Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Západoevropské akcie včera oslabily, záchrana Irska nepomáhá

Západoevropské akcie včera oslabily, záchrana Irska nepomáhá

Finance.cz, 2010-11-23 07:48:40

Akcie na burzách v západní Evropě v úvodu týdne oslabily, ačkoli ještě v ranních hodinách vykazovaly růst. O změnu nálady na trzích se během dne postaralo Irsko, kde se komplikuje situace na politické scéně. Trhy mají obavy, že problémy se z Irska přenesou i do dalších zemí na periferii eurozóny. Největší obavy mají trhy z Portugalska a do určité míry i ze Španělska.

Panevropský index FTSEurofirst 300 si odepsal 8,73 bodu a den uzavřel slabší o 0,79 procenta na hodnotě 1093,45 bodu. krátce po zahájení obchodování se přitom dostal až nad 1110 bodů, když byl trh ještě příznivě naladěn po oznámené pomoci Irsku. Hlavní index akcií v Dublinu ISEQ oslabil o 1,49 procenta na 2756,73 bodu. Ráno byl přitom v zisku, který se pohyboval kolem jednoho procenta.

"Panuje zde nervozita kolem toho, zda se do problémů nedostanou i další země," řekl šéf strategie ve společnosti Aegon Asset Management Bill Dinning. Nejvíce padaly akcie bank, především těch irských. Například Bank of Ireland oslabila o více než 19 procent. Vysoké ztráty ale měly i banky ze Španělska. Akcie největších tamních bank Santander a BBV spadly o čtyři procenta a více.

Situaci ale nyní komplikuje vývoj na irské politické scéně. Jeden koaliční partner vyzval k vypsání voleb a dva nezávislí členové parlamentu, kteří hlasují s vládou, nyní hrozí, že vláda na jejich podporu spoléhat nemá. K okamžitému vypsání nových voleb vyzvala i hlavní opoziční strana Fine Gael. Vláda přitom musí dokončit plán úsporných opatření a dál pracovat na stabilizaci veřejných financí.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 23.11.2010

15:21 - Praha bude příští rok v hledáčku realitních investorůVyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila poradenská společnost Colliers International.

09:45 - Německo ve 3.čtvrtletí zpomalilo růst kvůli stavebnictví a vývozu německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí zeslábl v mezičtvrtletním srovnání na 0,7 procenta z dvacetiletého maxima 2,3 procenta ve druhém čtvrtletí.

10:38 - Tesco plánuje expanzi ve střední a východní EvropěTesco hodlá během příštích pěti let téměř zdvojnásobit své prodejní prostory ve střední a východní Evropě na 4,1 milionu metrů čtverečních ze současných zhruba 2,2 milionu.

Reklama
   
Zajímavé štítky

Zobrazit další štítky
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz