Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Prognóza ČNB předpokládá 2% inflaci

Prognóza ČNB předpokládá 2% inflaci

Finance.cz, 2010-11-12 09:25:19

Prognóza popsaná v kapitole II této zprávy očekává, že celková meziroční inflace se bude jak ve zbývající části roku 2010, tak i v následujících dvou letech pohybovat poblíž inflačního cíle. Měnověpolitická inflace, tj. inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, na prognóze dále poroste a k inflačnímu cíli se přiblíží v první polovině roku 2011.

Hospodářský růst podle prognózy ve druhé polovině letošního roku dále zesílí, avšak v roce 2011 dojde zejména vlivem fiskální konsolidace ke zpomalení jeho dynamiky. K tomu přispěje vývoj všech složek domácí poptávky, zejména spotřeba domácností a vlády v souvislosti s realizací vládních úsporných opatření. Stejným směrem však bude působit i odeznívání efektu doplňování zásob a investic do solárních elektráren. V roce 2012 by ale již mělo dojít k oživení všech výdajových složek hrubého domácího produktu, nejvíce spotřeby domácností v návaznosti na růst mezd a vývozu v důsledku zrychlení zahraniční poptávky. Na trhu práce prognóza předpokládá i v následujících letech postupné snižování míry nezaměstnanosti (pouze na počátku roku 2011 dojde k dočasnému nárůstu nezaměstnanosti vlivem realizace fiskálních úsporných opatření).

Nominální měnový kurz koruny na prognóze postupně posiluje. S prognózou je konzistentní nejprve stabilita tržních úrokových sazeb poblíž stávající úrovně, následovaná jejich pozvolným růstem na delším konci prognózy. Prognóza očekává v příštím roce znatelné snížení podílu deficitu vládního sektoru na HDP v důsledku opatření přijatých v souvislosti s vládním návrhem státního rozpočtu.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 12.11.2010

17:21 - Povodňová daň a další schválenySenátoři dnes navzdory odporu opozice schválili zavedení takzvané povodňové daně, zdanění platu prezidenta a poslaneckých náhrad a řadu dalších daňových změn.

07:51 - Senát dnes rozhodne o úsporných opatřeníchSenátoři dnes rozhodnou, zda schválí a odešlou prezidentovi republiky k podpisu čtveřici úsporných zákonů.

14:30 - Pojistné podvody se meziročně zdvojnásobilyZa první tři kvartály letošního roku odhalila Generali pojistné podovdy za 46 milionů korun.

Reklama
   
Firmy - zajímavé odkazy

Zobrazit další obsah
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz