Diskuze ke zprávě Finanční úřad může daň prominout i napařit vysokou pokutu
Odpovědět Je ředitel Finančního úřadů také jen člověk, který by měl vycházet z prokázaných a prokazatelných skutečností, nebo si může libovolně vymýšlet "kvalifikované důvody" pro svá rozhodnutí? (Ferda , 31.5.2010 09:49)
Jsem důchodce a mým jediným příjmem je důchod exekučně krácený ve prospěch velmi problematicky vyměřeného a nesplatitelného daňového nedoplatku. Díky tomu jsem se dostal do situace, kdy mi vyplácený důchod nestačí ani na úhradu nájemného. Obrátil jsem se proto na FÚ a požádal o prominutí nedoplatku daně. Ředitel FÚ mou žádost zamítl se zdůvodněním, že není možné, abych měl nižší příjmy, než výdaje a že je proto přesvědčen, že jsou buď mé příjmy ve skutečnosti vyšší než uvádím, nebo mám nižší náklady, případně obojí. Zcela tedy ignoroval fakta a vymyslel si ničím nedoložený předpoklad, na jehož základě mou žádost zamítl. Připadá mi to absurdní, v dnešní ČR je to ale zřejmě možné. Máte podobné zkušenosti? a je takový postup v pořádku?...........FN.
Odpovědět Re: Je ředitel Finančního úřadů také jen člověk, který by měl vycházet z prokázaných a prokazatelných skutečností, nebo si může libovolně vymýšlet \"kvalifikované důvody\" pro svá rozhodnutí? (Janinka , 26.11.2010 18:19)
milý pane "Ferdo", jestli si myslíte že někteří ředitelé FÚ jsou také jen lidé, tak Vás bohužel musím zklamat.Neříkám, že jsou všichni stejní, ale ti co nejsou dlouho neředitelují.Pan některý ředitel si opravdu může dovolit vše když si důvod dokáže zabalit do zkroucených slovíček zamotaných do klubka paragrafů.Kdo bude pak naslouchat Vám...?Pravděpodobně nikdo....pokud nejste něčí hodně dobrý známý.Zavedla bych institut tzv. "volebního období" pro působnost v této funkci na maximální dobu 4 let a dost...ikdyž vybudování tzv. dlouhých prstů až tak dlouho netrvá při lukrativnosti tohoto postu!Postup jak vyjádřit nesouhlas či nápravu? Podle mého názoru je zatím nejůčinější mediální řešení daného problému.