Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Rozpad eurozóny podle šéfa stabilizačního fondu nehrozí

Rozpad eurozóny podle šéfa stabilizačního fondu nehrozí

Finance.cz, 2010-11-25 11:08:18

Nebezpečí rozpadu eurozóny je nulové. Uvedl to šéf evropského stabilizačního fondu (EFSF) Klaus Regling v rozhovoru pro německý list Bild. Dodal však, že situace v eurozóně je vážná. Fond je součástí záchranné sítě v objemu až 750 miliard eur (asi 18,5 bilionu Kč), na jejímž vytvoření se na jaře dohodly členské země EU a Mezinárodní měnový fond.

"Je tu nulové nebezpečí," odpověděl Regling na otázku, zda by se eurozóna mohla rozpadnout. "Je nepředstavitelné, že by euro padlo," dodal. "Žádná země se eura z vlastní vůle nevzdá. Pro slabší země by to byla ekonomická sebevražda a pro silnější země by to bylo podobné. A politicky by měla Evropa bez eura pouze poloviční váhu," upozornil.

Německá kancléřka Angela Merkelová tento týden znepokojila trhy i představitele Evropské unie svým prohlášením, podle něhož je euro v mimořádně vážných problémech. "Já si nemyslím, že euro je v nebezpečí. Euro je pevné," reagoval v úterý na prohlášení Merkelové lucemburský premiér a předseda takzvané euroskupiny

Jean-Claude Juncker

. Euroskupina sdružuje ministry financí eurozóny.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 25.11.2010

12:44 - Německo bude brzy moci dosáhnout plné zaměstnanostiProhlásil to dnes spolkový ministr hospodářství Rainer Brüderle. Plná zaměstnanost se pohybuje kolem tzv. míry přirozené nezaměstnanosti.

14:23 - Antimonopolní úřad potvrdil pokutu 51,787 milionu Kč za kartel výrobců obrazovekPokutováno bylo pět firem, mají zaplatit do 90 dnů.

07:43 - Euro přežije za cenu stagnace a ztráty demokraciePrezident Václav Klaus to uvedl na včerejší vědecké rozpravě na Vysoké škole ekonomické.

Reklama
   
Zajímavé štítky

Zobrazit další štítky
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz