Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Výnosy nových španělských dluhopisů prudce vzrostly

Výnosy nových španělských dluhopisů prudce vzrostly

Finance.cz, 2010-11-23 14:44:00

Úrokové výnosy nových španělských krátkodobých dluhopisů v dnešní aukci vzrostly na téměř dvojnásobek úrovně, jakou vynesla podobná emise o měsíc dříve. Výsledek aukce dokumentuje, jak se v posledních týdnech rozšířila nová vlna dluhopisové krize a obavy z platební neschopnosti, které se nyní soustředí na Irsko.

Centrální banka oznámila, že ministerstvo financí prodalo tříměsíční pokladniční poukázky za 2,1 miliardy eur (asi 52 miliard Kč) s ročním výnosem 1,7 procenta proti 0,95 procenta z aukce 26. října. V aukci šestiměsíčních poukázek za 1,2 miliardy eur výnos stoupl na 2,1 procenta z říjnových 1,3 procenta. Přirážka desetiletých španělských dluhopisů k obdobným německým dnes vzrostla na 2,23 procentního bodu, což bylo nejvíce od červnového rekordu.

Španělsko zažilo podobně jako Irsko v minulých letech prudký boom realitního trhu, který za finanční krize roku 2008 skončil krachem a z něho se ekonomika ještě nevzpamatovala. Zatímco Irsko však musí za obrovských nákladů pro rozpočet sanovat své banky, Madrid říká, že jeho bankovní systém je až na sektor spořitelen "cajas" zdravý. Proti němu však mluví vysoký rozpočtový deficit a především špatné vyhlídky ekonomického růstu, které nedávají naději na brzké snížení schodku.

Víkendová dohoda EU a Irska na finanční pomoci snížila irské výnosy jen dočasně. Dnes výnos desetiletých irských dluhopisů vzrostl na zhruba 8,42 procenta, zhruba tam, kde byl minulý týden, a rostly i úroky portugalských a italských obligací.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 23.11.2010

15:21 - Praha bude příští rok v hledáčku realitních investorůVyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila poradenská společnost Colliers International.

09:45 - Německo ve 3.čtvrtletí zpomalilo růst kvůli stavebnictví a vývozu německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí zeslábl v mezičtvrtletním srovnání na 0,7 procenta z dvacetiletého maxima 2,3 procenta ve druhém čtvrtletí.

10:38 - Tesco plánuje expanzi ve střední a východní EvropěTesco hodlá během příštích pěti let téměř zdvojnásobit své prodejní prostory ve střední a východní Evropě na 4,1 milionu metrů čtverečních ze současných zhruba 2,2 milionu.

Reklama
   
Rejstříky - subjekty

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - osoby

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - subjekty

        Rejstriky.finance.cz
        Rejstříky - adresy

          Rejstriky.finance.cz