím,že musela vzít práci,která byla,aby bylo na obživu.Možná by bylo dobré,dostávat výplatu,vždy za oddělanou práci.Co každý týden?Člověk,který se naučí hospodařit si bude vědět rady.Koneckonců je to stejné jako výplata,každý měsíc.Jen nesmíte těm korunkám hned urvat drápky,ale naučit se počítat.U spousta lidí,by to možná vyřešilo i problém momentální potřeby určité částky.

Odpovědět Re: Pomůže kuponový systém? (patulka , 25.10.2011 13:23)

Myšlenka je to sice "zajímavá", ale zamyslete se. Nejsem si jistá množstvím nezaměstnaných. Ale když vezmu hrubý odhad: 5% cca z 10 000 000 lidí v ČR - tak je to cca 500 000 lidí. Dejme tomu, že všichni lidé budou chtít dostávat podporu v nezaměstnanosti. Tak budou pracovat. Nechme je pracovat celých 8 hodin a dejme jim minimální mzdu (nějakých 8 000...?). Uměle udělat práci jde - můžou třeba zametat obecní chodník, až se bude lesknout. Lidé s pracovním omezením můžu třeba předělávat papíry z jedné hromady na druhou, v teple a vsedě - jen aby něco dělali (už v tu chvíli musejí mít pro ně místnost, stůl a židli a někdo v místnosti musí platit topení...). Vznikne tím několik problémů. Jedním z nich je to, že onen inženýr, který odváděl do systému XY Kč měsíčně, dostane stejných 8000 jako ten, kdo práci ještě ani neviděl. Ale budiž, můžem to nechat odstupňované tak, jak je to teď. Nicméně pokud bude 500 000 lidí, kteří budou MUSET pracovat, bude pro stát výhodnější je "nabídnout" nějakým firmám, aby dělali něco "co je k něčemuů, když už pracují. Firma by se tím mohla podílet na platbě za tyto lidi. Dejme tomu, že když by "nezaměstnaný" pracoval pro firmu, tak by 50% jeho "podpory v nezaměstnanosti" platila ta firma. Státu se tak uleví, zaplatí za každého "nezaměstnaného" o 50% lépe. Je to pro stát praktičtější a levnější, než mít za plnou státní podporu nablýskané chodníky. Firma bude mít minimální náklady, takže do toho půjde taky. Otázka pak zní: Jaký důvod budou mít firmy lidi zaměstnávat? Proč by si šikovného Frantu vzali k sobě, když u nich Franta může i tak pracovat za 4000 nákladů pro firmu? I kdyby firma platila "nezaměstnanému" Frantovi celých 8000 podpory - jaký důvod by pak firma měla, aby Frantu přijala, platila za něj sociální a zdravotní a proč by mu pak hlavně dávala víc než 8000? Nyní je podpora v nezaměstnanosti na 5 měsíců. A co potom, Potom bude Franta pracovat za cenu, kterou by dostal na sociálních dávkách? Takže pokud bude Franta rozvenedný, tak dostane nějakých 5000 za tu samou práci? Když jsem chodila do školy, žili jsme na hranici životního minima. Mama chodila do práce, otec měl invalidní důchod. Pokud by bylo potřeba si peníze odpracovat, kdo by to dělal? Mama po práci a po "2. směně" doma? Nebo invalidní otec, který vyšel před dům a měl horečku? Dobře, otec mohl sedět doma a lepit obálky v posteli - a další týden třeba ty samé obálky rozlepovat, aby měl aktivitu (neměli jsme PC, notebook, Internet). Když to bude člověk, který bude mít tu smůlu, že ho v 55 letech klepne mrtvice a do roka se z toho nedostane? Kdo mu bude vydělávat na dávky? Manželka, která se má co ohánět, aby táhla hypotéku a ještě se stará o "ležáka"? Těžko tento nápad dopracovat tak, aby byl "spravedlivý", fungující a aby nezaměstnaným nechával možnost hledat práci a těm, kteří nepotřebují podporu v nezaměstnanosti, ale jiné sociální dávky, aby byl dostupný taky...

Odpovědět Re: Pomůže kuponový systém? (elisada , 12.10.2011 10:00)

A kdy si bude hledat zaměstnání? Jaké zadarmo. Já jsem státu odvedla dost, tak snad by mi mohl pomoci, když přijdu o práci. Hodiny odpracovávám již nyní, mám brigádu, jsem samoživitelka. Když budu jak vy navrhujete chodit na tyto "zbytečné práce". Kde najdu čas na hledání si zaměstnání na HPP a děti. Jsem po MD nezaměstnaná, ale čas nemám.

Odpovědět Re: Pomůže kuponový systém? (Břetislav , 4.10.2011 15:40)

souhlasím i když ne zcela, s názorem uvedeném v příspěvku. Ale bylo by třeba také něco udělat s těmi, kteří kradou, podvádí a sedí na státních instituch.

Odpovědět Kdo myslíte že je také nezaměstnaný? (Potrefený , 20.4.2011 10:21)

Když se řekne nezaměstnaný tak vy vidíte před očima romy, nebo jen ty sotva vyučené, kterým se nechce moc pracovat. Tak tomu ale není. Díky krizi, propouštění, zániku firem a resktrukturalizací firem jsou nezaměstnaní i lidé mající vysokoškolské vzdělání, jsou ve věku nad 50 let a mají za sebou minimálně 25let nepřetržité práce. Po těchto lidech také chcete aby vám v montérkách opravovali silnice? Vy chcete po vysokoškolákovi, který si za 25 let práce předplatil na odvodech sociálního pojištění dost na podporu v nezaměstnanosti, aby dělal v montérkách rukama vedle roma? Hlavně nepiště, že pro vysokoškoláka se vždy nějaká vhodná práce najde. Najde, ale tu práce nebude mít za rohem jako ji měl dodnes. Na to, aby člověk denně dojížděl za prací vlastním autem (hromadná doprava téměř nemožná, nebo značná komplikace) a ztratil tak 3 hodiny času a stálo ho to 1/5 výdělku, tak takovou práci si strčte za klobouk.

Odpovědět Re: Kdo myslíte že je také nezaměstnaný? (sumak4 , 17.1.2012 14:30)

Jsi pěkně namyšlený,proč bys nemohl pracovat manuálně jako vysokoškolák.Ono to v tomto státě podle toho taky vypadá když maj většina študovanějch takovéto myšlení. Možná že i ty jsi jeden ztěch byrokratických článků který přispíval k tomu aby to tady nebylo jednoduchý.Protože všichni študovaní se rvou do kanceláří nebo vedoucí pozice a pak se pro ně musí vymýšlet práce.Všechno se dělá složitější než by ve skutečnosti mohlo být.Lidi kteří z jakéhokoliv důvodu ty školy nemaj tak je většinou do práce nechtěj a nikdo se neptá co umí.Dneska je to jen o tom kdo má vyšší papír.Je hromada nevyštudovaných lidí kteří jsou šikovný,stačí jim práce ukázat a vysvětlit a za pár dní nebo i hodin to umí,ale je taky hromada študovaných imbecilů kteří akorát machrujou s tytulama ale v práci jsou neschopni.Akorát dělaj všechno problematický.Ono to taky v tomto státě podle toho vypadá,nic nejde nebo špatně a pomalu.Mně připadá že tento stát plundrují a ničí jen vichcánci a zloději a ve fabrikách vypočítaví otrokáři.ztímto myšlením těch pár dělníků tuto kancelářskou garnytůru neuživí,proto to jde taky tak kvapem do hajzlu.Nejhorší je že si to nikdo nechce připustit.Pokavaď to půjde tak takovíhle lidi to budou akorát plundrovat.A zlodějská vláda to ještě tento bordel podporuje.

Odpovědět Re: Kdo myslíte že je také nezaměstnaný? (patulka , 25.10.2011 12:59)

Souhlasím s tím, že nezaměstnaní nejsou jen ti, co dělat nechtějí. Může to být i čtyčicetiletý personalista, kterému řeknou všude, že je starý, drahý a neumí jazyky (bohužel, někdo na jazyky buňky prostě NEMÁ...). Práce pro něj prostě nebyla. Nabídli mu (jako živiteli rodiny s hypotékou na krku) práci za 12500 hrubého 30 km od domova. On by ji dočasně i vzal, byť živit z toho rodinu po zdanění a dopravě byť autobusem NELZE). Nicméně byť se hlásil do konkurzu, tak ho k němu ani nepřizvali... Protože jim bylo jasné, že by jim takový chlap odešel, ledva by mohl. Takže i kdyby jako Ing. ekonom byl ochotný dělat úředníka, tak neměl šanci tu práci dostat... Mimochodem kvalifikaci na to měl. Na druhou stranu manžel je taky VŠ a nevidí důvod, proč by VŠ neměl třeba zametat.

Odpovědět bere podporu na dite ale zije v kanade i s deckem. (tata , 19.1.2011 20:41)

mama zije v kanade s deckem narozenym v Kanade a bere materske prispevky na dite uz cely rok. Penize ji chodi k rodicum a ti ji posilaji penize na konto v kanade. Urcite je takovych vyderacu vic, ale kdyby se urady soustredili na to takovy lidi odhalit a pokutovat , tak by bylo vic penez pro ostatni. Co vy nato?

Odpovědět Re: bere podporu na dite ale zije v kanade i s deckem. (odpověď , 20.1.2011 19:17)

Ano máte pracdu.Větší prostor pro kontroly a propojení sociálky-úřadu práce-zdravotní pojišťovny...Poskytla bych prostor k tomu,aby si tyto instituce mohly předávat informace.Lidi by viděli,že když se to nedozví na jedné straně,protože to zatají a nenahlásí,např.zdr.pojišťovně,že si to pojišťovna dokáže zjistit jinde .Stejně tak obráceně. Jestliže si mohou přdedat informace finanční úřad a sociálka,bylo by dobré,napojení i u dalších ůřadů.

Odpovědět Re: Re: bere podporu na dite ale zije v kanade i s deckem. (Lenka , 25.3.2011 16:43)

Máte pravdu s tím plně souhlasím.Jsou situace,kdy zdravotní pojišťovně řekne úřad nebo sociálka,že Vám informaci nemohou zdělit.Nechápu proč.Jsou to úřady,které by mněly spolupracovat a odhalovat podvody ať už se jedná o zatajení adresy z důvodu vymáhání zdr.pojištění či různých dalších věcí a nebo právě zneužívání různých dávek.Instituce by mněly spolupracovat!!!!!Pokud tito lidé uvidí,že je minimální šance,aby jim toto jednání prošlo,bude méně práce s tím ,složitě vše dohledávat a jistě zbyde i daleko více peněz pro lidi,kteří finanční pompoc státu opravdu potřebují.

Odpovědět Re: Re: Re: bere podporu na dite ale zije v kanade i s deckem. (Honza , 24.1.2012 11:11)

Naprosto souhlasím s tímto názorem,úřady by měly mít zájem na prokazování podvodů a ne je ještě podporovat a pak tvrdit,že nás nezaměstnaní a romové(ale nejen ti,i mezi námi jsou podvodníci) stojí mnoho peněz a zadlužení státu roste.Když se bude dařit s odhalováním podvodů,zbyde více peněz pro ostatní poctivce.

Odpovědět PROSÍM O RADU... (sisi , 17.1.2011 00:22)

Celá dlouhá léta jsem pracovala...mezitím byla na mateřské...Jenže kkyž jsem byla na mateřské s dcerkou,má babička onemocněla a postupně se stávala nepohyblivou...Brala jsem jako samozřejmé...že jsem s ní rodičům pomahala.Protože jsem nemohla najít žádnou práci a dcerka byla ještě malá,dojždět jsem nemohla...rodiče mi poradili,abych si zažádala o péči o osobu blízkou i když mi to dvakrát příjemné nebylo.Později jsem si k tomuto našla na pár hodin přivýdělek.Léta jsem o babičku pečovala,jenže babička umřela a já dva roky nemohla najít nic...Na sociálce,kde jsem žádala o dávky...se čsto divili...že jsem tak dlouho na /řadě Práce...na /řadě Práce nedokázali pochopit že kvůli vážným zdr.problémům po úrazu páteře nemohu brát fyzicky náročnou práci.Posléze jsem našla zaměstnání a z Ú.P.byla vyřazena.Jenže nakonec jsem bohužel musela ze zdr.důvodů odejít.Ráda pracuji,ale páteř mám zborcenou a lékař mi zakázal toto vykonávat.Jelikož se mi jednání paní,ke které jsem byla přidělena na Ú.P.nelíbylo,rozhodla jsem se,že si zdr.pojištění budu platit sama.Paní na sociálce mi však tvrdí,že když jsem nezaměstnaná...musím být v evidenci Ú.P.že by mě mohli udat pro neplnění povinnosti o výživném dětí...jako se podává na tatínky když neplatí.Já mám však děti ve své péči...i když synovi je 22l.ještě studuje a ona dobře ví,že mi otec syna na něj nedává nic,protože syn by ho musel žalovat a to po něm nechci,přitom si musím psát do žádostí o příspěvek,že mi dává každé čtvrtletí 9000,kč.Syn mi nepřispívá,jelikož na brigádu nemá čas,stále se učí.Takže kdyby mi mohl někdo odpovědět...ZDA JAKO NEZAMĚSTNANÁ MUSÍM BÝT VEDENA NA Ú.P.???A ZDA SI MUSÍM DO ŽÁDOSTÍ O DÁVKY PSÁT 9000,KČ...každé čtvrtletí.Co vše zajímá pani na úřadě u nás,o tom se raději již nezminuji,ale přijde mi to z jejich strany jak šikana,takové jednání mne opravdu mrzí,protože jsem se nikdy práci nyvyhybala,život se se mnou nemazlil a když vím kolik berou politici apod...a na těchto úřadech by vám vzali i ten trošek...tak bych raději odešla do jiné země,jenže protože tu nikdy nedokážu nechat své rodiče,kteří mají již mnoho zdr.problémů...blíží se jim 80l.tak nevím.Prosím poradte někdo kompetentní,zda jsou pani na úřadech v právu. Děkuji moc.

Odpovědět Re: PROSÍM O RADU... (Jana , 25.3.2011 13:17)

Pokud jste nezaměstnaná není vaší povinností být v evidenci úřadu práce. Je spoustu žen, které jsou v domácnosti. Vaší povinností je pouze nahlásit tuhle skutečnost na Zdravotní pojišťovnu a řádně platit zdravotní pojištění. Vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu bych doporučila to stejné udělat i na Sociálním, aby jste v případě potřeby měla nárok na Invalidní důchod. Pokud si totiž sociální neplatíte nemáte nárok na žádný výhody, které z toho vyplývají. Hodně otců neplatí výživné a velmi těžko to z nich dostáváte. ikdyž je váš syn plnoletý můžete všechno tohle převzít za něho. Stačí, když vám napíše Plnou moc a pak se už nemusí o nic starat. Všechno vyřizujete za něho. U soudu si vyzvedenete na podatelně formulář na exekuci ohledně neplacení výživného, vyplníte ho a podáte. Exekuce na plat nebo majetek. No a když si žádate o příspěvek na bydlení uvedete pouze částku, kterou skutečně dostane syn jako výživné a předložíte kopii o tom, že exekučně vymáháte nejen řádné placení výživného, ale i dluh. Nic složitého a syna uchráníte od těch nepříjemností.

Odpovědět Re: Re: PROSÍM O RADU... ( 25.3.2011 17:00)

Ano je to tak.Pokud nebudete na ÚŘADU PRÁCE,NIC SE NEDĚJE,ALE MÁTE POVINNOST PLATIT SI ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A TO V MINIMÁLNÍ VÝŠI 1080 Kč měsíčně. Zastavila by jsem se i na sociálce.Nemusíte si platit důchodové pojištění,ale pak by jste nemněla nárok vůbec na žádnou výhodu. Co se týče tatínka,musíte myslet především na děti.Nepište nikam částky,které nejsou pravda.Mohlo by se Vám to vymstít.Chraňte syna.

Odpovědět Re: Re: Re: PROSÍM O RADU... (sisi , 25.3.2011 19:26)

Velice děkuji za všechny rady a pochopení...Já jsem i přez upozornění...že si musím psát 9000...toto poprve neudělala a pani na sociálce mi hodně vynadala,že si musím psát onu částku...Bývalý manžel mi však pohrozil,že pokud se o něco pokusím v tom smyslu,že ho dám k soudu,teprve prý uvidím...Nevím si vubec rady...

Odpovědět Re: PROSÍM O RADU... (mikDik , 13.3.2011 16:20)

Vážená paní, to co popisujete je opravdu těžká situace, ale ruku na srdce, nutil Vás někdo aby jste si brala gaunera co od Vás odešel, neplatí na dítě a nutil Vás někdo mít s ním dítě ? Asi ne. Takže jak se říká každý svého štěstí strůjce. A pokud nechcete aby syn papínka zažaloval, tak asi ty peníze až tak nepotřebujete. Vdovy, zdravotní postižení, to chápu, takoví lidé se dostanou do svízelní situace většinou bez vlastního zavinění, ale zhrzené maminky brečící jak jim tatínkové neplatí alimenty....

Zasílání příspěvků

Chci si nechat posílat příspěvky diskuze na e-mail
Opište prosím kontrolní text

Seznam všech diskuzí

zavřít Přihlášení

Reklama