Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Sněmovna schválila zdanění proudu ze solárních elektráren

Sněmovna schválila zdanění proudu ze solárních elektráren

Finance.cz, 2010-11-10 08:57:10

Poslanci schválili novelu, která omezuje podporu fotovoltaiky. Elektřina ze slunečních elektráren, uvedených do provozu letos a loni, bude po dobu tří let podléhat dani 26 procent. Bezplatné emisní povolenky budou zdaněny 32 procenty a zvýší se poplatky za zábor zemědělské půdy. Vláda se novelou zákona snaží odvrátit hrozbu skokového zdražení elektřiny. S omezením podpory nesouhlasí investoři do solárních elektráren, kteří se bojí, že část z nich zkrachuje.

Srážková daň se nebude vztahovat na solární elektrárny na střechách a budovách s nejvyšším instalovaným výkonem 30 kilowatt. Poslanci dnes hlasovali o několika návrzích na zvýšení této hranice, nejvyšší zněl, aby se zdaňovalo až od výkonu 200 kW. Žádný z nich ale sněmovna neschválila.

Vláda odhaduje, že kvůli podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů by mohla elektřina pro domácnosti zdražit v příštím roce o více než desetinu a pro firmy téměř o pětinu. Zákon proto zavádí dotace distributorům elektřiny, kteří musí proud z obnovitelných zdrojů vykupovat za vyšší cenu. Proud by pak podle vlády mohl zdražit shodně pro domácnosti i firmy o 5,5 procenta.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 10.11.2010

16:31 - Protipovodňová opatření po roce 2013 budou stát přes 4 mld. ročněNa ochranu proti povodním bude v letech 2013 až 2020 potřeba zajistit asi 4,2 miliardy korun ročně.

14:56 - Rozšíření mýtného v ČR vyvolalo spor mezi Kapschem a SkyTollPlánované rozšíření mýtného systému v České republice se stalo předmětem sporu mezi firmou Kapsch a slovenskou konkurenční společností SkyToll.

08:57 - Sněmovna schválila zdanění proudu ze solárních elektrárenPoslanci schválili novelu, která omezuje podporu fotovoltaiky.

Reklama
   
Rejstříky - subjekty

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - osoby

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - subjekty

        Rejstriky.finance.cz
        Rejstříky - adresy

          Rejstriky.finance.cz