Reklama

Diskuze k tématu

TÉMA:

Kam až vystoupá česká koruna?

Česká koruna v posledních měsících a týdnech výrazně posiluje a neuplyne týdne, aby neprolomila svá historická maxima vůči ostatním světovým měnám. Právě koruna se tak stává nejvíce posilující měnou na světě. Je to pro českou ekonomiku příležitost nebo hrozba? A budeme nakupovat euro za dvacku a dolar za desetikorunu?

Odpovědět Neohrožený zlatokop! (Isabella , 13.10.2009 23:19)

http://www.tojesila.cz/cz/s16/SKANDALY-ODS/c1589-Spicka-ledovce-ODS-tomu-nemuzeme-verit/n2153-Starosta-Prahy-13-David-Vodrazka-neohrozeny-zlatokop

Odpovědět Dost dobrý!!!!!!!!!!! (Mia Moorová , 11.10.2009 22:11)

http://tojesila.cz/cz/s16/c1599-SKANDALY-TOPOLA/n2205-Co-se-stane-kdyz-Topolanek-odejde

Odpovědět někdo ? (naivka , 22.5.2009 11:14)

Zdarec , v srpnu 2008 jsem nakoupil dolary za dobry kurz.Tento rok jsem si mnul ruce v unoru nad stoupajicim dolarem,ale chtel vic. Ted zacinam mit neprijemny pocit ze jsem to pekne prosvihnul a 17. unor byl vrcholem dolaru . Je tady nekdo jiny s podobnym problemem nebou radou ?

Odpovědět Kde jste? (směnárník , 16.2.2009 15:49)

Kde jste teď chytráci, co jste sem dávali moudré příspěvky před rokem? Blbé kecy ještě nikoho neuživily-já jsem v té době nakupoval(Eur=25, USD 17). Teď ještě měsíc počkám a začnu prodávat. Zisk propiju a v hospodě budu diskutovat se stejnými týpky , jako jste vy, ale nic jim neřeknu. To je, muhehe.

Odpovědět Co takhle na tom vydělat? (Meteor , 9.9.2008 10:18)

Chce to jen něco se naučit. S měnami se obchoduje ve FOREXu. Našel jsem výborný kurz, kde se dá naučit mnoho. Adresa je http://futures.webnode.cz

Odpovědět experti (art , 24.7.2008 10:39)

Proboha proberte se už experti na ekonomiku. Názory o podhodnocení koruny a euro za 10 nebo 15 korun jsou z říše pohádek pro přiblblé děti. Pokud by jste se pohybovali v průmyslu, zjistíte, že vyrábíme za asi skoro stejně nebo o něco málo levněji jako v zemích eurozóny a pokud by euro bylo za 15 neprodáme za eura nic nebo jenom pod náklady se ztrátou. Vyrovnat pokles tržeb o 20 nebo 25 % způsobený kurzem za rok růstem efektivity je nesmysl, co se nepodařil nikde na světě. Kolik si myslíte, že je ziskovost v průmyslu ? 50 nebo 100 % ???

Odpovědět expertka (tom , 23.7.2008 07:44)

"Ale mocný nástroj mají v rukou sami, nechť začnou produkovat nekonkurenceschopné a nechtěné statky a služby a koruna oslabí." baba si plete pricinu a dusledek

Odpovědět Re: expertka (Sarka , 23.7.2008 10:54)

Chcete snad tvrdit, že neplatí, že když výrazně klesne poptávka po českém zboží, koruna oslabí. A že důvod k poklesu je například to, že zboží bude "šuntovní"? Ano jistě, silná koruna zdražuje naše zboží v zahraničí a pokud by existovala hodně elastická poptávka po našem zboží, tak by došlo k poklesu poptávk po exportech (koukněte na statistiky, k žádnéému významnému poklesu poptávky po exportu nedochází i přesto, že koruna posiluje...), ale ten by právě znamenal oslabení koruny a tím zase nárůst konkurenceschopnosti. Říká se tomu automatický vyrovnávací kurzový mechanismus.

Odpovědět Nadhodnocená koruna (blek , 25.2.2008 15:19)

Už několik týdnů čtu názory odborníků, že koruna je nadhodnocená a pro její další rychlé posilování už neexistují vážné důvody. A přesto pořád silně posiluje. Já se těším, až za jednu českou korunu dostanu 10 dolarů nebo 5 eur :-)

Odpovědět Re: Nadhodnocená koruna (Láďa , 26.2.2008 10:10)

Také víte moc dobře jako já, že si z nás ti bankovní pohunkové, dosazení Klausem, z nás dělají srandu. Oba víme, že koruna není nadhodnocená, ale pořád ještě podhodnocená z dob, kdy dělal Klaus ministra financí a potom předsedu vlády ČR a korunu několikrát úmyslně devalvoval. Tehdy to Klaus zdůvodňoval tím, že je potřeba udělat pro naše exportéry udělat polštářek. Si myslím, že po 15 letech již dávno není potřeba polštářku pro exportéry a že naši turisti v zahraničí již byly dosud okradeni dost a dost na úmyslně devalvovaném kurzu. Dále Klaus zdůvodňoval devalvaci tím, že tak zničí veksláky. Houbeles. Klaus dělal tím z hloupých lidí voly. Klaus potřeboval privatizovat a věděl že veksláci je jedna skupina lidí co má peníze a bude moci v privatizaci zaplatit. Klaus devalvací koruny naopak vekslákům pomohl. Veksláci měli nakoupeny třeba marky za 9-10Kčs. Veškeré prachy měli veksláci (komunističtí funkcionáři, zelináři, uzenáři a pod.) uloženy v markách a dolarech. Devalvací koruna oslabila až na 28Kč za 1DEM. Vekslácí při zpětné výměně na koruny tedy na Klausovo devalvaci vydělali téměř 3násobek.

Odpovědět Re: Re: Nadhodnocená koruna (milan , 23.7.2008 02:36)

Nejsem expert ani ekonom, ale tipnul bych, ze devalvace koruny, po revoluci, byla zpusobena tim co zminuje autor clanku - tedy importem. Otevrel se trh, byl hlad po zapadnim zbozi a nastal boom importu. Tedy vsichni nabizeli koruny k prodeji aby za ziskane marky mohli nakoupit zbozi a privezt ho sem. Nastal tedy previs nabidky koruny nad poptavkou a ceny sla dolu. Samozrejme k tomu prispela nestabilita politiky, vyckavani investoru co se bude dit atd... Muj nazor.

Odpovědět Re: Re: Re: Nadhodnocená koruna (Sarka , 23.7.2008 10:49)

Kurz byl v době transformace fixní, tzn., nepohyboval se na základě poptávky a nabídky jako teď, ale byl stanoven centrálně. A opravdu byl stanoven na podhodnocené paritě (mimochodem Klaus o stanovení kurzu hovoří jako o jedním z nejobtížnějších rozhodnutí transformace) a vznikl tak polštář pro export, právě proto, že naše zboží bylo nekonkurenceschopné.

Odpovědět Re: Re: Nadhodnocená koruna -- panu Ladovi (Martin , 29.2.2008 09:44)

pane Lado, ma to jasnou hlavu a patu. Musim souhlasit. Malo lidi dokaze veci jasne formulovat. Vas prizpevek dava v souvislostech dneska naprosto smysl. Koruna by mohla jit na cca 8-10 kc Jdnoduchym srovnanim kupni sily a platu. Jenze politika ... skoda slov.

Zasílání příspěvků

Chci si nechat posílat příspěvky diskuze na e-mail
Opište prosím kontrolní text

Seznam všech diskuzí

zavřít Přihlášení

Reklama