Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Auditoři odmítli již po šestnácté schválit rozpočet EU

Auditoři odmítli již po šestnácté schválit rozpočet EU

Finance.cz, 2010-11-10 09:55:19

Evropský účetní dvůr již po šestnácté za sebou odmítl schválit hospodaření Evropské unie za uplynulý rok. Zneužití a chybné vyúčtování unijních dotací bylo v loňském roce sice méně časté než v minulosti, ale i tak stále dosahuje zhruba pěti procent rozpočtu. EU přitom v loňském roce hospodařila se 118 miliardami eur, tedy téměř třemi biliony korun.

Chybovost u vyúčtování dotací, které nutně nemusí znamenat jejich zneužití, nepadá na vrub unijních institucí, ale především členských států EU, jež je v drtivé většině případů rozdělují. Cílem největších podvodů a špatného účetnictví je již tradičně zemědělství.

EU loni farmářům na dotacích vyplatila téměř 56 miliard eur, tedy zhruba 1,4 bilionu korun, celkem 27 procent z nich ale vykazuje chyby, přičemž v pěti procentech případů může jít skutečně o zneužití unijních peněz. Zemědělství je také oborem, které vždy poskytují několik opravdu bizarních příkladů zneužití dotací.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 10.11.2010

16:31 - Protipovodňová opatření po roce 2013 budou stát přes 4 mld. ročněNa ochranu proti povodním bude v letech 2013 až 2020 potřeba zajistit asi 4,2 miliardy korun ročně.

14:56 - Rozšíření mýtného v ČR vyvolalo spor mezi Kapschem a SkyTollPlánované rozšíření mýtného systému v České republice se stalo předmětem sporu mezi firmou Kapsch a slovenskou konkurenční společností SkyToll.

08:57 - Sněmovna schválila zdanění proudu ze solárních elektrárenPoslanci schválili novelu, která omezuje podporu fotovoltaiky.

Reklama
   
Poradna finance.cz

Zobrazit další dotazy
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz