Reklama

Diskuze ke zprávě Studentům stát přestává platit sociální pojištění

Odkaz na článek

Odpovědět POZOR na neplacení socialního pojištění!!! (Jirka , 3.1.2010 20:43)

Rád bych upozornil studenty a vůbec všechny lidi, kteří nemají sociální pojištění, na existenci paragrafu 42, odst. 3 zakona 155/1995. http://business.center.cz/business/pravo/zakony/duchodpoj/cast4h2.aspx Dle tohoto paragrafu vám nemůže být vyměřen nižší než "minimální invalidní důchod", který je odvozen z průměrné mzdy v ČR. Má to jeden háček - nesmíte mít větší než 1 letou díru v platbách sociálního pojištění. V posledním ročníku studia mi našli nádor (Hodgkinův lymfom), prodělal jsem chemoterapii, chytil z toho zánět mozku (encefalitidu) a teď jsem odkázán na invalidní důchod. Už 4,5 roku čekám na to, až se mi dají dohromady encefalitidou oslabené a snadnovyčerpatelné nervy. Místo toho, co bych jako programátor vydělával minimálně 40 000 měsíčně, dělám s diplomem v kapse na částečný úvazek dělníka - prodavače v pekárně. Kdybych měl více než 1 letou díru v platbách pojistného, dostal bych plný invalidní důchod nějakých 2,5 tisíce Kč, při nedodělání vysoké školy ještě méně. TAKŽE POZOR NA NEPLACENÍ SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ! Radši si najděte při studiu bridádu na DPČ (nebo DPP a dobrovolně plaťte minimální pojistné) - to je vzkaz, který vám zákonodárci tímto zákonem dávají.

Odpovědět ostuda studovat?? (Kamila , 2.1.2010 11:30)

...no tak to už si vážně dělají z lidí srandu,tohle už se snad nedá ani nazvat blbostí mocných.Kterápak rodina se dvěmi dětmi má na to,aby přihlásila svého studenta k dobrovolnému zdravotnímu pojištění????Asi by se měli páni politici zamyslet nad tím,že oni si na svý prachy sáhmout nenechají,ale nás berou u huby pořád.Fuj,normálně se začínám stydět za tenhle národ,jak si necháme všechno líbit

Odpovědět Další ořezání sociálních výhod (Medard , 10.12.2009 11:27)

Stát a potažmo silné politické strany opět zklamaly a občana opět oberou o určité výhody, které měl. Zároveň znepřehlední možnosti, které může využívat i kdyby byl znalý. Mladého studujícího občana nebude zajímat "nějaké důchodové" sociální pojištění. Rovněž jeho pracující rodiče, ledaže by došlo k nějakému většímu zdravotnímu problému. Kdo na to v době kdy jsme mladí, zdraví a rodiče finančně silní bude myslet a o tom uvažovat. I kdyby se přihlásilo 1 % z nastupujících studentů, tak z nich zase 50 % zapomene se odhlásit z úhrad. A jenom se za svou iniciativu ještě finančně potrestají. Ale asi si to současný netečný občan zaslouží.

Odpovědět Důchody budou zanedbatelné (joe , 2.12.2009 06:36)

Důchody za 40 let budou v zanedbatelné výši nebo nebudou vůbec. Takže je zbytečné řešit, jestli se studium započítává nebo ne, a naprostý nesmysl je dobrovolně platit pojištění. Místo toho je začít pracovat na tom, abych byl schopný se zajistit sám, tj. začít se finančně vzdělávat a investovat. Peníze, které bych jinak dal do pojištění pak použiju na rozumné investice - ty poznám, jen když budu finančně gramotný (penzijní připojištění s současné podobě to NENÍ).

Zasílání příspěvků

Chci si nechat posílat příspěvky diskuze na e-mail
Opište prosím kontrolní text

Reklama

zavřít Přihlášení

Reklama