Reklama

Diskuze k tématu

TÉMA:

Školné na veřejných vysokých školách

Současná vláda přislíbila, že školné během jejího funkčního období nebude zavedeno. Nicméně si nechala vypracovat analýzu českého školství, která do budoucna se školným počítá. Modelem bychom se měli nejspíše přiblížit systému v Austrálii - tj. model odloženého školného. Co si myslíte o myšlence zavedení školného? Bylo by to dobré např. pro kvalitu výuky či studijní vysledky?

Odpovědět Školné na státních VŠ (Shaddam , 7.2.2012 14:31)

Dobrý den, nedá mi to, abych se k tomuto tématu nevyjádřil. Zaznívají zde různé názory, jistě má každý alespoň trochu pravdy, i když, a to je zcela pochopitelné, většinou mají odlišné názory studenti státních a soukromých škol. Já jsem zastáncem bezplatného vysokého školství. A svůj názor podpořím následujícím výpočtem: Vysokou školu studujete v drtivé většině proto, abyste se jako absolventi VŠ dostali v zaměstnání na lépe placené pozice. Pokud budu počítat, že rozdíl mzdy za VŠ titul bude oproti SŠ např. + 2.000,- Kč/měsíc hrubého, dělá to při současném zdanění 15% 300,- Kč/měsíc, tj. 3.600,- Kč/rok. Při 40-ti letém pracovním procesu už takový absolvent odvede na daních za toto minimální navýšení pěkných 144.000,- Kč. Oproti cca 80.000,- Kč školného už je toto školné společnosti téměř 2x vráceno. A málokterý člověk s VŠ titulem bude mít pouze o 2.000,- Kč měsíčně vyšší výplatu než středoškolák…

Odpovědět školné (Luca_P , 23.1.2012 19:28)

Do školy se chodí pro to, aby se tam studovalo! Pokud někdo má čas při studiu chodit na brigády, tak je buď opravdu genius a šílenec a nebo jeho úroveň školy je mizerná. Momentálně si hledám práci a vězte, že ani nevíte co Vás všechno ještě čeká od státu za překvapení... proč vlastně vůbec na ty vysoké chodit ? Mladý lidi se mají zadlužit již na studiu a kde pak najdou práci a kde ušetří na školné svých dětí, z čeho si našetří na svojí penzi... to fakt nevim...

Odpovědět Re: školné (fajki , 26.1.2012 11:32)

Na soukromé VŠ zaplatíte cca 50 tis/rok a po škole můžete vydělávat třeba statisíce,ale na veřejné studujete za peníze daňových poplatníku a vrátit to musíte prací ve veřejném sektoru či penězi pokud chcete dělat v soukromém.Tady chtějí všichni studovat zadarmiko a společnosti již nic nevracet.Pokud vystuduji zubařinu za cca 12 mil-je v pořádku ,že budu vydělávat statisíce,to samé platí o právech ,medině a atd.když mám práva na veřejné ,měl bych dluh splatit veřejně -státní zástupce a pod.JAK PROSTÉ !!!!!!

Odpovědět odpoved (habross , 19.1.2012 21:42)

Dobrý den, po přečtená předchozího článku do mě malinko vjela zlost. Bohužel osoba, která reagovala pod tímto příspěvkem má asi malinko zkreslené představy. Člověk studující vysokou školu musí buď do té školy denně dojíždět a nebo tam být ubytovaný(+2-3000Kč navíc měsíčně), tudíž počítáme-li celoroční ubytování, které se platí jinak je byt nabídnut někomu jínému činí 36tisic rocne + 20tisic rocne za skolne.. a jsme na 56tisicich a nepocitam knihy, jidlo a dalsi castky. Sehnat brigadu v teto době je taky celkem těžké a když beru podle sebe, že jsem ve škole na přednáškách či cvičeních od pondělí do čtvrtka a příjíždím domů v podvečerních hodinách, kdy mám poslední zbytek dne na učení. Kde si mám sakra tu brigádu najít???? plánovaný systém je nastaven velmi špatně..a mnoho nadaných a chytrých studentů nebo moci nastoupit na vysokou školu díky těmto překážkám, protože na to nebou mít peníze, zatímco děti zbohatlíků, kterým to platí rodiče a jsou to studenti podvratní ti se tam dostanou. Tudíž protestuji...!!!

Odpovědět Jasně pro! (Andrea , 9.1.2012 19:06)

Dobrý den, jsem jasně pro placení školného. Protože at se jdou cizinci a slováci bodnout, proč mají studovat u nás za darmo..!Studium na vysoké škole nezabere tolika času, aby student nemohl si vydělat 10000za pul roku...Mě stačí 5min a najdu práci i kdybych uklízela 2hod po škole. Alespon se to vytřídí zmizí z vysokejch cizinci a ty co studujou protože nechtěj do práce. Mě rodidě nedaj ani korunu a nebojim se že nebudu mít na vysokou a na živobytí.

Odpovědět Re: Jasně pro! (Jarek , 7.2.2012 05:35)

Jsme malá země a abychom mohli obstát tak je potřeba podchytit nadané ze všech sociálních vrstev. Proto mi školně připadá jako hodně blbej nápad. Dojde k omezení příjmu talentovaných kvůli školnému a protože školy budou potřebovat příjmy, tak se rozšíří počet přijmutých pitomců.

Odpovědět Re: Jasně pro! (Dick , 10.1.2012 08:24)

v zasade souhlasim, ale mam strach ze z toho vznikne paskvil. taky vse nasvedcuje tomu, ze skolne jen zalepi diru po vypadku financovani statu, coz tak puvodne vubec nemelo byt, a odpada tak jeden z hlavnich duvodu proc skolne zavadet - tedy zvysit kvalitu vzdelavani. http://student.finance.cz/zpravy/finance/338504-osm-duvodu-proc-nepodporit-skolne/

Odpovědět školné ne (D. , 26.11.2011 22:53)

Dobrý večer, jsem studentka střední školy a chystám se VŠ do jiného města. Jsem ze 3 dětí a už od 15-ti let chodím na brigády a snažím se rodičům pomoci po finanční stránce, protože si myslím, že nejsme jedni z mála, ale moji rodiče žijí od výplatě k výplatě a počítají každou korunu. Říkáte, že zavedením školného se zamezí přístup na VŠ těm, kteří o to nemají vážný zájem. Tito lidé ale stejně nejspíše v prvním roce studia odejdou nebo neprojdou zkouškovým obdobím. A jak zamezit, aby na tu školu vůbec šli? To netuším, ale vím, že zavedením školného také zamezíte jít na VŠ těm, kteří o to opravdu stojí a mají talent. Průměrné výdaje studenta, který studuje v jiném městě než bydlí jeho rodiče jsou kolem 8000. Má-li platit školné min. 10000,- za semestr, víte jaký to bude nápor pro ty, kterým rodiče nemohou pomoci? A odložené půjčky? Myslíte si, že Vašim dětem dá po studiu někdo půjčku na byt, když bude zadlužené za VŠ? To asi ne. Tak já nevím, asi budu u rodičů bydlet tak do 40, jak už někdo zmínil. Jeden známý mého dědy nadával na bezplatné státní VŠ a můj děda se ho zeptal, jestli jeho dcery vystudovaly- ano, obě mají VŠ. Podívejte se na své děti a nebo na sebe. Vy, co máte vysokou školu, jste za to taky neplatili!

Odpovědět Souhlas se zavedením školného (Veronika , 16.11.2011 13:26)

Já jsem pro zavedení školného. Sama studuji za soukromé VŠ škole, platím 25.tis za 1 semestr. A všichni z mého okolí si myslím, že na té škole máme všechno zadarmo, to se ale šeredně mílí. Máme zcela stejné podmínky jako na veřejné škole a už mě to nebaví poslouchat. Proto si myslím, že zavedení školného i na veřejných školách by zrovnoprávnilo studenty. A najít si brigádu při studium a vydělat si za půl roku 10 tic. není zase tak nemožné, jen stačí chtít !!

Odpovědět Re: Souhlas se zavedením školného (Jana , 23.1.2012 19:13)

No já nevím, tak jsi možná taky mohla jít a dostat se na státní vysokou školu... ale to by ses pak nemohla mílit, ale spíš by ses musela mýlit... Nikdo nezavrhuje soukromé vysoké, komu to vyhovuje, proč ne... Ale já jsem vděčná, že studuji státní vysokou školu, kam je velmi těžké se dostat, ale připadá mi to jako odměna, že je to studium zadarmo. Jako odměna za to úsilí a přípravu a potřebný objem znalostí.

Zasílání příspěvků

Chci si nechat posílat příspěvky diskuze na e-mail
Opište prosím kontrolní text

Další diskuze

zavřít Přihlášení

Reklama