Diskuze k tématu
Důchodový věk se zvyšuje - dožijeme se ho vůbec?
O nutnosti důchodové reformy slyšíme téměř denně. Jediné co se nás zatím z těchto změn skutečně dotýká je stále se zvyšující se věk odchodu do důchodu. Podle zatím platných zákonů je od roku 2013 pro muže i pro bezdětné ženy stanoven důchodový věk na 63 let. A stále se mluví o tom, že by se tento věk měl ještě zvýšit. Kam až se bude důchodový věk zvyšovat? Je to to jediné čím lze problém důchodů řešit?
Odpovědět Dotazník (JZ , 23.8.2010 21:01)
Dobrý den, dovolte mi, abych Vás požádal o vyplnění dotazníku, jehož výsledky se stanou podkladem pro praktickou část mé diplomové práce na téma „Chování politických stran v souvislosti s vlivem médií na rozhodování občanů a jejich socio-ekonomické dopady˝. Za Váš čas při spolupráci Vám předem děkuji. http://spreadsheets1.google.com/viewform?formkey=dGxwRlFuTUVFVzNKaDN4UkNTVE0tY0E6MQ
Odpovědět doba pojištění (Jitka , 18.8.2010 10:37)
Dobrý den, pěkně prosím o výpočet data, kdy budu mít odpracovno 43 let. Nemohu zjistit, zda se do doby pojištění počítá 100 % nebo 80 % dnů v době mezi datem závěrečného vysvědčení a 1. nástupem do zaměstnání. Na internetu jsem se dočetla, že se tato doba nezapočítává vůbec, na OSSZ mi bylo sděleno, že se mi bude počítat 80 % dnů, stejně jako období mezi dosažením 18 let a 1. nástupem do zaměstnání. Moje iniciály jsou následující: 1.9.1967 - nástup na střední školu, 21.10. 1969 - dosažení 18 let, 13.6.1971 - ukončení stř.školy - datum na matur.vysvědčení 2.8.1971 - 1.nástup do zaměstnání. 1 dítě, na MD jsem byla 1/2 roku. Pracovní poměr mi skončí 31.10.2010, pak bych asi 3 měsíce byla na prac.úřadu v evidenci nezaměstnaných a od 1.2.2011 bych chtěla požádat o předčasný důchod (o 3/4 roku). Mohl by mi Váš odborník poradit, zda můj propočet vychází tak, abych neměla zbytečné krácení za neodpracovaných pár dní? Počítala jsem 80 % dnů v době mezi dovršením 18 let a 1.nástupem do zaměstnání a dále dobu, co budu na pracáku. Děkuji za odpověď. Jitka E.
Odpovědět duchodovy vek (jirka,Moste. , 17.8.2010 17:50)
tady cesku se malo lidi dozije duchodu,nez dosahne na duchod tak vlada udela takove zmeni ze se duchodu tesko dozijete pani ministri to maji dobre spocitani,berte co hazeji penize do automatu,vcera zrovna dve mamini romske narod, si hrali automati bomba socky maji asi dost vysoke kocarky venku deti nemuseji jist nakrmime automati.
Odpovědět Důchodový věk (Handy , 17.7.2010 21:01)
Je to paradox.Již dnes není o lidi nad 50 let zájem.Mladí jsou na úřadu práce na podpoře.Kdyby raději zakázali s odchodem do důchodu pracovat, nebo pokud chce dále pracovat ANO - ale bez nároku na důchod.Tím by měli práci mladí lidé,kteří jsou v produktivním věku.Tímto způsobem, nebude mít za několik let,kdo vytvářet HDP a nebude už vůbec na nic. Na úřadechz práce budou mladí i staří.Tím.že se posune odchod do důchodu,se nic nevyřeší.
Odpovědět Re: Důchodový věk (Jiřina , 29.7.2010 12:07)
Je mi 59 let,mám vysokoškolské vzdělání.Pracuji nepřetržitě, za celé moje "pracovní období" jsem měla asi jen 13 dní nemoci-byla jsem tak uvědomělá, že jsem si brala při nemoci dovolenou. Teď mě čeká důchod asi 10.000 Kč/měsíc.I když"není špatný"tak s tím nevyžiji.Myslím tím v případě vážné nemoci nebo kdybych potřebovala nějaké služby v případě nemohoucnosti.Ale vím že stěžovat si nemá význam stejně to nepomůže. Naše generace se s tím vyrovná, protože jsme byli zvyklí žít skromně a poradit si v každé situaci.Ale ty mladé jsme dost rozmazlili a teď se nám to vrací.Oni mají "velké problémy", nejsou schopni platit na staré, budou odcházet v 70 letech do důchodu atd.... Je potřeba udělat následující opatření a to musí prosadit dnešní mladí výkonní !!! Už tu není Sovětský svaz, který veškerou iniciativu za nás brzdil.. Mají tu jen neschopné svoje politiky, kteří to dělají špatně. Jednak rozkradli důchodový účet v době, kdy se prodával státní majetek, a měla být vytvořena rezerva. U toho byl také pan Kalousek !! I když děkuji bohu dnes za něho, protože kdyby se tam dostal ten myslitel od socanů tak by to byla katastrofa... Je nutné zlikvidovat okamžitě přebujelou státní správu, která nám odčerpává obrovské množství peněz a dusí podnikatele. Je to stejný scénář jako u mé bývalé firmy, která už není. Když přestaly být peníze tak první odcházeli lidé, kteří něco dělali a zůstali jen úředníci dokud "neprožrali" celý majetek. Na to přesně má nakročeno tento stát !!!Dále je potřeba očistit další černou díru naše zdravotnictví. Příklad jak se vyhazuje za chemické léky je příklad prasečí chřipky. Nechci obvinit vládu za nákup zbytečných vakcín, protože okolní státy na tom prodělaly ještě víc.Byla to kampaň farmaceutických gigantů a strachu který vytvořily. Množství chemických léků které stát (nás) stojí obrovské peníze, které ničí naše zdraví a nevyléčí nás a vedou často ke vzniku zhoubných nemocí, které opět léčí chemickými drahými preparáty. Mají to vyzkoušené tak aby nás staré nepotřebné zlikvidovali ale napřed na nás musí vydělat. Chemické léky použiji jen vyjímečně, když není zbytí a potřebuji razantně něco změnit. Prevence není jen chodit např. na drahý mamograf (kde mi podle některých studií mohou tlakem na prsa způsobit rakovinu nebo špatnou interpretací záznamu, kde vidí jakési změny které přisoudí začínající rakovině a nasadí chemoterapii, která mi oslabí imunitní systém - mnoho pitev ukázalo nádory o kterých lidé ani nevěděli a byly zapouzdřené- tělo si s nimi poradilo samo). Je mnoho léků kolem nás v přírodě o kterých lidé nemají ani potuchy po kterých přímo šlapeme a opovrhujeme jimi a které by nám zadarmo pomohly např. královna mezi nimi PAMPELIŠKA, co by zachránila žlučníků, které byly odstraněny a které podle mnoha lékařů k ničemu nejsou-žlučník je dávkovač žluči když ho odstraníme...??? To by se mělo řešit kampaněmi za zdraví národa na České televizi, kterou všichni povinně dotujeme. V neposlední řadě je množství zhoubných nemocí u nás (což nás stojí velké peníze) závislé na kvalitě stravy (všude jsou ÉČKA-zase chemie), naši soukromí farmáři, kteří produkuji zdravou zeleninu v podstatě neexistují a nebo jsou to ubožáci(prací v zemědělství nelze zbohatnout pokud nekšeftuji s půdou s řepkou atd.!!)Věděla bych jak na to a vím že mnoho dalších lidí, ale nevím jakým řízením "božím" se tam dostávají ti věčinou neschopní nebo všeho schopní. Je to jako válka.Většina lidí ji nechce, ale přesto vzniká.. Je mnoho zla mezi námi a dobro vítězí až po mnoha utrpení, které by nemuslo být...
Odpovědět Re: Re: Důchodový věk (maitland , 1.8.2010 13:50)
Pracovala jste celý život,všechna čest,i moje matka pracovala celý život(je jí 65 let) a propisovala si dovolené.Pracovala velmi těžce v zemědělství,takže vím o čem mluvím.Takových co pracovalo těžce bylo mnoho,ale bylo také mnoho lidí především v kancelářských a jinných profesích,kteří nevykonávali téměř žádnou aktivitu,nyní je jsou v důchodovém věku a stěžují si na nízké důchody.Není pravda,že dnešní generace je rozmazlená,jak píšete.Mě je 37 let,8 let podnikám ,často pracuji nejen v sobotu ale i neděli a je to opravdu těžká doba ,která se např. vůbec nedá srovnávat s 70-80 lety,snad jen s poválečným obdobím.Naše situace až budeme staří bude o mnoho horší než je situace vaše.To že se musí udělat razantní reformy s vámi souhlasím ale některé věci ,jako dělat kampaně v médiích o zdravé zelenině je nesmysl.To že tuky,kalorie,kouření škodí ví přeci každé dítě a přesto se mnoho lidí bude chovat nezoodpovědně,nehledě na to ,že zdravý životní styl je mnohem dražší a celá řada lidí si ho prostě nemůže dovolit.Bez těch Éček už to taky nejde.Zkuste vyrobit třeba čokoládu,to fakt nejde.
Odpovědět Re: Re: Re: Důchodový věk (Nell , 13.8.2010 11:42)
Je mi 60 let a nechápu, jak vy můžete porovnávat "lehká" 70 a 80 léta s dneškem. Je Vám vůbec známo, že dnes si můžete vaším podnikáním, nebo pracovitostí na důchod vydělat či přivydělat neomezeně, co ž v 70 a 80 letech vůbec nepřicházelo v úvahu?
Odpovědět Re: Re: Re: Re: Důchodový věk (maitland , 21.8.2010 00:59)
Porovnávat můžu,sám si 80 léta pamatuji.Pamatuji si je nejen ve skutečnosti,ale i zprostředkovaně.Řemeslníci vysedávali po restauracích do poledních hodin,když jsem dostával občanku,čekal jsem na ní měsíc!!!.Takhle se "pracovalo" i na úřadech a jedinnou vyjímkou bylo zemědělství,kde se lidé nadřeli jak "voli".Těmhle lidem já mám přispívat na důchod?Dneska jsou z nich důchodci a křičí jak se nadřeli? To že si mohu přivydělat k důchodu je sice hezké,ale proč mám ze SVÝCH peněz financovat dnešní důchodce.
Odpovědět Re: Re: Re: Re: Re: Důchodový věk ( 24.8.2010 14:31)
Je vidět, že jste opravdu asi mladý, berete v úvahu jenom to co se vám hodí s určitou skupinou spojujete všechny dohromady a kolik lidí se dnes poflakuje a zneužívá dávky. To je jenom pohled z určitého úhlu a o tom jak se žilo nevíte nic. Já jsem taky ta důchodkyně, která podle vás práci odflákala někde v hospodě, 43 roků jsem pracovala bez přerušení, nadřela jsem se u pásu a tam jsem se i bála odskočit i na WC, pak se to těžko dohánělo. Uvědomte si, že i na váš důchod budou opět dělat zase ti mladí, zatím co vy už budete starý. Vy taky jednou zestárnete a garantuji vám, že přibývajícím věkem názor na život změníte. Taky jsme byli mladí a vím o čem mluvím.
Odpovědět Re: Re: Re: Re: Re: Re: Důchodový věk (maitland , 24.8.2010 18:18)
Já netvrdím a nikdy jsem netvrdil,že všichni to flákali a to že jste pracovala je jen dobře a nic proti vám nemám.Mladý už taky zrovna bohužel nejsem a rozhodně mám ve svých názorech velmi velký přehled a moc si rozmyslím,než něco napíšu.Je ale pravda ,že pracovní morálka tehdy a nyní je opravdu jiná.Pracuji ve stavebnictví a to co dříve bylo práce na 14 dní nyní děláme za 3-4 dny.To se týkalo stavebnictví,ale i např. v obchodech,kde měli "kopyta na stole" protože neměli co prodávat.Sám si to pamatuji,když mi matka sháněla kalhoty,či něco jiného,jak ufrněně se prodavačky tvářili,cože si to vlastně dovolujeme je obtěžovat.To samé úřady,kdy jsem na občanku čekal měsíc!!.Byly ale i obory ,kde lidi měli dřinu větší ,než dnes a to zemědělství.Na závěr: Vy opravdu věříte tomu,že na můj důchod budou zase dělat mladí?Nevím jestli to není pokus o vtip,pokud ano ,tak velmi špatný.Naše generace to odnese,protože bude muset zaplatit důchod vám a ještě si ušetřit na svůj.
Odpovědět Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Důchodový věk (Karel_J , 31.8.2010 20:26)
Co to plácáte? Jak dlouho myslíte že si počkáte na řidičák nebo pas nebo občanku dneska? (Tedy pokud nevysolíte tisícovku na rychlopas.)
Odpovědět Kdepak se asi ustaví rovnováha? (Špáďa , 22.6.2010 17:24)
Mezi čím? Finančními prostředky nutnými na důchod a výší vypláceného důchodu. Na ní závisí i věková hladina odchodu do starobní penze. Tu ovlivní též dostupnost zdravotní péče. Čím dál méně důchodců, co bude žít jen ze státem garantovaného důchodu, si bude moci dovolit nadstandardnní, tj. nehrazenou péči o své zdraví. Se zlepšením životního prostředí (a stylu) také moc neděláme. Průměrná délka života se proto začne po čase zkracovat, byť se poznatky a zázraky lékařských věd budou rozvíjet. Časem proto opět důchodců ubyde a bude možno opět snížit důchodovou hranici (nebo důchodcům přidat; případně pověřit správou nových "důchodových přebytků" soukromé fondy, jejichž správci si s nimi zajisté zručně poradí |:-).
Odpovědět Důchod a úřad práce (František Matyaš , 17.6.2010 12:07)
Dobrý den mám 58 let,jsem na částečném invalidním důchcě a jsem evidován na úřadu práce,má to nějakou výhodu pro výpočet starobního důchodu,když jsem v evidenci na úřadu práce?Dále bych se chtěl zeptat pokud skončím v evidenci na úřadu práce,budu muset platit sociální,zdravotní a důchodové pojištění,nebo to mne platit bude stát když jsem částečný invalidní důchodce?Děkuji za odpověď Franta
Odpovědět Re: chybějící údaj důchodového pojištění (Marie , 29.6.2010 11:02)
Dobrý den,prosím poraďte mi, kde mám sehnat chybějící údaj - v informativním osobním listu důchodového pojištění mě chybí 1 měsíc doby pojištění, v tomto měsíci bylo vyplacené 5 měsíční odstupné /k poslednímu dni tohoto měsíce byl ukončen pracovní poměr/. Podnik podle všeho asi neexistuje. Mám jen ukončení pracovního poměru, nemám výplatní lístek a v ROH jsem nebyla.
Zasílání příspěvků
Seznam všech diskuzí