Diskuze k tématu
Studium už nebude dobou pojištění!!
Studium se přestane od roku 2010 považovat za náhradní dobu pojištění, současně se potřebná doba pojištění bude postupně zvyšovat až na 35 let, ze současných 25 let. Teď, když jste během 5 let vystudovali VŠ, měli jste 4 roky doby pojištění. Jak se stavíte k této změně?
Odpovědět těhotná studentka (Nikola , 28.12.2010 21:50)
dobrý den jsem těhotná studentka a v dubnu 2011 se my narodí dítě budu mít nárok na rodičovský příspěvěk? a najaké další věci budu mít nárok když jsem nezaopatřená studentka do 26let je my 22let a chci ve studiu pokračovat i s dítětem.otec dítěte nás opustil
Odpovědět no konečně (neumi , 10.12.2010 20:17)
Konečně,proč by se měly roky počítat,když studovali o 8 let déle než vyučenec a do penze jdou stejně.jen at makaj
Odpovědět invalidni duchod castacni (eva , 16.11.2010 13:07)
je me 38 let jsem po auto havarii jsem na pracovnim urade chtej me vyskrtnout nevim jak se mam branit praci nesezenu dekuji za pomoc nevim kam se mam obratit na pomoc dekuji moc eva
Odpovědět AROGANCE NA UŘADU PRACE (LEMO , 18.1.2010 18:11)
DOBRY DEN MAM PROSÍM VAS PROSBU CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT JSEM ČASTEČNĚ INVALIDNI DUCHODCE JEMI 36 LET MAM OMEZENI OD POSUDKOVE KOMISE CO VŠECHNO NEMUŽU DĚLAT BYLA JSEM NA UŘADĚ PRACE A TAM MI PANI NABIZELA PRACU HLAVNĚ NA OSMIHODINOVY NEBO NA DVANACTI HODINOVY UVAZEK KDŽYŽ JSEM ŘEKLA ŽE BYCH TO NEZVLADLA TAK DLOUHO V PRACI. ŘEKLA MI ŽE JI TO NEZAJIMA ZE JSEM ČID A ŽE NEMAM ŽADNY OMEZENI NA PRACOVNI DOBU KDYŽ JSEM PANÍ ŘEKLA ŽE SE MUSIM TED DAT HLAVNĚ DO POŘADKU TAK MÍ PANI AROGANTNĚ ŘEKLA ŽE SI MAM SEHNAT LEKAŘSKOU ZPRAVU OD OBVODNI ŽE NEMUŽU PRACOVAT NA PLNY UVAZEK A ŽE KDYŽ MAM POTÍŽE TAK AT MI TO PANI DOKTORKA NAPÍŠE ŽE JSEM NESCHOPNA PŘIJMOT PRACI PROSIM VAS JE TO TAK NEBO JSEM PANI NA UŘADĚ BYLA JENOM NESYMPATICKA PŘEDEM DĚKUJÍ ZA ODPOVĚD
Odpovědět Re: AROGANCE NA UŘADU PRACE (Jirka , 19.1.2010 14:32)
Dobrý den, nejsem expertem v zákonech. Jsem také ČID, který se jen zajímal o to, jak mu vypočítali invalidní důchod a proto si koupil zákony z okruhu sociálního práva. Zákon o zaměstnanosti neznám. Musím, ale říct, že jsem měl stejný problém, jako vy. Dostal jsem pracovní rekomandaci od posudkové komise PSSZ, že nemám vykonávat fyzicky náročné práce, práce v nepříznivých klimatických podmínkách a práce ve velkém kolektivu. Chtěl jsem, aby mi úřad práce nabídl zkrácený úvazek, a bylo mi řečeno, že toto omezení v pracovní rekomandaci nemám. Také jsem po nich chtěl, aby mi nenabízel práce u počítače, protože to po encefalitidě nemohu dělat - velmi rychle mi začna hlava velmi intenzivně bolet - na toto pracovní rekomandaci nemám, protože pro posudkáře je skoro úplně jedno, jestli máte 10 postižení nebo jen jedno, vždy se hodnotí jen to nejzávažnější, na něj se nejspíš vydává pracovní rekomandace, ostatní postižení určují pouze posun v rozmezí daném "nejzávažnějším" postižením. Potvrzení, že nemohu dělat na počítači mi nedají ani neurologové, protože pro ně jsou obtíže subjektivní - EEG mám někdy lehce abnormální pro difuzní příměs pomalých vln, někdy je úplně normální. Pro infekcionisty jsem zase zdravý. Doslova mi bylo úřadem práce sděleno, že si se mnou neví rady. Nakonec jsem se na úřad práce vykašlal, sehnal jsem si práci na zkrácený úvazek sám (6,5h denně) - dělníka v pekárně. Doktorka mého zaměstnavatele mi pak povolila jen částečný úvazek (4h denně). Přežívám, jak se dá. Vím, že to nemá žádnou budoucnost. Nevím, na co se rekvalifikovat, když jsem o svůj obor přišel, v kanceláři dělat nemohu, řemeslo neumím, mám poškozené nervy tak, že se nedokážu dlouho soustředit. Děsím se toho, že mi za pár let částečný důchod (ID pro invaliditu 1.stupně) na stav po chemoterapii už neuznají, a na to, co mě omezuje nejvíce, tj. encefalitidou oslabené 10x méně odolné nervy, mi ho nikdy nedají, protože kritéria v tomto diagnóz jsou příliš přísná. Věří tu ještě někdo, že až se mu něco stane a nebude se schopen uživit v důsledku zdravotního postižení, že dostane alespoň mizerný invalidní důchod? Já už důvěru v sociální systém ztratil. Zkuste si najít práci sama - zkuste obvolat pozice, které vám dají na úřadu práce, a řekněte jim, že byste ráda pracovala na zkrácený nebo částečný úvazek, zda by vás nepřijali. Sice možná nebudete mít žádné razítko, že jste se o práci ucházela, ale je to možná lepší než se prát s nesmyslnou institucí. Jedno si ale zapamatujte. Jako částečně invalidní důchodce nemáte sociální pojištění, takže se vám toto období nepočítá do důchodu. Evidence na úřadu práce s podporou nezaměstanosti se vám do důchodu počítají celé, zatímco evidence BEZ PODPORY jen v délce 3 let, což se ale zjišťuje až zpětně v době výpočtu starobního důchodu.
Odpovědět Re: Re: AROGANCE NA UŘADU PRACE (Jirka , 19.1.2010 14:37)
Ještě bych rád dodal, že dělám přesně to, co podle pracovní rekomandace dělat nemám. Nemám dělat fyzicky náročnou práci - skládám zboží (100 až 200ks krabic s pečivem a těžkými chleby). Práce v nepříznivých klimatických podmínkách - toto zboží skládám v mrazáku při -18 stupních, teple oblečen. Koho zajímá, že bych i 5 let po chemoterapii vůbec do mrazáku neměl chodit. Práce ve velkém kolektivu - znáte větší kolektiv než je velký supermarket? Tomu se už dá jen smát. První rok jsem onemocněl 4x, za dalších 7 měsíců pouze jednou.
Odpovědět Re: Re: Re: AROGANCE NA UŘADU PRACE (jaroslav , 26.9.2010 12:07)
jsem v cid 2 tridy kdo za mne plati zdravotni a socialni pojisteni dekuji
Odpovědět tehotna studentka (Deniska333 , 10.1.2010 14:33)
Dobrý den. =) Chtěla bych se Vás zeptat a poprosit o radu. O jaké dávky mám požádat úřad v těhotenství a až se miminko narodí? Je mi 18 let, jsem studentka a SŠ mi přeruší školu v dubnu, 5 let bud mít na dokončení maturity (né státní). Jsem svobodná, ale mám přítele. Jaké má on nároky, slyšela jsem že i otec dítěte může žádat o přídavky na miminko. Ještě jsem zaslechla něco o tom, že když v rodině mám maminku, která také pobírá dávky atd... tak máme více možností. Pobírá na ročního chlapečka a teď je opět těhotná, ve 20.týdnu. Chceme bydlet ve vlastním pronájmu max. do 10tis. i s poplatkama, budeme tam mít oba trvalé bydliště. On má v průměru 14tis. měsíčně. Nevím o co vše žádat... Rodičovský příspěvek Sociální příplatek Zdravotní příspěvek Porodné Příspěvek na bydlení PPM Přídavek na dítě Životní minimum
Odpovědět Re: tehotna studentka (defik , 10.2.2010 09:57)
1)Porodné: 13 000 Kč, máte nárok vždy, nezkoumá se příjem rodiny 2)Rodičovský příspěvek: Znovu máte nárok vždy, nezkoumá se příjem. Jelikož jste studentka a nemáte nárok na mateřskou, dostanete rodičovský příspěvek hned po porodu. Do 21 měsíců věku dítěte to bude 7 600 Kč/měsíčně, do 48 měsíců věku dítěte dostanete 3 800 Kč/měsíčně. 3) Přídavek na dítě 500 Kč/měsíc - to už se příjem zkoumá. Pokud byste bydlela jen se svým dítětem, tak nesmíte mít celá rodina příjem vyšší než 17.000 Kč (váš přítel 14.000 Kč + 7600 Kč Vy - asi překročíte). ALE! Příjem se zjišťuje za předchozí kalendářní rok, kdy Vy jste nic nevydělávala, takže na něj alespoň na jeden rok dosáhnete. Požádat rozhodně zkuste. 4) Sociální příplatek je jen do 2,0 násobku životního minima, na něj zřejmě nedosáhnete (počítá se z předchozího kalendářního čtvrtletí takže asi nic). 5) Příspěvek na bydlení - pokud budete bydlet za 10.000 Kč, zřejmě na něj dosáhnete (podrobněji zde: http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prisp_na_bydleni) Každopádně se podívejte sem: http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/local Najděte svůj úřad a zkuste tam zavolat/zajít.
Odpovědět POZOR na neplacení socialního pojištění!!! (Jirka , 3.1.2010 20:47)
Rád bych upozornil studenty a vůbec všechny lidi, kteří nemají sociální pojištění, na existenci paragrafu 42, odst. 3 zakona 155/1995. http://business.center.cz/business/pravo/zakony/duchodpoj/cast4h2.aspx Dle tohoto paragrafu vám nemůže být vyměřen nižší než "minimální invalidní důchod", který je odvozen z průměrné mzdy v ČR. Má to jeden háček - nesmíte mít větší než 1 letou díru v platbách sociálního pojištění. V posledním ročníku studia mi našli nádor (Hodgkinův lymfom), prodělal jsem chemoterapii, chytil z toho zánět mozku (encefalitidu) a teď jsem odkázán na invalidní důchod. Už 4,5 roku čekám na to, až se mi dají dohromady encefalitidou oslabené a snadnovyčerpatelné nervy. Místo toho, co bych jako programátor vydělával minimálně 40 000 měsíčně, dělám s diplomem v kapse na částečný úvazek dělníka - prodavače v pekárně. Kdybych měl více než 1 letou díru v platbách pojistného, dostal bych plný invalidní důchod nějakých 2,5 tisíce Kč, při nedodělání vysoké školy ještě méně. TAKŽE POZOR NA NEPLACENÍ SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ! Radši si najděte při studiu bridádu na DPČ (nebo DPP a dobrovolně plaťte minimální pojistné) - to je vzkaz, který vám zákonodárci tímto zákonem dávají.
Odpovědět a to je už krůček k tomu, jak zavést ŠKOLNÉ (Linda , 9.12.2009 15:06)
Nevím proč, ale tyhle kroky mě navádějí k úvaze, že do budoucna bude vzdělání jen pro bohaté a majetné, a ne pro i chudší a inteligentní lidi, zavede se k tomu ještě školné, a to je prý postavené tak, že zvýhodňuje studenty s hotovostí, tedy dětí zbohatlíků, kteří kdoví jakým způsobem k penězům přišli, ale ty kauzy máme, naproti tomu rodiny se středními a nižšími příjmy si budou brát drahé úvěry, aby tak zaplatili dětem vzdělání. žádná solidarita, žádná stipendia, vzdělání bude přístupné jen tomu jednomu procentu, však už to dnes vidíme, jak se ty nůžky rozevírají, střední vrstva zmizí. Stačí stávky studentů např. v Rakousku, o kterých se tady moc nemluví.
Odpovědět Práce při studiu (NEO , 8.12.2009 14:27)
A co takhle pracovat při studiu ???? Jde to i při prezenčním studiu (když se chce), nehledě na to , že studovat lze i jinými formami (distančně, kombinovaně). Nehlědě na to, že při práci může student jakékoliv formy studia požádat o individuální studijní plán !!!!
Odpovědět Re: Práce při studiu (Kamila , 2.1.2010 11:38)
no tak to je skvělý,při studiu budou děcka pracovat a až půjdou makat,tak při práci budou dělat co???to už si můžou ráno jít pomlet mouku do mlejna,pak si jít upéct pečivo atd.....vlastně jsem zapoměla,že by si měli nejdřív zorat pole....Tohle už přestává být sranda,to už je hnus,můj syn na brigády chodí,aby si mohl pořídit to,na co v našem rozpočtu není,tak třeba si koupí učebnici nebo kalhoty a já můžu být ráda,že mám skvělého syna,který ví,že nic není zadarmo a pomůže
Odpovědět nj (Luboš , 2.12.2009 04:56)
Bohužel státu stále víc chybí peníze. Každý člověk, zvláště když pracuje, bude muset víc šetřit a myslet na sebe. Celý život šetřit, nerozhazovat a třeba nekouřit a pak se v důchodu bude mít dobře. Já jsem celý život nekouřil a moc peněz jsem ušetřil.
Odpovědět Re: nj (Tomas , 8.12.2009 12:08)
Nj to jsou ale kecy. Mas vydelavat tolik, abys mohl hulit, chlastat a jeste Ti zbylo :-D
Odpovědět Všichni co vymýšlejí stupidity....... (Jan Neruda , 13.7.2009 23:49)
Všichni co vymýšleji tyto stupidity vystudovali za totáče, zdarma a mají koryta jako politici, politologové a jim podobní, kteří navíc nenesou žádnou zodpovědnost za svoje rozhodování. Navrhuji: když dostuduješ v řádných termínech bude se ti doba studií započítávat jako náhradní doba pojištění. Čas, který spotřebuješ navíc se nezapočítá, právě tak jako všechen čas strávený při studiích nad 18 let bez vyučního listu, maturity nebo dokladu o úspěšném ukončení VŠ. A ještě platit při studiu, to už je vrchol! Ani daň z příjmu, pokud lze dokladovat náklady na studia, dopravu, koleje, stravu, oblékání atd. (muselo by se to vymezit, aby synáčkové sametových zbohalíků neměli nárok na auto, šoféra, mejdany)a pouze rozdíl těchto nákladů a skutečných pracovních příjmů by se od částky vyšší jak (třeba) 30000 Kč zdanil.
Odpovědět Důchody (FKus , 31.5.2009 11:19)
Já se domnívám, že celá diskuze je nevýznamná z hlediska výše důchodu. Když někdo studuje standardní dobu, tj. 4 roky střední škola, a max. 6 let VŠ, tak řádné studium ukončí ve 25 letech. Pak dalších 35 let, aby dosáhl na důchod, tj. 60 let (což je podmínka nutná - odchod je 65 let). Z hlediska výše důchodu to také nehraje roli, protože se započítává jen posledních tuším 23 let (nevím přesně jaké je to v novém zákoně, ale asi to bude podobné). Takže by to hrálo svou roli, kdybych kalkuloval s tím, že budu pracovat načerno doma či v zahraničí více jak 5 let, a to pro státní příjem jaksi není fér.