Diskuze k tématu
Využijete dotace z programu Zelená úsporám?
Nedávno byl spuštěn dotační program Zelená úsporám. Hodláte zateplovat dům nebo pořídit kotel na biomasu, případně solární systém pro ohřev vody apod.? Jaký máte názor na možnosti získání dotací? Byla vám dotace přidělena nebo nesplňujete kritéria? A není podle vás kolem žádosti o dotace zbytečně moc papírování a byrokracie?
Odpovědět projekt na vytápění (Jirka , 29.12.2011 13:03)
Chtěl by jsem se optat, zda někdo ví - nechal jsem si udělat projekt na nové vytápění s dotací zelená úsporám. Projekt i práci mi provedla firma. O nic jsem se nestaral. Ted, když chci po nich projekt aby jsem zjistil zda je to dobře spočítané a zda mi namontovali odpovídající kotel na velikost vytápěné plochy tak tvrdí, že projekt odelali spoli s doklady na potvrzení žádosti zelená úsporám a druhý výtisk oni nedělají. Nějak se mi to nezdá. Mají pravdu, nebo jsou povinni mi kopii projektu předat. Zaplatil jsem za něj 15000 a vlastně ani nevím za co. Děkuji
Odpovědět Dotace jsme dostali (Jana , 4.11.2010 23:47)
Zdravím všechny stavebníky, kteří se pokouší, tedy pokoušeli o dotace Zelená úsporám, v současné době pozastavené. Dostali jsme 152 000 Kč, vyměnili jsme okna a zateplili strop ve sklepě. Náklady činily celkem 190 000. Jsme spokojeni, ale o cestě za dotacemi bych mohla napsat knihu... Trvalo to rok.Čekalo se na jednoho ministra, pak zasedala rada a my jsme se tam nedostali a pak zase ministr, zase se čekalo, nakonec se nám ztratily papíry cestou z banky do Prahy,no varuji každého před úředníky v bance. Neví o tom nic, všechno Vám odkývou a Vy pak hledáte 4 měsíce papíry po všech možných čertech. Těch telefonátů a proseb...cest do Prahy. Nakonec mi pomohl jeden velice ochotný úředník, který ale na dotacích pro rodinné domy už nepracuje. Celou tu dobu jsme hezky platili překlenovací úvěr, ale už to máme za sebou a nelitujeme. Máme doma teploučko a krásná nová okna. Asi tak, šla bych do toho znovu, opravdu se to i přes různé nástrahy systému vyplatí, Dotacím zdar.
Odpovědět Zkušenost s vyřízením hotového díla a proplacením dotací Zelená úsporám. (Radek , 24.10.2010 20:52)
Zdravím všechny "čekatele". Žádost jsem kompletně zpracovanou i se všemi předepsanými doklady a hotovou stavbou podal 20.1.2010. Začátkem května přišla výzva k doložení chybějících dokumentů (musím podotknout, že na pobočce fondu byli velice vstřícní) i když a po 5 měsících. Po doložení jsme do 14 dnů obdrželi zalepenou obálku, kterou jsem předal na pobočku banky - tady byl ovšem přístup čistě diletantský. Od té doby mi přišla 19.7.10 výzva na doložení dokladů, které jsem na pobočce odevzdal - pozor, vše co předáváte si nechejte podepsat - jen tak jsem uspěl, že je vše správně odevzdáno. Pak už jen urguji a dozvídám se, rada měla zasedat - nezasedla, zasedla, ale není podpis ministra, předalo se na podpis a vyhledání investorů. Prostě nechápu inzeráty, kde firmy nabízí dotaci jako součást slevy na své služby. Jak to tak vypadá, možná se moje děti snad dočkají.
Odpovědět Re: Zkušenost s vyřízením hotového díla a proplacením dotací Zelená úsporám. (Jarka , 25.10.2010 07:00)
Vážený Radku, to je ještě příliš krátká doba. Viz můj příspěvek z 18.3.2010 na této diskusi. Podotýkám, že jsem ve veškerých potřebných dokumentech neměla jednu jedinou chybičku, peníze jsme obdrželi 4.9.2010, takže rok je optimální doba.
Odpovědět zkušenosti (Daniela , 27.8.2010 08:40)
mám rodinný domek starý a novu půdní vestavbu, trojskla atp. Doporučují mi 16 cm polystyren na 30 Ytong, projekt jen smlouva na audit 7000Kč a to nevím co dál za projekty apod a jestli to schválí?? Máte někdo nové zkušenosti a zda se to vůbec vyplatí??
Odpovědět Jde to (Bara , 13.7.2010 01:16)
Zdravím všechny kdo čekají a nemůžou se dočkat. Můj brácha dotaci dostal. Vyměnil okna, zateplil střechu, nechal si vypracovat dokumentaci a od podání žádosti na fondu mu penízky přiskočili na účet za šest měsíců. Sice se během té doby taky nervoval a vyvolával všude-možně...ale dočkal se. Tož já jdu do toho taky :-) . Držím palce všem - ať to výjde!
Odpovědět taky by mně zajímalo, zda už je někdo kdo peníze dostal (wanasto , 22.6.2010 09:40)
moje žádost se řeši už 11 měsíců, teď jsme snad schválený komísí, možná už se čeká jen na podpis ministra, ale peníze ještě nejsou
Odpovědět peníze (zdena , 22.6.2010 07:19)
Existuje vůbec nějaký člověk, kterému už peníze z fondu na Zelenou úsporám přišly? Všichni čekají,ale zatím se tuším nedočkal nikdo
Odpovědět Jdu do toho (Venca , 22.3.2010 06:10)
Dobrý den, tak věc se má zatím takto.Nastudoval jsem spoustu věcí o "zelené úspoře". Nepřišel jsem na nic takového proč by mi neměli dotace přiklepnout.Pokud bude do projektanta vše OK,tak to prostě musí vyjít.Mám dům z roku cca 1940.A projektant řekl.....tak jdem do A1. Zateplit 10cm polystyren,okna plastova,podlaha 10cm polystyren,nejvyšší strop 30cm vaty.No a dosáhli jsme na 68kWh/m2 a rok. tzn cca 300000 kč jako dotaci.No a tento týden to ponesu na SFŽP a uvidíme jak to dopadne tam.Projektant na tom pracoval cca měsíc s určitými změnami.Zatím mě to stálo cca 20000kč.
Odpovědět vyřízení žádosti (Jarka , 18.3.2010 11:38)
Dobrý den, ráda bych se podělila o své zkušenosti s dotací Zelená úsporám. Zhruba od srpna 2009 jsem zjištovala všechny potřebné informace ke splnění podmínek poskytnutí dotace.Po vypracování projektu, zajištění firmy, vlastní realizace byla dokončena na začátku prosince 2009,poté jsem sbalila všechny potřebné dokumenty a podala žádost osobně na SFŽP v Českých Budějovicích dne 21.12.2009. Do dnešního dne ,přes telefonické urgence přímo na Fondu, přes urgence koordinátorky pro Jihočeský kraj, se k mé žádosti ještě nedostali, tedy 3 měsíce to tam leží. Všechno jsem financovali z vlastních zdrojů, takže si neumím vůbec představit, kdybychom chtěli čerpat třeba úvěr. Argumenty, je nás málo a žádostí je mnoho.
Odpovědět zkušenosti s projektem zelená úsporám (wanasto , 7.2.2010 22:13)
1. pro získání dotací je třeba více papírů kolik pro stavební povolení a hypotéku zároveň 2. nikdo tam s tím nemá zkušenosti = dlouho to trvá 3. je třeba zaplatit všechny projekty (především výpočet tepelných ztrát) ze svého předem mé zkušenosti: za 9 měsíců asi 15 osobních schůzek a desítky telefonátů, 20 000 Kč v projektech, neustálé žádosti o doplnění čehosi, stále se posuzuje nikoho a nikdy ani nenapadlo, že by se na to přišel podívat
Odpovědět dalsi weby (Viktor Hanuš , 3.2.2010 14:01)
Lidi,jaký znáte ještě další weby, kde se tohle řeší? Hodlám stavět, tak se zajímám co by bylo nejlepší. znám akorát nazeleno, tzb-info, zelená uporám a zelenezpravy.cz ... je ještě něco dalšího??
Odpovědět Dotace na nízkoenergetickou výstavbu (mildca , 23.12.2009 16:27)
Zdravím,připravuji stavbu nízkoenergetického domu dle výpočtu energ.štítku ve skupině "B", dům je bez solárních panelů a bez tep.čerpadla,takže nemohu žádat o dotace.Ta je pouze na pasiv!?! Jak podivné, v našich podmínkách je tato výstavba nákladná, neekonomická a spotřeba el.energie srovnatelná s nízkoenergetickou stavbou! Ke zvýšení zájmu o tyto dotace doporučuji podporu i nízkoenergetické výstavby a to klidně bez alternativních zdrojů, které v konečném důsledku nejsou tak výhodné,jak se uvádí. Zdravím všechny stavitele
Odpovědět úspory? (Karl Galster , 9.11.2009 22:41)
nechápu k čemu celý ten humbuk je vhodný, možná pro to aby si Burseek a ekoteroristi honili triko. Do modelového programu ruda usporam jsem vlozil parametry sveho domu. Vysledek me sokoval. Pri nakladech na zatepleni ve vysi 1,2mega jsou mi prezentovany fantasticke vyhody projektu. Vzhledem k tomu ze za zimu protopim dreva asi za 5000Kc je navratnost vlozenych prostredku na nikdy, tedy nepredpokladam ze pri dnesni urovni zdravotnictvi se doziji veku 213 let
Zasílání příspěvků
Seznam všech diskuzí