Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Trhy vítají dohodu o Irsku, plán pomoci má být do konce listopadu

Trhy vítají dohodu o Irsku, plán pomoci má být do konce listopadu

Finance.cz, 2010-11-22 12:37:40

Finanční trhy dnes přivítaly nedělní dohodu Evropské unie na pomoci Irsku růstem akcií a poklesem úroků z vládních dluhopisů. Na konečném plánu pomoci dnes začnou pracovat zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu tak, aby byl hotov do konce listopadu. Ještě předtím předloží irská vláda tuto středu nový plán rozpočtových úspor.

Irsko, jehož rozpočtový deficit rekordně vzrostl v důsledku nákladné sanace bank, v neděli oficiálně požádalo EU o finanční pomoc a ministři financí eurozóny žádost schválili. Podle zdrojů agentury Reuters dosáhne objem balíku 80 až 90 miliard eur (až 2,2 bilionu Kč). Irové dostanou peníze od Mezinárodního měnového fondu, ale zejména ze stabilizačního fondu pro eurozónu (EFSF), kam se země eura letos po vyřešení řecké dluhové krize zavázaly vložit 440 miliard eur.

Akcie na západoevropském trhu dopoledne díky úlevě z dohody vzrostly a jejich index FTSEurofirst 300 posílil o 0,7 procenta. Výnos desetiletých irských dluhopisů klesl o zhruba čtvrtinu procentního bodu na 8,20 procenta a v očekávání dohody od minulého týdne se snížil z rekordních více než devíti procent už celkem o zhruba jeden procentní bod. Mírně klesly i výnosy portugalských a španělských dluhopisů, na něž kvůli irské bankovní krizi nejvíce působila "nákaza" silného růstu irských úroků.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 22.11.2010

12:37 - Trhy vítají dohodu o Irsku, plán pomoci má být do konce listopaduIrsko, jehož rozpočtový deficit rekordně vzrostl v důsledku nákladné sanace bank, v neděli oficiálně požádalo EU o finanční pomoc a ministři financí eurozóny žádost schválili.

08:09 - Nejvíce klientů získaly letos penzijní fondy ČS a AegonVyplývá to z údajů Asociace penzijních fondů. Koncem září měly všechny penzijní fondy celkem 4,556 milionu klientů, což bylo o 86.000 více než koncem roku 2009.

15:11 - Irské banky údajně potřebují od EU a MMF až 40 miliard eurNěmeckému listu Die Welt to sdělili unijní diplomaté, podle nichž to řekli na nedělní schůzce ministrů financí eurozóny činitelé Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF.

Reklama
   
Rejstříky - subjekty

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - osoby

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - subjekty

        Rejstriky.finance.cz
        Rejstříky - adresy

          Rejstriky.finance.cz