Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Vysoký schodek USA může vést k dluhopisové krizi

Vysoký schodek USA může vést k dluhopisové krizi

Finance.cz, 2010-11-15 07:51:50

Spojené státy musí dostat pod kontrolu vysoký rozpočtový schodek, jinak budou čelit nebezpečí krize na dluhopisovém trhu. Uvedl to podle agentury Reuters bývalý šéf americké centrální banky (Fed) Alan Greenspan.

Rozpočtový deficit americké vlády v loňském fiskálním roce, jenž skončil v září, dosáhl 1,29 bilionu dolarů (přes 23 bilionů Kč). Byl tak druhý nejvyšší po předloňském rekordu 1,42 bilionu dolarů. V přepočtu na výkon ekonomiky schodek činil 8,9 procenta hrubého domácího produktu po předloňských deseti procentech.

"Musíme tento problém vyřešit," řekl Greenspan o rychle rostoucím zadlužení USA. Vysoký rozpočtový deficit by podle něj mohl vystrašit dluhopisový trh, což by vedlo k prudkému růstu dlouhodobých úrokových sazeb a mohlo způsobit návrat ekonomiky do recese.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 15.11.2010

07:47 - Objem odhalených pojistných podvodů letos stoupl o desítky procentPodle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.

14:29 - Natural 95 zlevnil na 31,09 koruny za litrPrůměrná cena benzinu v uplynulém týdnu klesla. Nafta naopak zdražila o 11 haléřů na 30,39 Kč/l.

12:01 - Koruna: 24,65 Kč/EUR a 18,07 Kč/USDČeská měna v úvodu týdne oslabuje vůči euru i dolaru.

Reklama
   
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - osoby

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - subjekty

        Rejstriky.finance.cz
        Rejstříky - adresy

          Rejstriky.finance.cz